נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין אמרה היום כי אם נכונים הדיווחים שלפיהם תוכנת הריגול הישראלית "פגסוס" שימשה משטרים אוטוריטריים ברחבי העולם למעקב אחר עיתונאים, פוליטיקאים ופעילים חברתיים ולרדיפתם, יהיה זה דבר "לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת".
תחקיר הבינלאומי חשף כי 180 עיתונאים ברחבי העולם הפכו למטרות לריגול מצד ממשלותיהם. ממשלתו של אורבן עקבה אחר לפחות עשרה עורכי דין, חמישה עיתונאים ופוליטיקאי מהאופוזיציה.
ב"גרדיאן" הוסיפו כי מניתוח המידע שהודלף עולה שככל הנראה כלי הריגול שימש את סעודיה ואת בעלת בריתה איחוד האמירויות כדי לעקוב אחר טלפונים של מקורביו של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י, מבקר המשטר בריאד שנרצח על ידי מתנקשים בשגרירות הסעודית באיסטנבול. המעקבים הללו, כך לפי הדיווח, נעשו בחודשים שלאחר הרצח של חשוקג'י באוקטובר 2018. גם מספר הטלפון של התובע הטורקי שחקר את הרצח נכלל ברשימה הזו.
עיתונאי נוסף ברשימה הוא סאבולץ' פאני – עיתונאי חוקר באתר החדשות ההונגרי "דירקט 36". פאני, בשנות ה-30 לחייו, סיקר סוגיות רגישות כמו יחסי חוץ וביטחון והוא מחזיק ברשת של אלפי אנשי קשר במדינות שונות – בהן ארה"ב, שם היה מלגאי של קרן "פולברייט" במשך שנה. כך הפך ליעד אידיאלי בעיני מנגנוני המודיעין ההונגריים, שאינם אוהדים את ההשפעה האמריקאית במדינה.
אחת הפריצות למכשיר הטלפון התרחשה בזמן שעבד על כתבה שעסקה בבנק השקעות בינלאומי בתמיכה רוסית, שדחף להקמת סניפים בבודפשט – ונחשד כסיפור כיסוי של סוכנויות ביון ממוסקבה. צלם עיתונות הונגרי שסייע לפאני בעבודה על הכתבה היה אף הוא יעד לריגול באמצעות התוכנה של NSO.
בממשלת הונגריה הכחישו כי הם עומדים מאחורי מעקבים כלשהם אחר פאני, או יעדי ריגול אחרים שהוזכרו בתחקיר. דובר הממשלה, זולטאן קובאץ', תקף בעבר את פאני באופן אישי, האשים אותו ב"אורבנופוביה והונגרופוביה" ותיאר אותו כמי ש"שקוע עמוק באקטיביזם פוליטי".
לפי "פרויקט פגסוס", ממשלת הונגריה עקבה גם אחר בנו ועורך דינו של לאיוש שימיצ'קה – אוליגרך שהיה חבר ילדות של אורבן והפך בשנים האחרונות ליריבו הפוליטי. הרקע למעקב אחריהם, שהתרחש ב-2018, היה לחצים שהפעילו הרשויות על שימיצ'קה למכור את אחזקותיו באתר חדשות ביקורתי לידי גורמים המקורבים לממשלה.
עורך דינו של האוליגרך, אייטון צ'אבה נאג', סיפר בריאיון ל"דירקט 36" כי הבחין באותה תקופה ברעשי רקע מוזרים כשדיבר במכשיר הטלפון שלו. "היו גם מקרים שבהם מידע שעליו שוחחתי בטלפון בלבד התפרסם בעיתונות", הוא נזכר.
פגסוס היא רוגלה (תוכנת ריגול) שניתן לשתול הן במכשירי אנדרואיד והן במכשירי אייפון, והיא מסוגלת להפוך את הסמארטפון לכלי ריגול לכל דבר. מי שהשתלט על המכשיר מרחוק יכול לשלוף ממנו קבצים, להפעיל את המצלמה ואת המיקרופון, לגשת למיקום של המכשיר, לצפות באנשי הקשר ובלוח השנה וכן לעקוב אחרי ההתכתבויות באפליקציות המסרים ואחר הפעילות ברשתות החברתיות.
בהצהרה שמסרה בצהריים בפראג על פרשת "פגסוס" אמרה נשיאת הנציבות פון דר ליין: "מה שקראנו עד כה – וזה צריך עדיין לקבל אימות – הוא לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת. זה מנוגד לכל סוג של חוקים שיש לנו באיחוד האירופי. החירות התקשורתית וחופש העיתונות הם מערכי היסוד של האיחוד".
דבריה של פון דר ליין באו אחרי ששורה של כלי תקשורת בעולם פרסמו אמש במשותף תחקיר המבוסס על הדלפת ענק, ובו נחשפו לכאורה ממדי השימוש שעושות ממשלות בתוכנת הריגול "פגסוס" של חברת NSO, היושבת בהרצליה. התחקיר נשען על רשימה מודלפת של מספרי טלפון ובה מספריהם של 50 אלף בני אדם מ-45 מדינות, שנמנו לכאורה עם המספרים שאחריהם ביקשו ממשלות וארגונים ברחבי העולם לעקוב באמצעות התוכנה. הרשימה כוללת מספרים של עיתונאים, פוליטיקאים בכירים ואנשי עסקים, ולפי הדיווחים עולה ממנה חשש כבד ש"פגסוס" משמשת רודנים ושליטים אוטוריטריים לדיכוי מתנגדי משטר ואף לרציחתם.
הוספה למילים האחרונות בכתבה: כגון ליבברמן הרשע.