רה"מ נפתלי בנט צפוי להמריא ביום שישי הקרוב למוסקבה לפגישת היכרות ראשונה עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ולבקש ממנו להרחיק את האיראנים מגבולה הצפוני של ישראל, ולשמר את חופש הפעולה של ישראל באזור, כך מדווח הבוקר 'ישראל היום'.
לבנט צפוי להצטרף גם השר זאב אלקין, שהשתתף כמתורגמן בפגישות הקודמות של פוטין עם ראש הממשלה לשעבר נתניהו, וכתוצאה מכך בקי בנבכי הקשר וההסכמות בין שתי המדינות לאורך שנים.
מבחינת בנט, מטרתה המרכזית של הפגישה היא לבסס מערכת יחסים בין־אישית עם הנשיא פוטין, אך מעשית, הסוגיה המרכזית שתעלה היא איראן, או יותר נכון – ניסיונותיה המטרידים מבחינת ישראל להתבסס בסוריה ולהקים במקום תשתיות טרור.
עדות לתשתית כזו קיבלנו בסוף השבוע, אז, על פי פרסומים זרים, חיסלה ישראל את מדחת א-סלאח בן ה-54, שנחשב איש קשר של איראן בסוריה, והיה בעיצומה של הקמת תשתית טרור לפיגועים נגד ישראל בגבול רמת הגולן.
מאז שנת 2015, יש בסוריה נוכחות רוסית מוגברת, מה שהופך את רוסיה למעין שכנה של ישראל מצפון. אין זה סוד כי לרוסיה ולאיראן אין זהות אינטרסים בסוריה. להפך – השתיים מתחרות ביניהן על משאבים ועל שליטה במדינה, וישראל מנסה לנצל זאת בשנים האחרונות וליצור זהות אינטרסים עם רוסיה.
ככלל, למעט כמה תקריות נקודתיות, שהמרכזית שבהן היא נפילת המטוס הרוסי כתוצאה מאש קרקע־אוויר שירו הסורים לעבר מטוסים ישראליים בספטמבר 2018, הרוסים אינם מתערבים בפעילות הצבאית הישראלית בסוריה, ובין המדינות אף מתקיים מנגנון "קו חם" לעדכון הדדי בזמן אמת.
יחד עם זאת, בתקופה האחרונה התפרסמו במוסקבה בכמה הזדמנויות התבטאויות רוסיות שהצביעו על חוסר שביעות רצון, כביכול, מהפעילות הישראלית בתקיפות המיוחסות לה במסגרת המערכה. למרות זאת, גורמים מדיניים וביטחוניים שנמצאים בקשר ישיר והדוק עם הרוסים מבהירים כי בשטח אין שום שינוי, והרוסים מאפשרים לישראל חופש פעולה מלא בסוריה.
בתוך כך, נושא מרכזי נוסף שיעלה בשיחות בין פוטין לבנט הוא סוגיית הגרעין האיראני. על רקע הפרסומים בלבנון, שלפיהם איראן תחזור לדון בהסכם הגרעין, במערכת הביטחון הביעו דאגה מהעובדה שאיראן מושכת זמן, ומערימה קשיים גם על קיום שיחות בנוגע לחידוש השיחות על הסכם הגרעין בווינה.
עם כניסת ביידן לבית הלבן, הסירה ארה"ב חלק מהסנקציות שהטיל טראמפ על איראן עם פרישתו מהסכם הגרעין, מתוך כוונה לשוב בהקדם האפשרי להסכם הגרעין. לאור העובדה שבפועל איראן אינה מחויבת כעת להסכם הגרעין, היא מרשה לעצמה להמשיך להעשיר אורניום לרמה גבוהה של 60 אחוזים ויותר, ולקדם רכיבים נוספים בתוכנית הגרעין.
בארה"ב לא אוהבים את מצב העניינים, ולאחרונה קיבלו ישראלים מסרים כי ישנה כוונה, אולי, לשקול סנקציות נוספות על איראן. אך בירושלים ברור כי אין מדובר בסנקציות אימתניות כפי שהיו בזמן ממשל טראמפ, במסגרת מדיניות ה"לחץ המקסימלי" שהנהיג. בישראל מגדירים את ההתנהלות הזו כ"דשדוש", וכאמור מוטרדים מאוד ממריחת הזמן האיראנית.