אוקראינה: הפרלמנט אישר חוק המגדיר תופעות אנטישמיות כעבירה על החוק
מעתה הנפגעים יכולים לתבוע פיצוי. והעבריינים ייענשו. החוק עבר ביום מלאת 80 שנה לטבח היהודים בבאבי יאר. נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי יהודי בעצמן צפוי לחתום בקרוב על החוק כדי שיכנס לתוקפו. בימים אלו מציינת אוקראינה 80 שנה לטבח בבאבי יאר. כ35 אלף יהודים נרצחו שם בערב יום כיפור.
אמסטרדם: נחנכה אנדרטה חדשה לזכר השואה.
בתום מאבק משפטי כנגד הקמת האנדרטה היא נחנכה בהשתתפות המלך. 102 אלף מיהודי הולנד נהרגו במלחמת העולם השניה. האנדרטה נושאת את שמם של כל 102 אלף היהודים שנרצחו תאריך הלידה שלהם ומועד הירצחם. האנדרטה נבנתה במרכז הרובע היהודי באמסטרדם בעלות של יותר ממיליון יורו. חלק מהמיון הגיע על ידי 'מכירת אבנים' לאזרחים שביקשו להשתתף במימון המיזם.
שטרסבורג: הכנסת ספר תורה לזכות חולי הקורונה
ספר תורה הוכנס להיכל בית הכנסת הגדול בשטרסבורג בטקס רב רושם. כתיבת הספר החלה בשיאה של המגיפה לזכות חולי הקורונה. רגעי השיא בשמחה היה כאשר חולי הקורונה הקשים שהחלימו רקדו עם ספר התורה שנכתב לזכותם ברחובות העיר. חלקם היו מאושפזים במהלך השנה שחלפה במחלקות לטיפול נמרץ.
42 מדינות הצטרפו להצהרה שקוראת למאבק משותף נגד גילויי האנטישמיות בעולם
לעולם לא עוד!", נאמר בהצהרה. שר החוץ האוסטרי הקריא את ההצהרה בדיון במועצת זכויות האדם של האו"ם תחת הכותרת "גזענות וחוסר סובלנות". הוא נשא את הדברים בשמן של אוסטריה, צ'כיה וסלובקיה. ההצהרה זכתה לתמיכתן של 42 מדינות נוספות, בהן ישראל, ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה, פולין, ארגנטינה, קרואטיה, יוון, קולומביה, אסטוניה, יפן וקמרון. "מלחמת העולם השנייה הסתיימה לפני 75 שנה. זוועות השואה עדיין נוכחות בתודעה שלנו. והעובדה הטראגית היא זו: אנטישמיות אינה דבר של העבר. הרעל הזה עדיין קיים, בתוך החברות שלנו", אמר השר האוסטרי.
מסמכי קהילות יהודיות ניצלו ממכירה פומבית
שבעה פנקסים נדירים מהמאה ה־19 וה־20 המכילים מסמכים מחיי הקהילה היהודית שלפני השואה בהונגריה הוצאו ממכירה פומבית ונרכשו במשותף על ידי המוזיאון והארכיון היהודי ההונגרי יחד עם הספריה הלאומית לישראל. בין המסמכים אלפי תעודות לידות, פטירה, נישואין ורישומים עירוניים אחרים משש קהילות יהודיות שונות. הפריטים הוצגו במכירה פומבית בירושלים בשם מוכר אנונימי, אך הוסרו מהמכירה בעקבות מחאות של ארגונים יהודים בטענה שהמקום המתאים למסמכים אלו הוא בידי הקהילות היהודיות.
הפרלמנט בלטביה מאשר חוק פיצויים ליהודי לטביה
בית המחוקקים אישר בקריאה ראשונה תשלום 40 מיליון יורו ליהודי לטביה על רכוש שנגזל מהם בשואה. על פי הצעת החוק, 4 מיליון יורו מדי שנה ב10 השנים הקרובות. הסכום חושב לפי ערך הנכסים שהיו בבעלות הקהילה היהודית בשנת 1940. מתוך כמאתיים נכסים שהיו שייכים ליהודי לטביה ערב השואה, רק שישה הוחזרו. את היתר מעדיפה המדינה להשאיר בידיה ולפצות כספית.
הנחת אבן פינה לשחזור בית הכנסת הגדול בסמרה שברוסיה
מדובר באחד מבתי הכנסת היפים ברוסיה שנבנה לפני 117 שנה. עד מלחמת העולם הראשונה היה בית הכנסת נחשב לגדול ביותר באירופה. עם שלטון הקומוניזם הוחרם בית הכנסת. ומזה מאה שנה נדם קול התפילה ולימוד בהיכל בית הכנסת, שהכיל בשעתו כאלף מקומות ישיבה. בטקס בראשות הרב בערל לאזאר, הונחה אבן הפינה לקראת התחלת השיפוצים שיימשכו כשנתיים. ובסופם ייפתחו שערי בית הכנסת מחדש עבור הקהילה היהודית בסמרה.
בולגריה: מבנה בית הכנסת יוסב למרכז תרבות
בשנים האחרונות התמעטה הקיהלה היהודית בעיר וידין שבבולגריה. בית הכנסת נותר שומם ועזוב. צמחיה מכסה את קירות האבן הדהויים כיפות המבנה נהרסו בהפצצה במלחמת העולם השנייה. כעת החליטה העיריה לשפץ את הבנין במטרה להופכו למרכז תרבות כללי. עצוב.
כ-6,500 ניצולי שואה יקבלו קצבה חודשית.
ועידת התביעות הודיעה על הצלחה במאבק שניהלה לזכאות לקצבאות פנסיה חודשיות של ניצולי השואה השונים, אשר עד היום לא זכו לקצבה. סכום התשלום יעמוד על 375 אירו (443 דולר) לחודש. בנוסף, תשלומים מקרן ילדי השואה, בסכום חד-פעמי סמלי של 2,500 אירו (2,930 דולר), ישולמו לאלו העומדים בקריטריונים של רדיפה אשר נולדו בשנת 1928 ואילך.
לונדון: המגדל לא קיבל היתר בניה בגלל בית כנסת
יזמים ביקשו להקים מגדל בן 48 קומות במרכז לונדון. אלא שלפי התוכנית המגדל המתוכנן יחשיך את בית הכנסת העתיק ביותר בבריטניה, שבו רוב התאורה היא טבעית. חברי מועצת העיר נענו ליותר מאלף התנגדויות שהוגשו כנגד המיזם ולא אישרו את התוכנית.
בית הכנסת הפורטוגזי "בוויס מרקס" ("קהל קדוש שער השמים" בשמו הרשמי) הוא בית הכנסת הפעיל העתיק ביותר בבריטניה, וככל הנראה בית הכנסת העתיק ביותר באירופה שפעיל באופן רציף, וממוקם בשכונת בוויס מרקס בסיטי של לונדון. מדובר בבית הכנסת הראשון שנבנה לאחר שהותר ליהודים לחזור לאנגליה, לאחר גירושם על ידי המלך אדוארד הראשון ב-1290. המבנה בן ה-300 שנה נחנך ב-1701 ולמעט הגג שתוקן לאחר שריפה ב-1749 הוא נראה באופן זהה, כפי שהיה לפני מאות שנים. הוא מואר באמצעות שבע מנורות נחושות ו-12 פמוטים סביב הבימה שמודלקות באמצעות מאות נרות שעווה באירועים חגיגיים. בשאר ימות השנה המבנה מואר באמצעות חשמל, אך בצורה מוגבלת בלבד. רוב התאורה מגיעה מאור השמש. זאת הסיבה שהזעיקה את בני הקהילה להתנגד לתוכנית להקמת מגדל צמוד לבית הכנסת.
למרות שמהנדסי התכנון של מועצת העיר סברו שהנזק לתאורה יהיה מינורי, 14 מתוך 21 חברי המועצה הצביעו נגד בניית המגדל. עם זאת, החלטה סופית בעניין לא התקבלה עדיין, והיא תתקבל על ידי גוף נוסף של עיריית לונדון שבידו ההחלטה הסופית.