למרות הגדילה בשיווקים, מחירי הדיור ימשיכו לעלות ב-10% בשנה הקרובה, בלי וודאות לירידה ביעד. כך עולה מהדברים של שרת הפנים איילת שקד ושר השיכון זאב אלקין בכנס השנתי של פסגת הנדל"ן, שנערך אתמול (שני) וסוקר באתר 'דבר'. מחוץ לכנס מחו פעילים על אוזלת ידה של הממשלה בתחום התכנון.
השר אלקין הציג תחזית אופטימית למחירי הדירות, כשטען ששנת 2021 הולכת להסתיים עם מעל ל-90 אלף שיווקים, "המשמעות היא עסקאות רבות בשטח בשנה הבאה". לטענת אלקין, הגדלת העסקאות תגביר את התחרות ותשנה את מגמת המחירים. לדבריו, עלייה של 10% במחירי הדיור בשנה האחרונה היא תגובת היזמים למדיניות עד כה שלוותה במשבר פוליטי ותת תכנון. בכל מה שקשור למחירים יכול להיות שהשוק יגיב מיד ויכול להיות שנצטרך להמתין. "מי שמהמר במכרזים ומציע הצעות גבוהות – מסתכן מאוד. הוא לא קורא את המציאות".
כפי שדווח באתר 'דבר', מנכ"ל קנדה ישראל, ברק רוזן, תיקף את התחזית וטען שעל פי הבנתו את השוק המחירים ימשיכו לעלות בוודאות סביב ה-10%. "יש ביקוש רב בקרב הייטקיסטים ומתעשרים חדשים. מי ששואל אותי אני אומר לו לרוץ לקנות דירה היום כי בעוד שנה תשלמו יותר".
שרת הפנים, איילת שקד, טענה שהשינוי במחירים יורגשו בעוד כשנתיים והאשימה תת השיווק והתמחורים הגבוהים בקרקעות, בשיווקים של רשות מקרקעי ישראל. לשאלה האם נכון להכיל פיקוח על מחירי שוק השכירות, ענתה שקד שאינה מתכוון ליישם מדיניות הגבלת שכר, "אני לא מאמינה בשיטה הזאת ושוק חופשי לא צריך להיות בה".
על פי הנתונים האחרונים של מנהל מקרקעי ישראל, שהוצגו בכנס על ידי ירון ספקטור, כלכלן ושמאי מחירים מספר השיווקים עומד על כ-55 אלף דירות, מתוכן 30 אלף קיבלו אישורי בנייה. הוא צופה בין 7% ל-10% עלייה במחירי הדיור ב-2022, ביחד עם אינפלציה כללית בעולם ובארץ המחירים יכולים לגדול עוד יותר. בחמשת השנים האחרונות גודל המשכנתא הממוצעת שנלקחת עלה בכ-285 אלפי שלקלים וצפוי לעבור את רף המיליון בשנה הקרובה.