ארצות הברית דוחפת את ישראל לפעול להקמת ממשלה בסודאן על מנת לסיים את ההפיכה הצבאית במדינה. בשיחה שהתקיימה אתמול (שלישי) בין שגרירת ארצות הברית באו"ם לינדה תומאס גרינפילד, המבקרת בישראל, לבין שר הביטחון בני גנץ, היא קראה לישראל להתערב במשבר שנוצר. מדובר בבקשה אמריקנית שנייה, לאחר שגם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן העביר מסר דומה בשיחות עם גורמים ישראלים.
על פי הדיווח בכאן 11, בארצות הברית רואים בישראל כבעלת השפעה על המתרחש בסודאן, כאשר בכירים במוסד ביקרו בסודאן לפני מספר שבועות לאחר ההפיכה הצבאית, וקיימו שיחות בחרטום עם מנהיג ההפיכה הצבאית הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן. בארצות הברית ככל הנראה סבורים שיש בידי ישראל את היכולת להשפיע על הפוליטיקה הפנימית בסודאן כדי להחזיר ימים כקדם ולקיים שם ממשלה משותפת עם הנהגה אזרחית.
בתוך כך, בכיר בממשל החדש של סודאן אמר כי אם הנורמליזציה עם ישראל מגשימה את האינטרסים של סודאן – צריך לקדם אותה בצורה ברורה. השליט הצבאי של סודאן מינה את איש העסקים אבו אל-קאסם אל-בורטום, הידוע בתמיכתו בנרמול היחסים עם ישראל, לאחד מחברי המועצה הריבונית הזמנית שהוקמה אחרי ההפיכה נגד הגורמים האזרחיים בשלטון. בשיחה ראשונה לכאן חדשות מאז מינויו לחבר בהנהגה החדשה, ציין היום אל-בורטום כי הוא סבור שאל-בורהאן מכיר היטב את עמדותיו בעניין.
לדברי איש העסקים, בממשלה הקודמת היו מפלגות שלא אהבו את ישראל ולכן הנרמול התעכב, אבל עכשיו תהיה ממשלה שתראה את האינטרס של סודאן לפני כל אינטרס מפלגתי. חבר ההנהגה החדשה דחה את הטענות שנשמעו כי ישראל ומדינות ערביות אחרות עמדו מאחורי מהלכיו של אל-בורהאן: "זה אירוע פנימי סודאני ויש לכבד את הריבונות של סודאן. אין פה שום הפיכה".
הבכיר התייחס לעמדה הישראלית ביחס למתרחש בסודאן ואמר כי "עמדת ישראל מתקבלת על הדעת". הוא הבהיר כי ישראל לא מתערבת במתרחש בסודאן. "זה מעיד על כך שישראל מכבדת את אמנות הבין-לאומיות ויחסים עם מדינות". הוא הביע תקווה שיוכל לקיים בקרוב ביקור פומבי בישראל.
באשר למצב בשטח והמשך המחאות נגד השלטון החדש אמר חבר המועצה החדש כי המחאות מצומצמות הרבה יותר ממה שנראה והמצב רגוע ויציב: "מדובר בכמה אלפים לעומת עשרות מיליוני סודאנים שתומכים בנו". הוא הטיל ספק בטענות שהיו הרוגים בעימותים בין המפגינים לכוחות הביטחון. על הביקורת שארצות הברית ומדינות המערב משמיעות על מהלכיו של אל-בורהאן אמר כי עליהן לשתף פעולה עם סודאן בהתאם לאינטרס של העם ולא של מפלגה כזו או אחרת.
לפני כחודש החלה הפיכה צבאית בסודאן ורוב חברי המועצה הריבונית נעצרו בידי כוח צבאי. לאחר ההפיכה, אמר לכאן חדשות דיפלומט סודאני בכיר כי ראש הממשלה העצור, עבדאללה חמדוכ, רצה לחתום על הסכם עם ישראל. הוא הוסיף שחמדוכ תומך בנרמול היחסים, והיה ערוך ממש בתקופה הזאת לטוס לוושינגטון כדי לחתום על הסכם. בישראל קיימו כמה התייעצויות בנוגע להפיכה בסודאן. לפי מקורות המעורים בנושא, סביר שהמהלכים בסודאן ידחו את ההצטרפות הרשמית שלה להסכמי אברהם.
בביקורה באזור, נפגשה השגרירה גרינפילד גם עם ראש הממשלה נפתלי בנט ועם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. בפגישה עם גנץ הביעה גרינפילד דאגה מהמתיחות בשטחים ומ"עלייה באלימות המתנחלים נגד פלסטינים". גנץ התייחס בפגישה לתוקפנות האיראנית והדגיש את הצורך בחיזוק שיתוף הפעולה הביטחוני. השגרירה נפגשה גם עם לאה ושמחה גולדין.