גורם רשמי בארגון הבריאות העולמי אמר היום (רביעי) כי לא יהיה צורך בפיתוח חיסון חדש למאבק בזן אומיקרון, וכי די בהתאמות לחיסונים הקיימים. לדברי אותו גורם, אין ריאיות שבידן להצביע על ירידה ביעילות החיסונים הקיימים מול הזן חדש.
עם זאת, מקצת המוטציות שעבר הזן עלולות להעיד על יכולת הדבקה גבוהה יותר. אין סיבה להניח כי תקופת הדגירה ארוכה יותר משל כל זן אחר. עד כה 24 מדינות דיווחו על המצאות הזן. מידע מקדים מעיד כי בדיקות ה-PCR לא הושפעו בצורה משמעותי מהזן.
על רקע אינדיקציות ראשוניות שמחוסנים לקורונה באופן מלא מוגנים ברמה גבוהה מפני וריאינט האומיקרון, וכי הם יפתחו מחלה קלה יותר, שרת האנרגיה קארין אלהרר אומרת הבוקר לכאן רשת ב כי היא מתנגדת לחובת חיסון. על ההחלטה שהנהיגו באוסטריה לחייב אנשים להתחסן, וההחלטה להנהיג קנסות ללא מחוסנים מעל גיל 60 ביוון, אמרה השרה: "אני לא מאמינה בחיסונים בכוח, אני פשוט חושבת שזה לא יעבוד. לא רואה איך אפשר לחייב אדם להזריק חומר לגופו. אני גם מגנה התנהלות אלימה של מתנגדי חיסונים, אפשר להתנגד אך לא להיות אלים ולעומתי. קוראת לכל מי שיכול ללכת להתחסן".
עד כה רוב בדיקות ה-PCR לא הצליחו להבחין בין זן הדלתא לווריאנט הדרום-אפריקני. כדי להבדיל בין השניים יש לבדוק אם בתוצאות הבדיקה קיימת מוטציה המכונה "נשירת גן ה-S". אם קיימת הנשירה – ייתכן שמדובר באומיקרון.
מדובר רק "ייתכן"? מכיוון שגם זן האלפא, שזוהה לראשונה בבריטניה בספטמבר 2020, מכיל את מוטציית "נשירת גן ה-S". נדגיש כי מכיוון שהתחלואה בזן האלפא ירדה משמעותית, נוכחות מוטציית "נשירת גן ה-S" מעידה על כך שהדגימה ככל הנראה חיובית לאומיקרון. כדי לאמת זאת, יש לשלוח את הדגימה לריצוף במעבדה – שם יהיה ניתן לאבחן את האומיקרון באופן וודאי. המשמעות: מציאת הווריאנט החמקמק דורשת לבצע כמות גדולה יותר של בדיקות.
בארגון הבריאות העולמי טוענים כי ערכות הבדיקה של חברת תרמו-פישר זמינות ויכולות לזהות אנשים שנדבקו בכל וריאנט, כולל באומיקרון. עם זאת, עדיין לא ברור אם המדינות ברחבי העולם ימהרו לקנות את הערכות. סינגפור למשל שוקלת אפשרות זו בחיוב, אולם עדיין לא הגיעה החלטה. במקביל, ובשל החשש מאובדן שליטה וזינוק בתחלואה – מדינות רבות הודיעו בשבועות האחרונים על שורה של צעדים דרמטיים והגבלות על מדינות דרום אפריקה, שמהן הגיע הווריאנט.
בין המדינות שהטילו הגבלות מידייות נמצאת גם ישראל, שהפכה ביום שבת למדינה הראשונה בעולם שסגרה את גבולותיה לחלוטין לזרים. כמו כן, ישראל הודיעה שלמשך שבועיים לפחות תשתמש בטכנולוגיית מעקב ואיכונים על המכשירים הניידים כדי לאתר חולים מאומתים שהפרו בידוד.