פייזר פרסמה היום (שישי) תוצאות ראשוניות של הניסוי שערכה בתרופה אנטי-ויראלית נגד קורונה.
התרופה צמצמה בשיעור של 89% את הסיכון להתאשפז או להידרדר למחלה קשה בקרב בעלי סיכון גבוה לפתח תסמינים קשים, כל עוד הכדור ניתן תוך שלושה או חמישה ימים מרגע התפתחות מחלה קשה.
תוצאות הניסוי שהציגה פייזר מעידות על יעילות גבוהה יותר מזו של התרופה מולנופירביר שפיתחה חברת מרק, שבחודש שעבר פרסמה נתונים המצביעים על יעילות של 50% במניעת אשפוזים. בשני המקרים לא פורסמו נתוני המחקרים המלאים.
בפייזר מתכוונים כעת להגיש את תוצאות הניסוי הקליני בתרופה למינהל המזון והתרופות בארה"ב (FDA) בבקשה לאשר אותה לשימוש חירום. התרופה, פקסלוביד, כוללת בין היתר את החומר הפעיל ריטונביר ומורכבת משלוש גלולות שניטלות פעמיים ביום.
על פי פייזר, הניסוי הקליני שנערך בתרופה הופסק לפני שהושלם בשל הממצאים המשכנעים ובהמלצת ועדת מומחים שפיקחה עליו. תוצאות המחקר מתבססות על נתונים שנאספו בקרב יותר מ-1,200 נבדקים מבוגרים בכמה מדינות, שקיבלו בחלקם את התרופה בעוד שאחרים קיבלו מנות פלסבו. כל הנבדקים לא חוסנו לקורונה וסבלו לפחות ממאפיין בריאותי אחד שהגדיר אותם חולים בקבוצת סיכון, כמו השמנה או סוכרת.
רק 0.8% מאלו שנטלו את התרופה שפיתחה החברה תוך שלושה ימים מהופעת התסמינים הראשונים נדרשו להתאשפז, ואיש לא מת ב-28 הימים שלאחר סיום הטיפול בה. זאת לעומת שיעור אשפוז של כ-7% ושבעה מקרי מוות בקרב הנבדקים שנטלו פלסבו.
בנוסף דיווחה החברה כי שיעור האשפוזים בקרב חולים שטופלו בתרופה תוך חמישה ימים מהופעת התסמינים הראשונים עמד על 1%, לעומת שיעור של 6.7% ועשרה מקרי מוות בקבוצת המטופלים בפלסבו. בחברה לא דיווחו על תופעות לוואי כתוצאה מהטיפול בתרופה, אך מסרו כי "אירועים יוצאי דופן" התרחשו בכ-20% מהמטופלים בשתי קבוצות המחקר.
"התוצאות עולות בהרבה מהחלומות הפרועים ביותר שלנו", אמרה אנלייסה אנדרסון, מנהלת בכירה בפייזר שהובילה את פרויקט הפיתוח. הוא הוסיפה כי בחברה מקווים כי התרופה "תוכל להשפיע באופן משמעותי על חיינו ותאפשר לנו לסיים את המגפה הזו ולשוב לשגרה".