בשנת 2020 חלה ירידה של כ-20% בהעסקתם של עובדים עם מוגבלות.
מחקרים שנעשו בישראל בשנים האחרונות מצביעים על פערים בתעסוקה בשוק החופשי בין אנשים עם מוגבלות לבין אנשים ללא מוגבלות. טרום הקורונה, שיעורי התעסוקה עומדים על כ-55% בקרב אנשים עם מוגבלות, כהגדרתם בחוק וכ-20% בקרב הזכאים לקצבת נכות, לעומת שיעור השתתפות בתעסוקה של כלל האוכלוסייה העומד על 65%.
השבוע יוצא לדרך קמפיין "החיים השתנו" של 'תעסוקה שווה' ובמטרתו היא לעודד אנשים אשר מצבם הרפואי הוחמר עם השנים, לפנות ל'תעסוקה שווה' על מנת לקבל ליווי מקצועי, ללא עלות, למציאת משרה התואמת את מוגבלותם.
תכנית ׳תעסוקה שווה׳ של מינהל תעסוקת אוכלוסיות בזרוע העבודה – משרד הכלכלה, נועדה לצמצם את הפער ולסייע בקידום תעסוקה לאנשים עם מוגבלויות במדינת ישראל. התכנית נועדה להקנות לעובד ולמעסיק את כל הכלים להתגבר על המכשולים הקיימים כדי לאפשר העסקה שווה ומתגמלת של אנשים עם מוגבלות.
התכנית מייסודו של מנהל תעסוקת אוכלוסיות בזרוע העבודה של משרד הכלכלה, הפועל להגדלת שיעור ואיכות התעסוקה של אוכלוסיות מגוונות על ידי שילובן וקידומן של האוכלוסיות השונות בשוק העבודה, בהתאם ליעדי התעסוקה שאומצו על ידי ממשלות ישראל.
החיים השתנו:
במדינת ישראל חיים כיום כ-400,000 אנשים עם מוגבלויות "נרכשות" (אנשים עם מוגבלות בישראל עובדות ומספרים), אנשים שהמגבלה שלהם הגיחה לפתע באמצע החיים ושינתה אותם. כ-200,000 מתוכם, מתמודדים עם מוגבלויות ברמות שונות ואינם מועסקים. ב-3 בדצמבר יערך יום הזכויות הבינלאומי לאנשים עם מוגבלות.
בחודש פברואר 2020 59% דיווחו כמועסקים ואילו בחודש אוקטובר אותה שנה הנתון ירד ב-20%. 17% מהם טוענים שחדלו מלעבוד עקב משבר הקורונה, ואילו 22% מהם בגלל מחלה או מוגבלות. ע"פ נתוני הלמ"ס בחודש נובמבר 2020 חלה החמרה במצבם של 53% בקרב אנשים עם מוגבלות עקב משבר הקורונה. 48% השיבו שנעזרו כלכלית מבן משפחה או משבירת תכנית חיסכון או הלוואה.
ראש מנהל תעסוקת אוכלוסיות בזרוע העבודה – משרד הכלכלה, יוליה איתן: "במדינת ישראל חיים אנשים שהחיים שלהם השתנו ברגע בעקבות אירוע בריאותי או תאונה, רבים מהם אינם מודעים כלל לזכויות שלהם. לכול אחד מגיע להשתלב בשוק העבודה, ולממש את מלוא הפוטנציאל שלו. לשם כך אנחנו כאן. אותם אנשים, מתקשים להשתלב בשוק העבודה החופשי, ואילו המעסיקים לא תמיד מבינים את הערך שלהם, ולכן אינם עושים די כדי להתאים את מקום העבודה עבורם. מדובר בתכנית ללא עלות".
עד היום אלפי אנשים נהנו משירותיה של תעסוקה שווה. ע', משתתף בתכנית הפרט של 'תעסוקה שווה': "מאז שנכנסתי לתכנית אני רגוע יותר. קיבלתי ביטחון לדבר על האתגר עמו אני חי. קיבלתי כלים לבחון מה אני מצפה מעצמי ומה אני מבקש מעצמי, המלווה שלי רואה אותי וזה נותן לי יכולת לא לשאת לבד את המגבלה שלי".
המחקר על השפעת משבר הקורונה על אנשים עם מוגבלות, נערך ע"י מכון ברוקדייל, משרד המשפטים.