משרד האוצר לא הציג מתווה לפיצוי נפגעי האסון במירון למרות שהתחייב לעשות זאת עד אתמול (ב׳). ההתחייבות ניתנה לבקשתו של יו"ר ועדת הכספים ח"כ אלכס קושניר, אולם היום הוא פשוט מתעלם מכל הפניות של המשפחות בנושא. ״זה לא מעניין אותם״, אמר לאתר 'דבר' שי צרפתי שאיבד את אביו הרב משה צרפתי באסון, ״פנינו לקושניר והוא התעלם. פנינו למזכירות ועדת הכספים והם התעלמו. בשבוע שעבר שלחנו מכתב לשר הרווחה מאיר כהן, גם לא קיבלנו תגובה, כזכור מליאת הכנסת הפילה את חוק הפיצויים של ח"כ יעקב אשר ללא פתרון נראה לעין.
"פנינו לאוצר, ביקשנו מהם לבוא ולראות מה הצרכים שלנו, אבל הם ענו שהם לא עובדים בצורה כזאת. ׳אנחנו בונים תכנית וזהו׳. גילינו שלהיות משפחה שכולה בארץ זה התעלמות מוחלטת מצד המדינה״.
באתר 'דבר' עוקבים באדיקות אחרי נושא הפיצויים למשפחות הנספים באסון הנורא וכשביקשו ממשרד האוצר לדעת האם יש מועד חלופי להצגת מתווה הפיצויים למשפחות שנהרגו באסון במשרד לא טרחו אפילו לענות. ח"כ קושניר גם הוא לא רצה התייחס לפקיעת הדד ליין שהציב לאוצר. ח"כ אפרת רייטן, המיועדת להיות יו"ר ועדת העבודה והרווחה בכנסת, אמרה שהיא מצפה מהאוצר להציג את המתווה כפי שהורה יו"ר ועדת הכספים, ושהיא היא עוקבת מקרוב אחרי הנושא.
בדיון שנערך בכנסת בשבוע שעבר, חשף השר במשרד האוצר, חמד עמאר, שבכוונת האוצר להביא מתווה שמצמצם את מספר הזכאים וממקד את הסיוע במשפחות הנספים. זאת מתוך חשש שבשונה מהאסון באולמי ורסאי לאסון בהילולה במירון היו חשופים מאות אלפי אנשים, שיכולים לתבוע פיצוי.
בדיון שהתקיים לפני שלושה שבועות בוועדת הכספים אמרה רכזת דתות באגף התקציבים יעל לינדברג: ״אנחנו יכולים לעשות את זה בלוחות זמנים קצרים. אנחנו מבינים שבסוף יש כאן משפחות שנמצאות בקצה השני״. בתגובה לדרישותו של ח"כ קושניר, התחייבה כאמור לינדברג להציג מתווה תוך שלושה שבועות.
מנכ"ל הביטוח הלאומי תקף את האוצר בדיון: ״למשרד האוצר היו חודשיים. איפה הם היו עד עכשיו? למה הם לא אמרו שום דבר? העברנו להם את זה והם לא התייחסו. בואו נשים את הדברים על השולחן״. במשרד האוצר הבהירו בדיון שהם רוצים לקדם את הפיצוי באמצעות חקיקה ולא בהסכם בין הביטוח הלאומי לאוצר (סעיף 9), מה שיאריך את זמן תשלום הפיצויים.
לפי מתווה הפיצויים שהציע הביטוח הלאומי ואינו מקובל על האוצר, היקף התשלום הוא 100 אלף שקלים לכל נספה, או 130 אלף שקל לכל נספה במקרה שיש שני בני משפחה שנספו. בנוסף יקבלו בנות הזוג והילדים עד גיל 20 של הנספים מענק חד פעמי שיחושב לפי קצבה חודשית של 1,800 שקלים ל-25 שנה, סכום שעל פניו יכול להגיע למאות אלפי שקלים.
בנוסף מוצע פיצוי בגין נכות, שיינתן למי שימצא כנכה צמית (לא זמני) בשיעור של יותר מ-10%, ויינתן ללא קשר למבחני הכנסה. הפיצוי ישולם באופן חד פעמי, והוא יחושב כ-1,800 שקלים כפול אחוז הנכות, על פני 25 שנה. כל הסכומים בהצעה מתבססים על מנגון הפיצוי של אסון ורסאי, עם התאמה לשינויים במדד המחירים לצרכן מאז (תוספת של כ-30%).