מפקד מחוז הצפון במשטרה, ניצב שמעון לביא, הוא העד הראשון הבוקר (ראשון) מול ועדת החקירה הממלכתית לאסון במירון. לביא פיקד על הטיפול המיידי באסון, שבו נהרגו 45 בני אדם ונפצעו 150 בהילולה השנתית שנערכה בל"ג בעומר.
בעדותו לביא אמר כי העיקרון המבצעי המנחה הוא שלא מגבילים קהל במירון, מכיוון שזה בלתי אפשרי. "אין אפשרות לעשות את זה בגלל התשתיות, וכל כוונה לעשות את זה יכולה לגרום לנזק הרבה יותר מתועלת", אמר. לביא הסביר כי באירועים מהסוג הזה, מטרת המשטרה היא לוודא שיש זרימה של תנועה רגלית, מכיוון שעצירה של אנשים היא מסוכנת. "מעולם לא היתה הגבלת קהל במירון, זה שיקול בטיחותי, הצבת מחסומים עלולה לגרום לאסונות בגלל צווארי בקבוק". לדבריו, הוא מתערב בדילול קהל רק כאשר הוא מזהה לחץ במעברים שעשויים להוביל לעצירת תנועת ההולכים.
מפקד המחוז הוסיף כי המשטרה הפיקה לקחים מהאירועים על ההר בשנת 2020 – אז היו הגבלות כניסה נרחבות למתחם בשל מגיפת הקורונה. "הפעלתי יותר מ-2,500 שוטרים כדי להדוף אלפי מאמינים אדוקים שהגיעו מהערים והכפרים אפילו מהיישובים הדרוזים שניסו לעלות להר. היינו מאתרים אותם ומחזירים לצפת ואז הם היו חוזרים חזרה להר".
לדבריו "יש להפריד בין הגבלת קהל בהיבט הרפואי של הקורונה, לבין העניין הבטיחותי. ההמלצה שלנו לעשרת אלפים איש במתחם היא בריאותית". לביא אמר כי העביר את ההמלצה למפכ"ל שעברה ממנו לממשלה – כאשר לבסוף ההחלטה היא ממשלתית. "בסופו של דבר המתווה לא התקבל – לא היתה הגבלה של מספר האנשים".
השופטת מרים נאור שאלה את לביא אם הוא יודע מה קרה לאסון במירון. "אין לי תשובה מה גרם לאסון, זה היה כדור שלג שהתגלגל מאוד מהר בלי סימנים מקדימים", אמר. לדבריו, "היתה במירון הזנחה של שנים, בלי חלוקת אחריות, חוסר הסדרה והחלטות שלא התקבלו. וכולם זרמו עם העסק הזה, כולנו".