יום (חמישי) זהו היום השני ברציפות שבו מקדם ההדבקה נמוך מאחד ועומד על 0.83. הנתון, הידוע בכינוי ה-R, מחשב את הסיכוי של חולה קורונה להדביק אדם אחר. כאשר המספר יותר מ-1 – משמעות הדבר שהמגפה מתפשטת בקצב מהיר, ומתחת ל-1, המגפה נמצאת בבלימה. כך, אם המגמה נמשכת – התחלואה הולכת ומצטמצמת מיום ליום. בעבר הגדירו מקבלי ההחלטות את היעד של מקדם שנמוך מ-0.8 ככזה שכאשר נגיע אליו ניתן יהיה לשחרר את ההגבלות ההדוקות.
מאז תחילת ספטמבר חל שינוי לטובה גם במספר החולים קשה החדשים המתגלים מדי יום. במהלך חודש אוגוסט הצטרפו למערכת הבריאות כמאה חולי קורונה במצב קשה מדי יום ואף באחד הימים (29 באוגוסט) הגיע לתוספת יומית של 117 חולים במצב קשה. בשבוע האחרון ישנה ירידה מבורכת: אתמול התווספו 65 חולים במצב קשה, בשלישי 83 וביום שני 61. מאז תחילת החודש לא התווספו יותר ממאה חולים קשה חדשים ליום.
אולם, מאז צאת החג אזרחים מדווחים על תורים ארוכים לבדיקות קורונה. חן ארצי סרור פנתה בחשבון הטוויטר שלה לשר הבריאות ניצן הורוביץ: "האריכו את שעות הדרייב אין במוצאי שבתות לפחות עד חצות והגדילו את מספר העמדות. פעם שעברה גם טסנו עם צאת השבת, גם חיכינו בתור וגם סגרו לנו על האף".
גם בבני ברק חיכו רבים במשך שעות לבדיקת קורונה א' תושב שכונת אור החיים מספר: הגעתי למתחם הבדיקות אחרי שהזמנתי תור מראש אבל עדיין הייתי צריך לחכות יותר משעה וחצי בעומס, אם לא נדבקתי עד עכשיו כנראה שנדבקתי בהמתנה הוא אומר בתסכול.
חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, המתין גם הוא באחד ממתחמי הבדיקות והתייאש. "העובדה שלא ניתן לבצע בדיקות קורונה בצורה סבירה ויעילה היא מחדל אדיר. מעט מאוד מתחמים, תורי ענק, שעות של המתנה. יותר מתחושה שמישהו בממשלה לא רוצה שנעשה בדיקות כדי לסדר את המספרים. חצי יום בזבזתי הבוקר בשביל בדיקה לאחד הילדים. התייאשתי באמצע וחזרנו הביתה".
פרופ' רן בליצר, ראש קבינט המומחים היועצים למשרד הבריאות בכל הנוגע למאבק בקורונה ועימו מומחים נוספים, ביניהם פרופ' דרור מבורך מ"הדסה", הזהירו אמש (ד') כי אמנם יש ירידה במקדם ההדבקה וכן בנתוני תחלואה נוספים, "אבל עדיין מוקדם מדי להכריז חגיגית על סוף הגל הנוכחי".
בכך הגיבו פרופ' בליצר, ראש מערך החדשנות ומנהל מכון המחקר של שירותי בריאות כללית ופרופ' מבורך, מנהל מחלקת קורונה, על ציוץ אופטימי שהפיץ בסוף השבוע פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן שבו הדגיש כי מקדם ההדבקה ירד ל-0.95 – לראשונה למטה מ-1 R מאז יוני (אז עמד על 0.89) וכי המשמעות היא שיש התמתנות ובלימה במימדי המגפה. הבוקר (ה'), לפי דו"ח משרד הבריאות, ה-R אף ירד ל-0.83.
לדברי סגל, "נתוני התחלואה האחרונים (כפי שפורסמו על ידי משרד הבריאות אמש) אכן מעודדים, עם ירידה גם במספר המאומתים החדשים וגם במספר החולים הקשים החדשים. אולם, אסור לשכוח שספטמבר הוא חודש מאתגר גם בגלל פתיחת בתי הספר וגם בגלל ההתקהלויות באירועי החגים באווירה אינטימית משפחתית. אני מאמין שהחיסונים יצליחו לאזן את העליות שעשויות לנבוע מהאירועים האלו. צריך לעקוב אחרי הנתונים, וגם אם תהיה עלייה מסוימת, היא לא צפויה להערכתי להעביר אותנו מעבר לסף הספיקה של בתי החולים".
הבוקר הוסיף פרופ' סגל: "בשבוע האחרון היתה ירידה של כ-10% במספר החולים החדשים במצב קשה. זו העדות הכי אמינה לירידה בהיקף התחלואה, כיוון שאינה תלוי במספר הבדיקות היומיות הנעשות. גם המדדים התלויים בבדיקות מצביעים על ירידה בתחלואה אבל הם פחות אמינים. החגים הובילו לשינויים בהרגלים. ייתכן שמבצעי הבדיקות המהירות בבתי הספר ולקראת מפגשי החג עזרו באיתור תחלואה סמויה".