מנת הבוסטר העלתה לפחות פי 50 את רמת הנוגדנים אצל המתחסנים, כך עולה ממחקר ראשון מסוגו שנעשה בבית החולים איכילוב. המחקר עקב אחר 346 עובדי המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) לפני ואחרי שקיבלו את מנת החיסון השלישית נגד נגיף הקורונה. העובדים שנבדקו היו בני 60 ומעלה, את המחקר המלא מפרסם הבוקר 'ישראל היום'.
מנתוני המחקר עולה כי חציון רמות הנוגדנים טרם קבלת מנת הדחף (כשמונה חודשים לאחר קבלת המנה הראשונה) עמד על 3.67 (מתחת ל-1, האדם נחשב ללא נוגדנים). ואילו עשרה ימים אחרי קבלת המנה השלישית, נמדדה רמה גבוהה של נוגדנים – מעל 150.
העלייה ברמת הנוגדנים נמצאה אצל 95.7% מהנבדקים. עם זאת, החוקרים מתכוונים לבדוק במחקר נוסף קבוצה של 10 אנשים שפיתחו רמות נמוכות של נוגדנים, ועוד שני אנשים שלא פיתחו נוגדנים כלל. הגיל הממוצע של העובדים עמד על 67, ו-215 מתוך המשתתפים במחקר היו נשים. הזמן החציוני מקבלת המנה הראשונה ועד לקבלת החיסון השלישי עמד על כ-32 שבועות.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי המוביל Lancet Microbe. מדובר באחד המחקרים הראשונים שמתפרסמים בנושא ייצור נוגדנים לאחר מנת חיסון שלישית בכתב עת מדעי.
"המחקר מדגים ומוכיח את היעילות הרבה של מנת הדחף בהשבת רמת הנוגדנים בדמם של מתחסנים, לאחר שזו פחתה באופן משמעותי כמה חודשים לאחר קבלת המנה השנייה", מציינת החוקרת הראשית, ד"ר אסתי סייג, סמנכ"לית מערכות מידע ותפעול באיכילוב, שביצעה את המחקר יחד עם ד"ר דוד בומזה.
ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם דעיכת הגל הרביעי בישראל, במקביל להיקפי התחסנות מרשימים במנה שלישית בקרב הציבור הרחב. לצד מה שרואים שקורה כעת במדינה, המחקר מראה את 'מאחורי הקלעים' של מנת הבוסטר, כלומר את העלייה ברמת הנוגדנים".
לדברי ד"ר סייג, מתקיים מעקב נוסף אחר מי שלא פיתחו נוגדנים בתגובה למנה השלישית: "המשתתפים במחקר הם אנשים בריאים ולא מדוכאי חיסון, ובכל זאת היו שניים שרמות הנוגדנים שלהם נשארו נמוכות מאוד אחרי שקיבלו את מנת הדחף. בכוונתי לפנות ולקבל מידע קליני ולנסות למצוא מכנה משותף או הסבר לשני המתחסנים הללו, ולעוד כעשרה שפיתחו תגובה לא מקסימלית".
היא הוסיפה: "אנחנו עדיין רואים שיש מעט אנשים שנדבקים אחרי שקיבלו את מנת החיסון השלישית. ייתכן כי מדובר באנשים שנוטלים תרופות מסוימות או שהם חולים במחלה אוטואימונית".
עוד אמרה ד"ר סייג כי המחקר עדיין לא יכול לנבא כמה זמן יחזיק החיסון השלישי, ומתי – ואם בכלל – נצטרך לקבל חיסון רביעי: "אנו פונים למחקר המשך לכל הקבוצה, ושואלים את המשתתפים אם הם חלו בזמן שחלף. אם אף אחד מהם לא חלה, אפשר להגיד בעקיפין כי שבזמן הקרוב יחסית שלאחר הבוסטר הם לא חלו, אך כרגע לא ניתן לחזות מעבר לנקודה הספציפית".
נתונים שהציגה חברת פייזר עצמה לפני תחילת מבצע חיסוני הבוסטר, הראו זינוק של פי חמישה עד פי 19 ברמת הנוגדנים לאחר החיסון במנה השלישית, זאת בהשוואה לבדיקה שנעשתה אחרי החיסון השני. נתונים ראשונים מבית החולים שיבא תל השומר, שטרם פורסמו כמאמר אקדמי, הראו כי חלה עלייה של פי 10 ברמות הנוגדנים לאחר מנת הדחף, בהשוואה לרמת הנוגדנים שנמדדה מייד אחרי החיסון השני.
פי 5 פי 50 רק מהטיפשות של הצגת הנתונים כולם מבינים שזה מחקר של חוקרים בכיתה א4