הבחירות לנשיאות איראן מתקרבות ואתמול התפרסמה רשימת המועמדים שקיבלו את אישורה של 'מועצת שומרי החוקה' האיראנית ואשר יוכלו להתמודד בבחירות. על הדיווח של בן שאול בערוץ 7 הרשימה כוללת שבעה מועמדים, מספר זעום במיוחד לעומת לא פחות מ־583 המתמודדים שנפסלו ולא יזכו ששמם יופיע בקלפיות.
מבין שבעת המתמודדים שאושרו, חמישה מזוהים עם המחנה השמרן, ושניים עם המחנה המתון. הבולט מבין השמרנים, ומי שלפי ההערכה צפוי לזכות בבחירות לנשיאות הוא איברהים ראיסי, איש דת העומד כעת בראש מערכת המשפט של איראן, שנחשב מקורב מאוד למנהיג העליון עלי חמינאי.
אנשי המחנה המתון שמו את יהבם במועמדותו של אסחק ג'הנגירי, המכהן כיום כסגנו של הנשיא רוחאני, אבל מועצת שומרי החוקה פסלה אותו מלהתמודד, ובכך הותירה שני מתמודדים מתונים שאינם סוחפים, סגן הנשיא לשעבר וראש הבנק המרכזי של איראן.
אחד המתמודדים המפורסמים ביותר, הנשיא לשעבר מחמוד אחמדינג'אד נפסל מלהתמודד, אבל לא מדובר בהפתעה גדולה שכן גם בבחירות הקודמות ביקש אחמדינג'אד להתמודד והמועמדות שלו נפסלה.
עם זאת, היו כמה הפתעות ברשימת ה'פסולים', כשבין היתר הופיעה בה יו"ר הפרלמנט לשעבר עלי לריג'אני, שנחשב מקורב מאוד למנהיג העליון חמינאי, ואף משמש כיועץ שלו באופן יומיומי.
ארבעת המתמודדים הנוספים, נוסף לשני המתונים ולאיברהים ראיסי שכאמור צפוי להיות גם המנצח בבחירות הם ראש המועצה לבטחון לאומי של איראן, מפקד משמרות המהפכה לשעבר ושני מחוקקים בפרלמנט האיראני. הסיכויים של כל אלו נמוכים יחסית, לפי הערכות הפרשנים.
איברהים ראיסי המכהן כיום כנשיא בית המשפט העליון, ולמעשה נחשב למנהל של מערכת המשפט כולה, חבר במועצת המומחים האיראנית, המייעצת למנהיג העליון חמינאי.
ראיסי התמודד בבחירות הקודמות מול חסאן רוחאניש כבר היה לאחר קדנציה אחת בכהונתו כנשיא. הוא הפסיד לרוחאני כשקיבל רק 38 אחוז מהקולות.
המתמודד המוביל בבחירות נחשב לשמרן מאוד, ובעל גישה דומה למדי לזו של המנהיג העליון עלי חמינאי. הוא סבור שיש להטיל צנזורה מוחלטת על כל נושא של תרבות מערבית בכלי התקשורת האיראניים, לדעתו יש להעביר את האוניברסיטאות וכל מערכת החינוך באיראן תהליך של אסלאמיזציה משמעותית ביחס למצב הקיים כיום.
כשהוטלו סנקציות על איראן, טען ראיסי כי מדובר בצעד מבורך, משום שאיראן תוכל כך להתמקד בעצמה ולשמר את תרבותה ואת אמונתה, מבלי להיות חשופה לרוחות המערביות.
כשנשאל לפני הבחירות הקודמות מה צפויה להיות מדיניות החוץ שלו, אם ינצח, אמר ראיסי כי ישמח לכונן קשרים דיפלומטיים עם כל מדינה בעולם, לבד מישראל. דבריו עוררו עניין בין השאר משום שבמשפט זה הוא לא פסל כינון קשרים דיפלומטיים עם ארה"ב, אחרי עשרות שנים של נתק בין איראן ובין האמריקאים.
בעבר הוזכר שמו של ראיסי כמועמד אפשרי לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי לאחר מותו, שלפי דיווחים שונים נראה קרוב מתמיד. חשוב לציין כי בחירתו של ראיסי לנשיא לא בהכרח מבטלת את האפשרות כי ייבחר למנהיג העליון, וגם המנהיג העליון הנוכחי של איראן, חמינאי הגיע לתפקיד ממעמד נשיא איראן.
מוזר, כל הערבים פסולים…. כנראה למי שמחליט אין שכל – אז גם הוא פסול…
..יהי זכרם ברוך..😄
??????
מה העילה לפסילה?
כל הפוסל במומו פוסל!