יו"ר "מרשם", ארגון הרופאים מתמחים, ריי ביטון, אמרה היום (רביעי) במסיבת עיתונאים כי "מתווה קיצור התורנויות הוא לא מה שרצינו, נגיש מחר 2,300 מכתבי התפטרות". לפי הדיווח ב'חדשות 13' הודעת המתמחים מגיעה לאור המתווה הסופי של שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי, שלפיו, בשבוע שעבר – התורנויות יקוצרו ל-18 שעות (16+2) בכל המקצועות מלבד מקצועות הכירורגיה.
בנוסף, לפי המתווה הסופי, הקיצור יוחל מאפריל הקרוב בעשרה בתי חולים בפריפריה ורק משנת 2026 הקיצור יתרחב לכל הארץ, אם הוועדה שהוקמה בנושא תחליט שלא נפגע הטיפול הרפואי ויימצא תקציב מתאים. "יש בשורה, יש התחלה של קיצור תורנויות ואנחנו מברכים על כך", אמרה ביטון, "אבל לצערנו זה לא מספיק, וכלמודי ניסיון עם מאבק של מעל עשור שממסמסים אותנו אנחנו לא יכולים לתת לזה לקרות".
"לכן אנחנו מבקשים סליחה מאזרחי מדינת ישראל", סיכמה ביטון, "ומחר נגיד מכתבי התפטרות של 2,300 סטודנטים, סטאז'רים, מתמחות ומתמחים. ביקשנו שבפעימה הראשונה כבר יהיו יותר מ-10% מהמתמחים, שיהיו בה 25 עד 30 אחוזים, כולל מחלקות המיונים, הקורונה והפנימיות".
שרת הכלכלה אורנה ברביאי החלה את הצהרתה מיד לאחר מכן ואמרה שהיא בתחושה חגיגית, בעקבות כך שבחרה לא להאריך את ההיתר שאיפשר תורנויות של 26 שעות. "נדרשת היערכות גדולה של בתי החולים ולכן הלכנו למקום בו צריך הכי הרבה חיזוק – בפריפריה", אמרה ברביאי, "החל ממרץ יחל מערך של ירידה ל-18 שעות".
"הרעיון הוא להגיע באופן מדורג של חמש שנים למודל מכליל של כלל מערכת הבריאות", הוסיפה ברביאי, "אנחנו מחריגים את הכירורגיה. במהלך 2023 תהיה תחנת יציאה – נסתכל על הנתנונים ונראה כמה התקדמנו וכמה זה יושם. התכנית לא מושלמת, היא חלקית והיא רק תחילתו של דבר. היא פריצת דרך שמסמנת יעד נורמטיבי ערכי של שעות העבודה ובכל הקשר של תנאי עבודה".
מיד אחרי ברביבאי החל שר הבריאות ניצן הורוביץ את הצהרתו, ואמר כי המתווה הוא בשורה היסטורית. "אחרי שנים של דיבורים עברנו למעשים", אמר הורוביץ, "הרכבת יצאה מהתחנה, קיצור שעות התורנויות יצא לדרך. 26 שעות עבודה ברצף זה לא סביר, לא הגון ולא בריא, ואסור לנו לקבל אותו.
"גם בעיית התורנויות ארוכת השנים נבעה מאותה בעיה שמלווה את מערכת הבריאות, והיא תקצוב חסר, חוסר בתקנים וכוח אדם", הוסיף הורוביץ, "הכנסנו תקצוב לנושא קיצור התורנויות בפעם הראשונה. אורך התורנוית נובע גם מחוסר כח אדם וכדי לאפשר קיצור תורנוית צרך להכניס רופאים שימלאו את המקום".
בהמשך ענה הורוביץ לשאלות והגיב לדברי המתמחים: "אני נמצא בקשר טוב עם כל המתמחים בכל הארגונים, וגם להם ברור שהתהליך הזה מחויב שיהיה הדרגתי. אין מספיק רופאים בשביל קיצור מיידי בכל הארץ. יכולנו להגיד 'אין רופאים – אין כסף, אז לא נעשה קיצור', אבל אמרנו שנלך עם המתמחים, רק שהקיצור חייב להיות הדרגתי. המתמחים עצמם שותפים לתהליך, הם מודעים לאילוצים".
יו"ר ועדת הבריאות, ח"כ עידית סילמן, הגיבה למתווה: "זהו הישג חשוב ומשמעותי, ודרך ארוכה עוד לפנינו. נושא שלא טופל שנים והוזנח הגיע כעת לתחילתו של מענה. אני מתכוונת להמשיך לעבוד למען קיצור התורנויות במתווה נכון ואחראי ואף לפקח על ההתקדמות בועדת הבריאות".
הבעיה היא
שרופא היום מחפש כסף והזניח את השליחות
וברור שיש יוצאי דופן
ואפילו רבים
רק שהם מהדור הקודם
הייתי משנה קצת את הסילבוס של לימודי הרפואה ומכניס פרק בנושא השליחות והצניעות!
ואז כל הלחצים היו יורדים משום שכולם היו נרתמים לבצע את השליחות ולא משאירים הכל לצעירים!
שגם הם מסתכלים על הרופאים הבוגרים ורוצים להיות כמותם בטרם עוד סימו את לימודיהם והתמחותם
זה שמגיב כך לא חשב מעולם על המשמעות של משמרת רצופה של 26 שעות.
לצערי אני נזקק מידי פעם לשהות בבי”ח, הדבר הזה לא הגיוני מבחינה אנושית, והוא יכול לסכן חיים של חולים.
השליחות לפעמים היא לצעוק כדי שהדבר הנורא הזה לא ימשיך.
אני לא נכנס לתוכן של התגובה כי יש בה מן האמת המצערת אצל חלק מאנשי הרפואה, אבל אין לה כל קשר למאבק הנכון הזה.