הגל הרביעי בדעיכה? לראשונה לאחר כשלושה חודשים של עליה מתמדת וחדה במספר המאומתים היומי והחולים קשה, שיעור התוצאות החיוביות החל לרדת, במקביל – מקדם ההדבקה, מנין הקשים ומספר המאומתים אף הוא בירידה.
המומחים מצביעים, כמעט פה אחד, על אותה הסיבה לכך: החיסון השלישי. עם זאת הם מודים שגם שורת צעדים שננקטו, ובהם הידוק התו הירוק ומבצע הבזק של הבדיקות המהירות לתלמידים, ודאי סייעו להביא לתפנית במגמת התחלואה.
פרופ' דורון גזית מצוות המומחים של האוניברסיטה העברית אומר ל'ידיעות' כי "הסיבה לאופטימיות היא כי אנחנו בבלימה, הגל נבלם ואנחנו רואים אינסוף אינדיקציות לזה מבחינת מצב החולים הקשים וגם מבחינת מספר המאומתים היומי. אנחנו רואים שזה נובע מהבוסטר שהולך ומתרחב. יש סיבה לחשוב שאנחנו בשינוי מגמה כרגע".
שיעור הבדיקות החיוביות, אחד המדדים המשמעותיים בבחינת מגמת התחלואה, זינק רק ביום חמישי האחרון ל- 8.4% מכלל הבדיקות שבוצעו, אך בסוף השבוע כבר ירד משמעותית, אמש עמד שיעור החיוביים על 5.75%. מספר החולים קשה יורד בהתמדה: רק לפני שבוע וחצי הוא רשם שיא של 751 מאושפזים במצב קשה, אמש עמד על 677.
גם מספר הנפטרים ממשיך לרדת: ביום רביעי שעבר הוא רשם שיא יומי של 32 מתים, אך מאז ירד בהתמדה גם כן (עם זאת, חשוב לזכור כי נתוני הנפטרים מתעדכנים לאחור רטרואקטיבית). הרופאים גם מצביעים על הירידה הניכרת במקדם ההדבקה כאינדיקציה מעודדת לדעיכת המגפה: כיום הוא עומד על 1.05 לאחר שבראשית הגל, בתחילתו של חודש יולי הגיע ל-1.4. כאשר מקדם ההדבקה גבוה מ-1, המשמעות היא התפשטות המגפה.
על אף הנתונים המעודדים, המומחים מזהירים מפני שאננות או הקלות בהגבלות ומבהירים: צפויים עדיין מאות מתים, כנראה, בחודש ספטמבר ואלפי חולים קשים — אך הרבה פחות מבחודש שעבר.
לדברי פרופ' גזית: "מבצע הבוסטר הביא לבלימה בעלייה של מספר החולים הקשים ואנחנו מצפים לראות ירידה במספרם, ובהתאם גם בנתוני התמותה. המצב הולך ומשתפר אך עדיין המספרים הם מאוד קשים, למרות הכל, אנחנו עדיין במספרים מאוד גבוהים וכל שינוי התנהגות יכול להביא להתפרצות מחודשת, ולכן בשלב הזה אנחנו עוד לא רואים אפשרות להקלות במגבלות".
ד"ר עדי ניב-יגודה, מומחה למדיניות בריאות וחבר בקבינט המומחים של 'מגן ישראל' מדגיש כי עדיין מוקדם מידי לשמוח: "הרבה פעמים המציאות מלמדת שהתרחישים והתחזיות ביחס לעתיד הם לא הרבה יותר מקריאה מדעית בקפה, קשה להתנבא באמת מכיוון שממדי חוסר הוודאות הם רבים וקשה לדעת מה יהיה בעתיד ולכן לכל תרחיש בתחזית יש להציג בצניעות מקצועית".
אולי גם יוציאו מחקר ששחייה בירקון לא מזיקה ושאסבסט לא מסרטן ושממתקים בריאים לשיניים ושאחוז האוטיזם יורד בעקבות איכות החיסונים לילדים השתפרה לאין ערוך וכו וכו' עדיף לקרוא מדע בדיוני מאשר את הכביכול מחקר המדעי הזה
מפגרים. ממש לא נורמליים מה עוזר ועזר הבדיקה הביתית של הילדים? כל הילדים שלי בבידודצפשוט בדיחה.