בעוד המתמחים, חברי ארגון "מרשם", ממשיכים לפזר איומים לפיהם החל ממחר יגישו את מכתבי ההתפטרות שלהם גם למעסיקים, מנהלי בתי החולים שבהם הם עובדים, נציגיהם נפגשו אתמול (א') עם מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש ולפגישה הצטרף גם שר הבריאות. השר, ניצן הורוביץ, אמר: "באתי להקשיב ולהבין מה מפריע להם. אני מחויב לקיצור התורנויות". אלא שבתום הפגישה המתמחים שידרו אכזבה מתוצאותיה: "לפי שעה אין בשורה, אין התקדמות ונמשיך במאבק, כולל במהלך הגשת מכתבי ההתפטרות" כך דווח באתר doctorsonly.
פרופ' נחמן אש התראיין הבוקר (ב') ל"כאן רשת ב'" וסיפר על תוצאות הפגישה עם המתמחים. "הסברנו להם את השיקולים להחלטות שלנו ושמענו מהם את האכזבה שלהם. אם הם באו בציפייה שהכל ייפתר באותה פגישה, אז אני מבין את האכזבה שלהם". עוד אמר פרופ' אש: "אנחנו מודעים לצורך בשינוי" וציין את הקשיים במימוש מיידי של קיצור התורנויות.
לצד זאת הדגיש: "התורנויות הארוכות צריכות לעבור מהעולם, אבל יש צורך בתקנים, ברופאים ובמשאבים ויידרשו כמה שנים כדי לפתור בצורה מוחלטת את הבעיה. כשאנחנו מקצרים תורנויות צריכים להוסיף כוח אדם, וזה משאב מוגבל. אנחנו מסוכמים עם משרד האוצר לגבי השנה הבאה בכל הנוגע לתוספת תקציב ולמשאבים. המטרה להגיע להבנות עם המתמחים, אבל שהמשמרות יתקצרו בכל הארץ ומיד – זה לא מעשי כי משאב הרופאים לא קיים".
על האיום בהתפטרות אמש פרופ' אש: "אנחנו לא רוצים להביא את המתמחים עד לקצה כדי שיתפטרו. מה יקרה אם יתפטרו? מערכת הבריאות הישראלית תמשיך להתקיים אבל המטרה שלי שזה לא יקרה. זה בידיים של שני הצדדים, שזה לא יקרה. אנחנו לקחנו את הדברים שעלו בפגישה לחשיבה, נבדוק את האופציות ונדבר איתם".
יו"ר "מרשם", ד"ר ריי ביטון, מסרה: "התקיימה שיחה פתוחה עם השר וצוותו במטרה לשמוע ולהשמיע, אך מו"מ לא היה כאן ולכן אין בשורה. אנחנו ממשיכים, בצער, עם מהלך ההתפטרות. אנחנו מאוד מקווים שיהיה מו"מ אמיתי . הזמנו את השר לנהל איתנו שיחה פרקטית כדי להציע צעדים שיוכלו להביא לפתרון המשבר הקשה הזה. בצער רב נמשיך בתוכניתנו ונגיש השבוע את מכתבי ההתפטרות האישיים". עד כה המתמחים חתמו על מכתב הצהרתי בלבד שאין לו תוקף משפטי.
אלא שלפי דיווח ב"ידיעות אחרונות" הבוקר, כמה ממנהלי בתי החולים, שתומכים בדרישות המתמחים, מטילים ספק אם באמת יוגשו מכתבי התפטרות ממספר משמעותי של רופאים צעירים. בדיווח צוטט בין השאר ד"ר מיקי דודקביץ', מנהל "הלל יפה" בחדרה, שאמר כי עד כה לא קיבל שום כתב התפטרות משום מתמחה בבית החולים. הוא שיבח את עבודתם ואמר: "זה דור מצוין של רופאים ורופאות מוכשרים שרוצים בתנאי עבודה טובים יותר ויש לכבד זאת… על משרד הבריאות יחד עם ההסתדרות הרפואית ללכת יחד עם המתמחים כדי לשנות את התורנויות בהקדם האפשרי".
גם מנהל המרכז הרפואי לגליל בנהריה, פרופ' מסעד ברהום, העריך ש"מכתבי ההתפטרות לא יוגשו בסופו של דבר". גם הוא ציין שמאבק המתמחים לקיצור התורנויות הוא מאבק צודק, אבל הוסיף: "אין לי ספק שהמתווה החדש של התורנות שלהם, הכולל קיצור שעות עבודה, יסייע במתן שירות טוב יותר למטופל. אבל דבר חשוב לא פחות שעליו לא מדברים הוא נוכחות של רופא-מומחה בכיר בשטח וגם זה יש לפתור. אני מקווה שהפלונטר הזה ייפתר בהקדם האפשרי".
המבחן של הורוביץ
במאמר דעה ב"ידיעות אחרונות", כתב אדיר ינקו: "זה המבחן של השר הורוביץ. רק שר הבריאות יכול להביא בשורה היסטורית למתמחים… כאשר מאבקם ישיג בסופו של דבר את תוצאותיו, נשאל את עצמנו בעתיד אין זה בכלל נראה הגיוני לבקש מהרופאים לעבוד במשך 26 שעות ברציפות…". בעל המאמר סבור כי "בינתיים נראה ששר הבריאות לא לגמרי באירוע. משבר המתמחים הוא המבחן הגדול ביותר של הקדנציה שלו. לא משנה מה יהיו תוצאותיו – הן תהיינה רשומות על שמו. סיום אמיתי וסופי של שיטת ההעסקה הזו ייחשב להישג אדיר שיזוהה עימו בעתיד. כישלון שיבטיח את המשך המשמרות המתישות המביאות לטעויות ולפגיעה בחולים יהפוך לכתם שילווה אותו עוד שנים…
"אם הורוביץ לא יתייצב לצד המתמחים, המאבק שלהם אבוד. לכן, פתרון מקיף למצוקה שלהם צריך להינתן עכשיו, עם גיבוי תקציבי משמעותי ולא באמצעות מתווה מחורר שמספק למשרדי הבריאות והאוצר יותר מדי נתיבי מילוט ואפשרויות למסמס את המהלך ההיסטורי הזה. הימים הקרובים קריטיים כי במהלכם תיבחן רצינות הכוונות של המתמחים. אפשר למנוע את הגשת מכתבי ההתפטרות האישיים לבתי החולים".
רוני לינדר ב"דה מרקר" כותבת: "מחאת המתמחים וקיצור התורנויות נפלו על משרד הבריאות כמעט בהפתעה, אף שהמאבק בנושא הזה נמשך יותר מעשור. כעת המערכת תיאלץ לפתור במהירות כמה בעיות חמורות, כמו איך לגרום לרופאים המומחים למלא חלק מהמחסור בכוח האדם וכיצד למנוע פגיעה ברמת ההכשרה של המתמחים". לינדר ציינה כי ועדה שהקימה ההסתדרות הרפואית לבחינת מבנה התורנויות עבדה על כך במשך כשנה והמליצה על מודל מסובך למדי של ארבעה סוגי תורנויות שונים למקצועות השונים.
"קיצור התורנויות מציב אתגרים גדולים בפני מערכת הבריאות ודורש פתרונות יצירתיים. אתגר אחד הוא השכר: מה יהיה התגמול על תורנות מקוצרת של 18 שעות לעומת 26 שעות? האם מתמחים שיעבדו מעתה 18 שעות ישתכרו כמו מתמחים שימשיכו לעבוד 26 שעות ברציפות? המשמעות של קיצור התורנויות עלולה להיות ירידה בשכר. זוהי סוגיה גדולה ורגישה הדורשת משא ומתן בחודשים הקרובים.
"אתגר נוסף הוא מקומם של הרופאים והרופאות המומחים בפתרון המסתמן. ברור שדרוש שילוב של רופאים מומחים ובכירים כחלק מהפתרון. אם המומחים ישתלבו בסידור העבודה השבועי של התורנויות ויעבדו יותר שעות אחר הצהריים בבתי החולים — הדבר יפתור את רוב בעיית קיצור התורנויות. המתמחים יוכלו ללמוד ולקבל הכשרה גם בשעות אחרי הצהריים, ויתווספו שעות עבודה רבות למערכת. אלא שזה לא פתרון שניתן לכפות על הבכירים של היום, אלא להשיג רק בהסכמה תוך כדי משא ומתן. כבר היום בלא מעט מחלקות הבכירים מבצעים תורנויות ושעות נוספות רבות תמורת תשלום".