בשבוע שעבר הובהל לבית חולים הדסה הר הצופים תינוק כבן שנה, בשל מחלת חום קצרה וצמרמורות. רופא הילדים בבית החולים אשר בדק את התינוק, חשד כי מדובר בנסיבות יותר מאתגרות והפנה לצילום חזה שם התגלו, באופן מפתיע ביותר, מספר רב של מגנטים עגולים שהתינוק בלע. ההורים לא ידעו על כך ואמרו שראו ששיחק בהם כשבועיים-שלושה קודם לכן.
ד"ר זאב דוידוביץ, רופא גסטרו ילדים בהדסה הר הצופים, הצליח לשלוף 12 מהמגנטים בהליך רגיש וייחודי, בעזרת רשת מיוחדת.
"התינוק סבל מחום גבוה והרופא העירני שלנו ביקש לבצע צילום חזה, כדי לבדוק את הריאות. אז בעצם התגלו עצמים זרים בבטן בצורת כדורים – מצב מסוכן ביותר, שעלול ליצור חסימה או ניקוב (פרפורציה) של המעי ולהוביל לסכנת חיים".
"מיד ביצענו אנדוסקופיה דחופה, בה ראינו מספר רב של מגנטים בתחילת התריסריון, ואחד נוסף שתקוע בדופן, עם חשד לעוד אחרים. במשך כשעה עבדנו על הוצאתם בהליך אנדוסקופי, בהרדמה מלאה, באמצעות רשת מיוחדת, שמוכנסת דרך הושט ונסגרת סביב המגנטים. לאחר מכן ביצענו צילום בטן בו נוכחנו לדעת כי קיימים, עדיין, מגנטים נוספים. ביצענו אנדוסקופיה נוספת, נכנסתי בכל העומק עם המצלמה, כמעט עד אמצע המעיים, אך המגנטים היו ממוקמים באופן כמעט נסתר. במהלך הלילה ערכנו מעקב וצילום נוסף, דאגנו לתינוק מאוד. ראינו ששבעת המגנטים הנותרים שנצפו לא זזו, לכן הבנו שהם תקועים, והוחלט להעביר את התינוק להמשך טיפול עם עמיתנו בהדסה עין כרם".
ד"ר עמוס פרומן, מנהל המחלקה לכירורגית ילדים בהדסה והרופא שניתח את התינוק ביחד עם דר' ליסנדרו לוקס, מסביר "התינוק הגיע אלינו לאחר שכבר הוצאו מגופו 12 מגנטים בהליך מאוד רגיש, ובצילום רואים 7 מגנטים נוספים, שעדיין מצויים בגופו. צוות גסטרו ילדים – דר' מרדכי סליי ודר' זאב דוידוביץ התארגנו במהירות וביצעו שוב אנדוסקופיה תוך כדי שיקוף, ורק לאחר מאמצים רבים ראינו שהמגנטים תקועים בדופן התריסריון".
חשוב להדגיש שאם לא היה מתבצע צילום החזה בהדסה הר הצופים ולא היו מתגלים המגנטים, הרי שהמצב בעתיד היה עלול להיות פשוט בבחינת אסון: חשיפה למכשיר מגנטי בעתיד, כמו למשל בדיקה תמימה במכשיר MRI, עלולה הייתה להביא למותו.
כמה צריך לשים לב
לפיצקלך…👼
תודה לה' שנתן בדעתם
של הרופאים לעשות קודם צילום.