המשא ומתן בין הסתדרות העובדים ושר האוצר ליברמן צפוי להיפתח כבר השבוע לאחר שהסכם השכר האחרון במגזר הציבורי הסתיים בשנת 2018. בעוד שההסכם האחרון קבע עליית שכר במגזר הציבורי ב-1.5% כל שנה, ההסתדרות תהיה מוכנה להתפשר על העלאת שכר בשיעור של כ-1% עד 1.2% בשנה עד סוף 2022.
על פי הדיווח באתר 'דבר', בהסתדרות אף הביעו נכונות להקפאת שכר זמנית בשנה הקרובה אם דרישותיה להעלאת שכר המינימום וקיצור שבוע העבודה יתקבלו. הדברים מגיעים על רקע המשבר הכלכלי הדרמטי שנוצר בקורונה.
ההסתדרות מציעה לעלות את שכר המינימום מ-5,300 שקלים ל-5,500 שקלים בפעימה הראשונה (כבר בינואר 2022), ולאחר מכן לעלות אותו עד ל-6,000 שקלים בשתי פעימות נוספות של 250 שקלים כל אחת, תוך שנתיים.
הפעם האחרונה בה עלה שכר המינימום מ-5,000 שקלים ל-5,300 שקלים היתה בדצמבר 2017. ההסתדרות היא גם זו שהובילה לקיצור שבוע העבודה ב-2018, מ-43 שעות ל-42 שעות. עם זאת, שבוע העבודה בישראל עדיין ארוך משמעותית משבוע העבודה המקובל בעולם המערבי: 39-37 שעות.
אחת ההצעות לקיצור שבוע העבודה, אותה מבקשת ההסתדרות לקדם, היא יישום מספר סופי שבוע ארוכים במשק. 6 ימי חופש נוספים בשנה צפויים להרחיב את תרבות הפנאי בישראל, ולהוביל לצמיחה בצריכה הפרטית ובענפי התיירות, הנופש, הפנאי והמזון שנפגעו פגיעה קשה בתקופת הקורונה.
בעוד שגורמים שונים באוצר חוששים שהעלאת שכר המינימום עשויה להעמיק את משבר האבטלה, ניתוחי בנק ישראל מראים שהעלאת שכר המינימום בפעם הקודמת תרמה לצמיחת המשק. להעלאת שכר המינימום השפעה חיובית על הגדלת הצריכה הפרטית של משקי הבית, שמייצרת משרות נוספות.
אין ספק שליברמן הדיקטטור היחיד שיכול להביא רפורמות טובות האיש במקום הנכון
ימח שמו וזכרו
הלוואי ויוסיפו ימי חופש!