משרד החוץ הפולני הגיב היום (ראשון) להחלטת משרד החוץ הישראלי שלא לשלוח את השגריר החדש בשלב זה, על רקע החלטת הנשיא הפולני לאשר את החוק שיפגע בזכותן של משפחות שורדי שואה לקבל בחזרה רכוש שנגזל בזמן מלחמת העולם השנייה. במשרד החוץ הפולני מסרו כי "פעולות ישראל מהוות פגיעה חמורה ביחסים בין שתי המדינות".
עוד הם הוסיפו כי "אנו רואים באור שלילי את פעולותיה של מדינת ישראל ואת החלטתה המופרכת להוריד את רמת הייצוג שלה בוורשה. ממשלת פולין תנקוט באמצעים פוליטיים ודיפלומטיים מתאימים, על מנת להגיב"
מוקדם יותר היום, טליה לדור פרשר, ראש חטיבת אירופה במשרד החוץ, הגיבה ב-103FM לסערה ואמרה כי "השגריר שלנו נשאר בארץ והשגריר שלהם, הצענו בחום שיאריך את חופשתו עד שנראה איך הדברים מתפתחים". על הטענה שבמדובר בניסיון של הפולנים להתנער מאחריות ולהטיל את האשמה הבלעדית על הגרמנים היא השיבה: "כשאת מסתכלת על התמונה הכללית, לכל המדינות באירופה קשה להתמודד עם העבר שלהן בתקופת השואה ולכולן לקח הרבה זמן עד שהן הצליחו להתמודד עם זה, לפעמים רק הדור השני או השלישי. גם פולין צריכה לעבור את התהליך הכואב הזה ולהתמודד עם העבר שלה".
אתמול, עם צאת השבת, הבהיר ראש הממשלה נפתלי בנט כי "ישראל רואה בחומרה את אישור החוק שמונע מיהודים לקבל פיצוי על רכוש שנגזל מהם בתקופת השואה, ומצרה על העובדה שפולין בוחרת להמשיך לפגוע במי שאיבדו את עולמם. מדובר בהחלטה מבישה ובזלזול מחפיר בזיכרון השואה. זהו צעד חמור שישראל לא תוכל לעמוד מולו בשוויון נפש".
שר החוץ לפיד מסר: "פולין אישרה היום, לא בפעם הראשונה, חוק אנטישמי ולא מוסרי. פולין הפכה הערב למדינה אנטי דמוקרטית, לא ליברלית, שאינה מכבדת את הטרגדיה הגדולה ביותר בהיסטוריה האנושית. לעולם אסור לשתוק. ישראל והעם היהודי בוודאי לא ישתקו".
שר הביטחון בני גנץ קרא לשותפות של ישראל בעולם לגנות את החוק וציין כי "השבת רכוש היא חלק קטן אך משמעותי בתהליך למימוש זכויותיהם של אלה ששרדו, והכרה באנשים שנספו באחד מאירועי רצח העם הגדולים בהיסטוריה". השרה מירב כהן מיש עתיד הוסיפה: "לא נוכל להתעלם מאופן העברת החוק בהיעדר כל שיח עימנו, ואנו נעמוד על תיקון העוול ההיסטורי הזה, עד לסילוקו מן העולם".
גורם בממשלת פולין אמר לכאן חדשות: "ההאשמות הישראליות אינן מקובלות עלינו. מדובר בדירדור היחסים בין שתי המדינות – שומרים לעצמנו את הזכות להגיב בכל האמצעים הדיפלומטיים".
החוק עבר השבוע בפרלמנט הפולני ועורר תגובות נזעמות מצד בכירים ישראלים, חתימת הנשיא היא צעד האחרון שנדרש לאישורו. בכיר ישראלי ציין שנשקלת האפשרות שישראל תחזור בה מההצהרה שנחתמה עם ממשלת פולין ב-2018 בדבר חלקם של הפולנים בשואה – מהלך שצבר בעצמו ביקורת רבה.
ח"כ יוראי להב הרצנו מיש עתיד אמר היום: "זהו חוק אנטישמי שנותן תוקף ל'הרצחת וגם ירשת'. ההתעקשות של הפולנים להמשיך ולהתייחס ליהודים – שאותם רדפו, רצחו וגזלו – כמטרד שיש לסלקו מהדרך, מבישה ומזעזעת". סביר שעם צאת השבת יתייחסו לסוגיה גם אישים ישראלים נוספים.
ביום חמישי אמר שר החוץ יאיר לפיד שישראל וארצות הברית מתאמות את תגובותיהן בנושא. לאחר שהחוק עבר בפרלמנט השבוע, לפיד גינה את ההחלטה ואמר כי "ההחלטה פוגעת בזיכרון השואה ובזכויות קורבנותיה. פולין יודעת מהו הדבר הנכון לעשות – לבטל את החוק״.
קודם כל שהמדינה שלנו תחזיר את מה שגזלה מעולי צפון אפריקה ותימן ואח"כ תבקש שפולין תחזיר!!!
קודם כל שהמדינה שלנו תחזיר את מה שגזלה מעולי צפון אפריקה ותימן ואח"כ תבקש מפולין שתחזיר!!!
מה זה מעניין מה כל ח”כ מיש עתיד אמר?
מי יותר אנטישמי? הנשיא הפולני או שר החוץ הישראלי?