המשרד להגנת הסביבה מאשר היום (ראשון) שבמהלך לכידות יתושים שגרתיות שבוצעו לאחרונה בשכונת רמת בית שמש ג' ובמרכז ספיר בערבה, נמצאו יתושים נגועים בנגיף הנילוס המערבי.
מחוזות ירושלים ודרום של המשרד להגנת הסביבה התריעו בפני עיריית בית שמש והמועצה האזורית ערבה תיכונה, והורו על הגברת הניטורים באזור הנגוע ובמידת הצורך על ביצוע פעולות מניעה והדברה באופן מיידי.
ד"ר גל זגרון, מנהלת אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה: "הסתיו כבר הגיע, אך היתושים עדיין איתנו ועלולים להעביר לאדם את מחלת קדחת מערב הנילוס. אירועים כאלו יעלו בשכיחותם בשנים הקרובות עם החרפת שינוי האקלים ואנחנו קוראים לרשויות לטפל בדחיפות במקומות שבהם מתגלים מפגעים. חשוב ליידע את הרשויות על קיום מפגעי מים עומדים ופריצות ביוב, וכן שהציבור יגלה ערנות וינקוט בכל האמצעים למניעת עקיצות ומפגעי יתושים".
קדחת מערב הנילוס היא מחלה זואונוטית, שמקורה בבעלי חיים ומועברת גם לאדם. היא נגרמת על-ידי נגיף המצוי בעיקר בעופות, ומועבר לאדם באמצעות עקיצת יתושים. תקופת הדגירה של מחלת קדחת מערב הנילוס (התקופה שחולפת מרגע העקיצה ועד להתפתחות סימני המחלה) נמשכת כ-7 עד 14 ימים.
במרבית המקרים מדובר במחלה קלה, דמוית שפעת אשר חולפת מאליה. סימני המחלה: חום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים.
לקראת בואו של הקיץ מומלץ לשתול בגינה, במרפסת או באדניות צמחים שמפיצים ריח שדוחה חרקים. אפשר לבחור באחד מהצמחים הבאים או ליצור שילוב של כמה מהם להגברת היעילות. צמחים הידועים כשנואים על חרקים הם לוונדר, עשב לימון, בזיליקום, רוזמרין, תימין לימוני ושום. אם אתם מעדיפים לא להתעסק בגינון, תמיד אפשר להשתמש במבער להפצת שמנים אתריים של אותם הצמחים ליצירת אפקט דומה.
במקרים של מתקפת יתושים חמורה, אפשר להכין מלכודת יתושים ביתית בעזרת בקבוק ליטר וחצי, מים, סוכר ושמרים. חותכים את השליש העליון של הבקבוק, ממלאים את חלקו התחתון בתערובת של חצי כוס סוכר וכוס מים ומפזרים חצי כפית שמרים יבשים, הופכים את חלקו העליון של הבקבוק ליצירת משפך שימנע את יציאת החרקים וממתינים בסבלנות שכל היתושים ייאספו לתחתית הבקבוק. מומלץ להחליף את המלכודת אחת ליום.
אם אתם עורכים מסיבה בחצר ומעדיפים שהאורחים שלכם לא ילכו הביתה מכוסים בעקיצות, תוכלו להכין עששיות דקורטיביות שיעזרו להרחיק יתושים. ממלאים צנצנות מעוצבות בשמן ציטרונלה, מוסיפים פתיל כותנה, מדליקים את העששית ונהנים מערב חופשי מיתושים.
במשרד להגנת הסביבה מדגישים, כי על הרשויות המקומיות מוטלת האחריות לטיפול במפגעי היתושים וחשוב ליידע אותן על קיום מפגעי מים עומדים ופריצות ביוב. כדאי לדעת כי ניתן באמצעים פשוטים יחסית לפעול להפחתת כמות היתושים כגון ייבוש מקורות מים בחצרות, בגגות ובמקלטים.