על רקע הסערה שעוררה אתמול חשיפת "ידיעות אחרונות" שלפיה מספר החולים קשה בקורונה שעליו דיווח משרד הבריאות גבוה משמעותית מזה שעליו מדווחים בתי החולים בפועל, מיהרו בתחילה במשרד הבריאות להכחיש את הפרסום אך בהמשך הודו – גם חולים שאינם חולי קורונה נספרים כחולי קורונה.
ההסבר שהעניקו במשרד הבריאות לסתירה בנתונים היה שגם חולי הקורונה שכבר החלימו מהנגיף עצמו, אך עדיין נמצאים במצב קשה בגלל סיבוכים ומחלות רקע שונות, נכללים במצבת החולים קשה של המשרד.
אלא שבפועל חולים אלה כבר אינם מאושפזים במחלקות הקורונה בבתי החולים, הצוותים המטפלים בהם על פי רוב אינם הצוותים המטפלים במחלקות הקורונה, והכללתם במניין חולי הקורונה הקשים רק משפיע על הלך הרוח בציבור ועל מקבלי ההחלטות בנושא – שנחשפים רק למספר הכולל – הגדול יותר.
ואכן, אמש עדכנו במשרד הבריאות את מספרם של חולי הקורונה הקשים ולראשונה מזה ימים לא רק שלא נרשמה עלייה במספר החולים, אלא שנרשמה אף ירידה: מ־46 חולים במצב קשה שלשום ל־37 אתמול. אתמול גם הלכו לעולמם שני בני אדם כתוצאה מסיבוכים של נגיף הקורונה.
שלשום בערב פירסם משרד הבריאות נתון שלפיו בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 46 חולים במצב קשה. בבדיקה פרטנית שביצע "ידיעות אחרונות" מול בתי החולים אותרו רק 27 חולי קורונה במצב קשה.
"ככלל, נתוני החולים מועברים באמצעות מערכת ממוחשבת מבתי החולים למשרד הבריאות, על פי הגדרתם בתיק הרפואי בבתי החולים. הנתונים מועברים שלוש פעמים ביום", טענו בתגובה במשרד הבריאות. "הנתונים האמורים מתוקפים ונבדקים שלוש פעמים ביום, כולל שיח בין מכלול האשפוז שבמשל"ט משרד הבריאות לבין נציגי בתי החולים". משרד הבריאות התעלם מפניית "ידיעות אחרונות" לגבי פירוט החולים בכל אחד מבתי החולים.
בתוך כך, ל"ידיעות אחרונות" נודע שמשרד הבריאות מסרב להעביר לתנועה לחופש המידע פריטי מידע שהתבקש להעביר, ושהוא מחויב להעביר על פי חוק. כך למשל, לטענת התנועה המשרד טרם העביר אליה מידע לגבי אופן קביעת מדיניות לטסים לחו"ל ולחוזרים לישראל מיעדים בעולם בתקופת הקורונה – על אף שבקשה זו הוגשה כבר בחודש ינואר השנה. המשרד לא העביר את פירוט הפרוטוקולים שעל פיהם ניתן ללמוד מה היו השיקולים בבחירת המדינות.
המשרד סירב גם להעביר את פרטי ההתקשרות עם חברת התרופות האמריקנית "מודרנה", שממנה רכשה ישראל חיסונים לקורונה בשווי של מיליוני שקלים – חיסונים שבהם לא נעשה שימוש בסופו של דבר.
גם הבקשה לחשיפת ההסכם המלא עם חברת פייזר, שמייצרת את החיסונים שבהם חוסנו כלל אזרחי ישראל, נענתה באופן דומה: התעלמות, לאחר שגם במקרה זה הבקשה שוגרה כבר בחודש ינואר. משרד הבריאות ביקש פעם אחר פעם ארכה למסירת המידע – אך לא העביר אותו בסופו של דבר.
גם יומן הפגישות של שר הבריאות הקודם, יולי אדלשטיין, לא נשלח לתנועה. זאת על אף שיומני השרים מחויבים בשקיפות ועל פי רוב שרי הממשלה נעתרים לדרישות התנועה ושולחים אותם. נתונים נוספים שלא נשלחו: מספר הנכנסים למדינת ישראל בתקופת הקורונה.
"הגשנו בקשות שלא נענו בשבעה נושאים שונים, ולכן עתרנו לבית המשפט לעניינים מנהליים", הסביר אתמול אור סדן, עו"ד בתנועה לחופש המידע ומנחה הקליניקה לחופש המידע במכללה למנהל. "מצופה ממשרד הבריאות לעבור למתכונת של פרסום יזום, ולבטח לא לאלץ מבקשי מידע לעתור לבתי משפט כדי לזכות למענה לבקשות. לא די בפרסום נתונים חלקיים לציבור, וכדי להשיב את אמון הציבור התפיסה במשרד הבריאות חייבת להשתנות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המשרד לא מסרב למסור את המידע ומעולם לא הוצג למבקשי המידע שהמשרד מסרב למסור את המידע. אכן הוגשה עתירה על ידי התנועה לחופש המידע ביחס למספר בקשות מידע שטרם יצא לגביהם מענה למבקשים. אנו נתייחס לעתירה כנדרש במסגרת ההליך".
ילדים תימנים כבר נהרגו בבתי חולים בעבר ע"י המדינה ,כעת המדינה מעודדת להמשיך לאשפז חולי קורונה בבתי החולים ולהכניס אותם לתאי ה….מכונות הנשמה. לא כדאי להתאשפז באיכילוב למשל.
כמובן. להפחיד את הציבור. מדינה מושחתת.