כשבוע וחצי מפתיחת מבצע החיסונים, כשכ־5% מבני 11-5 התחסנו, העיתון "ידיעות אחרונות" פנה למשרד הבריאות ולארבע קופות החולים כדי להבין מה הנתונים ביחס לתופעות הלוואי. התשובות: עד כה לא דווח על תופעות לוואי חריגות מצד ילדים שהתחסנו – ממצאים שעולים בקנה אחד עם נתוני תופעות הלוואי בקרב ילדים שהתחסנו בארצות־הברית.
עד כה התחסנו רק כ־60 אלף ילדים מקבוצת הגיל הזו וכי מדובר בנתונים ראשוניים בלבד. בנוסף, על אף היעדר הדיווחים, היו ילדים שסבלו מתופעות לוואי קלות, כמו כאב ואדמומית באזור ההזרקה ואף חום וחולשה. אולם תופעות לוואי חמורות יותר, כמו דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס), לא נמצאו בינתיים.
"כבר ראינו שתופעות הלוואי שנמצאו בקרב בני 5 עד 11 שחוסנו לפני מבצע החיסונים במסגרת ועדת החריגים היו בשיעור נמוך יותר משאר האוכלוסייה", אמר ד"ר רוני פרבר, מנהל מחלקת בריאות הציבור בקופת חולים מאוחדת. "הסיבה לכך היא המינון המופחת או התפתחות המערכת החיסונית. רוב הילדים שהתחסנו במנה הראשונה היו ללא תופעות לוואי בכלל. תופעת לוואי כמו כאב ביד לא תצוין בדרך כלל על ידי ההורים, ואם כבר יש דיווח אז התופעות הן מקומיות כמו אדמומיות באזור ההזרקה, נפיחות קלה, חולשה והיו גם מספר מקרים בודדים של חום לא גבוה. אלו הדיווחים היחידים שקיבלנו בשבוע האחרון, אך מדובר על מקרים בודדים. אלו תופעות לוואי נורמליות לחיסון, בדומה לחיסונים אחרים. לעיתים עדיף שתהיה תגובה כלשהי מאשר כלום, כי אז אנחנו יודעים שמערכת החיסון מגיבה לחיסון. חשוב לציין שהרבה פעמים תופעות הלוואי מדווחות בהמשך, כך שבשבוע הבא תהיה לנו פרספקטיבה של אוכלוסייה גדולה יותר".
רות ברוך, ראש אגף הסיעוד בחטיבת הקהילה ומנהלת מבצע החיסונים של קופת החולים כללית, הצביעה על מגמה דומה. "לא קיבלנו דיווחים על תופעות לוואי בכלל", סיפרה. "מהיכרותי עם נושא החיסונים אני מניחה שיש תופעות לוואי זניחות שההורים כלל אינם מדווחים עליהן, אך אם מדובר על תופעות לוואי חריגות לא התקבל אף דיווח. ההסבר הוא שמדובר על חיסון בטוח. בקרב מבוגרים כן נרשמו תופעות לוואי, אך ילדים כנראה מקבלים את החיסון בצורה יותר בטוחה".