במשרד האוצר צופים שמדד המחירים בישראל יעלה בשנת 2021 בקצב מהיר יחסית של 2.1% – כך עולה מתחזית האינפלציה שפרסם היום אגף הכלכלנית הראשית. אחרי עליות מחירים חדות יחסית בתקופה הקרובה, ב-2022 צפויה האינפלציה להתמתן מעט ולרדת לקצב שנתי של 1.5%.
האינפלציה, תהליך של עליית מחירים ושחיקה בערך הכסף – "תעלה במידה מסוימת בטווח הקצר ולאחר מכן תתמתן חזרה בטווח הבינוני, אך תיוותר גבוהה מממוצע השנים האחרונות שהתאפיינו באינפלציה נמוכה", נכתב בסקירה ב-N12.
בין הגורמים לעלייה בציפיות לאינפלציה מציינים במשרד האוצר את ההתאוששות הכלכלית בעולם אחרי משבר הקורונה, את המדיניות המרחיבה של ממשלות העולם בניסיון להתמודד עם המשבר, ואת הגידול בחיסכון של משקי הבית במהלך משבר הקורונה, שצפוי להשתחרר כעת. עוד מציינים בדוח את התייקרות עלויות ההובלה והשיבושים בשרשראות האספקה (לדוגמה בפעילות הנמלים), ואת העלייה במחירי הסחורות כתוצאה מהשקעות.
בנוסף לסיבות הללו מציינת הכלכלנית גורמים מבניים יותר, ביניהם: הצפי להתמשכות של מגמת הדה-גלובליזציה שעלולה לפגוע בהיצע ולייקר את המחירים, עלייה בריכוזיות בעקבות משבר הקורונה שפגע בעסקים הקטנים, הזדקנות האוכלוסייה שצפויה להאט את קצב הצמיחה של פריון העבודה ועוד.
אינפלציה היא תהליך טבעי בכלכלה שאין צורך לחשוש ממנו, כל עוד הוא נמצא תחת שליטה. באוצר מדגישים כי בתקופה שלאחר משבר הקורונה קיימת חשיבות גדולה לציפיות האינפלציה. הציפיות לאינפלציה לעשר השנים הבאות עלו, אבל אינן חורגות מהיעד. כיוון שהן היו נמוכות קודם לכן, כעת הן הגיעו אל אמצע טווח יעד האינפלציה של הממשלה, עם קצב של 1.7%. לפי הסקירה, "בשלב זה קשה לדעת אם מדובר בעליית ציפיות זמנית או גידול בסבירות לאינפלציה גבוהה יותר בטווח הבינוני והארוך".
עוד נכתב בדוח כי ייתכן והמגמות שצפויות להביא להתייקרויות בעולם, יחלו בישראל מוקדם יותר, בשל היציאה המוקדמת של ישראל מהמשבר. כך לדוגמה, טוענת הכלכלנית, המחירים בחלק מענפי הפנאי והאירוח עשויים להתייקר, משום שהביקוש אליהם בתום הקורונה גדל. בנוסף ייתכן כי חלק מהעסקים שנפגעו מתקופת הסגרים ירצו להעלות מחירים ולפצות על אבדן ההכנסות.
כמו כן, לחצי המחירים הצפויים מחו"ל ימשיכו להשפיע על האינפלציה בישראל ויבואו לידי ביטוי במחירי היבוא. למרות התחזקות השקל במהלך שנת 2020, העלייה במחירי הסחורות בעולם מיובאת גם לישראל והדבר כבר בא לידי ביטוי בסעיפי הריהוט והציוד לבית, מחירי הדלק ובמדד מחירי התשומות בענף החקלאות.
היוקר יאמיר….