כלקח מההתמודדות עם הקורונה, משרד הבריאות צפוי להקים יחידה אפידמיולוגית שתעסוק בניטור ובמעקב אחר מחלות זיהומיות, ותתריע בפני אנשי המקצוע מקבלי ההחלטות.
עם זאת, גורמים במשרד הבריאות שנחשפו לפרטי התוכנית מתריעים שבמשרד יש לפחות שני גופים שזהו תפקידם, ושמוטב לחזק את הגופים הללו, שסובלים ממחסור בכוח אדם ובתקציבים, ולא להקים גוף חדש, כך מדווח 'ישראל היום'.
טענה נוספת היא שבראש הגוף אמור לעמוד איש צבא לשעבר, ושכנראה לא יהיו בו מומחים בבריאות הציבור.
גורם שנחשף לתוכנית אמר: "מדובר בסוג של מחלקה לניטור ולאיסוף נתונים על מה שקורה בעולם, על מחלות זיהומיות שונות. לא צריך להקים גוף כזה, כי יש את האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות והמרכז לבקרת מחלות. למדינה בסדר גודל של ישראל זה בהחלט מספיק".
עוד אמר הגורם: "כיום יש עומס על האגף. אני לא יודע אם מדובר בגוף שהוא במסלול עקיף או מקביל, אבל למה לא לחזק גוף שכבר קיים? יש תחושה שמביאים אנשי צבא להחליף את אנשי המשרד".
גורם אחר אמר: "היחידה תהיה משותפת למל"ל ולשירותי בריאות הציבור במשרד. זה חלק מהרצון של אלרעי פרייס לעשות שדרוג של מערכות מחשוב וסטטיסטיקה. לצערי, אין מספיק רופאים מומחים גם היום במשרד בתחומים של אפידמיולוגיה ובריאות הציבור, ויש צורך בכך".
גורם נוסף ציין: "להקים גוף לא מקצועי במקום לחזק תשתיות קיימות זה מוזר ולא תקין. נכון שיש היום את אגף האפידמיולוגיה והמרכז לבקרת מחלות, ששניהם מוחלשים, ונכון שהם זקוקים לחיזוק משמעותי, אבל לא מובן למה להקים משהו חד-פעמי ולהמציא משהו חדש שבראשו גורם לא מקצועי – איש צבא".
ממשרד הבריאות נמסר: "המשרד פועל לחיזוק שירותי בריאות הציבור, כלקחים ממה שנלמד במגפת הקורונה. היעד הוא להתמודד עם סיכונים בריאותיים בדומה לסיכונים בעולם הביטחון – לנטר בצורה פעילה, לזהות אותם מוקדם ולהגיב מהר כדי לשמור על בריאות הציבור.
"מדובר ביחידה בתוך שירותי בריאות הציבור, שתחזק את האגף לאפידמיולוגיה ביכולות איסוף ומודיעין. היחידה תזרים מידע לאגף לאפידמיולוגיה, שממנו תצאנה הנחיות מקצועיות בהתאם למידע שייאסף. היחידה תהיה כפופה לראש שירותי בריאות הציבור.
"היחידה תסייע למדינת ישראל בהתמודדות עם המגפה הנוכחית ועם המגפות הבאות, וכן בטיפול יעיל ומהיר במחלות מחייבות דיווח אחרות, שגרתיות, שזיהוי מוקדם וטיפול בהן עוזר לשמור על בריאות הציבור".