החל מהחודש הבא יופסק מימון האבטחה ביישובים רבים בגוש אדומים. זאת לאחר שבחודש שעבר בוטל המימון בגבעת המייסדים, כך מדווח עיתון 'ישראל היום'.
בתחילה תוסר האבטחה באלון, בכפר אדומים ובנופי פרת, ובהמשך גם בקידר. לאחר השלמת המהלך יישאר רק בית חורון, מתוך 13 יישובי עוטף ירושלים, אשר צה"ל ימשיך לממן את המאבטחים בכניסתו. ביישובי גוש אדומים טוענים כי צה"ל מפקיר אותם בשל מאבקי כוח.
בשנת 2006 החליטה הממשלה להעביר את האחריות הביטחונית ליישובי עוטף ירושלים מצה"ל למג"ב, וסוכם להסדיר את הסוגיה בעבודת מטה משותפת בתוך שלושה חודשים, כשעד להשלמתה האחריות תיוותר בידי צה"ל. אך עבודת המטה לא הושלמה, וכרגע מג"ב אמנם אחראי ביטחונית ליישובים, אבל הכסף נמצא בידי צה"ל ומשרד הביטחון. במהלך השנים הלך והתרחב הכרסום במרכיבי הביטחון של יישובי העוטף. כך למשל, בוטלו כיתות הכוננות ואז הוחזרו לפני כשנתיים לפעילות חלקית, נאספו כלי נשק, רבש"צים לא נשלחו לקורסים ועוד.
לפני שנים אחדות, המליץ המטה לביטחון הלאומי להעביר עד לסוף 2019 את תקציב מרכיבי הביטחון ביישובי העוטף לידי המשטרה, אולם עבודת המטה בין המשטרה וצה"ל בתיווך המל"ל לא הושלמה, ועד היום לא יצא המהלך לפועל. ל'ישראל היום' נודע כי המשטרה הכינה מסמך המפרט את כל הצרכים התקציביים – 50 מיליון שקלים בשנה למרכיבי הביטחון ביישובי העוטף – אך פניות בנושא של ראש אגף תכנון במשטרה ומנכ"ל המשרד לביטחון הפנים לא הניבו התקדמות.
מי שסובלים מהוואקום הם יישובי העוטף. גורמים במשטרה מותחים ביקורת על התנהלות צה"ל ועל הקיצוצים שביצע, וגם בהתיישבות מותחים ביקורת על המצב. גורם בכיר אומר: "הצרכים בהתיישבות השתנו, והתקנים של הצבא לא תואמים את המציאות. גם המשטרה היתה צריכה לזעוק". גורם אחר אומר: "כולם התנערו מהסוגיה – המל"ל, משרד הביטחון והמשרד לביטחון הפנים".
באלון, בכפר אדומים ובנופי פרת הודיעו כי החל מהחודש הבא שערי היישובים יישארו פתוחים ללא אבטחה בכניסה, כאות מחאה. רבש"צ כפר אדומים, אביחי שורשן, אומר: "מחכים שיקרה אצלנו אסון כמו שקרה באדם? פשוט מפקירים אותנו. יש לנו מוסד חינוכי גדול לתושבי האזור. איך נאבטח אותו? אנחנו נופלים בין הכיסאות כבר שני עשורים".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בהתאם להערכת המצב, הוחלט שחלק מתקני האבטחה יוסטו למשימות אחרות בהגנה השוטפת ביישובים. גורמי הביטחון במרחב יתכנסו יחד עם היישובים לשם בניית תוכניות הגנה חדשות בהתאם לתמונת המצב החדשה, בעבור מתן מענה הגנתי מיטבי. צה"ל ימשיך לספק מענה בהתאם לצרכים המבצעיים".
גורמים במל"ל הסבירו כי הצעת המל"ל הייתה אמורה להיות מוצגת לאישור הממשלה במהלך 2019, אך בשל חוסר היציבות הפוליטית במדינה היא נדחתה. "כעת, משאושר התקציב החדש, חודשה עבודת המטה ותגובש בהמשך הצעת מחליטים חדשה שתובא לאישור הממשלה", ענו במל"ל, אך לא ציינו לוח זמנים לסיומה.