משרד הבריאות הודיע היום (ראשון) כי הוא ממליץ לממשלה להכריז גם על ארצות הברית, איטליה, בלגיה, גרמניה, הונגריה, מרוקו, פורטוגל, קנדה, שווייץ ותורכיה כמדינות אדומות, החל מהלילה שבין שלישי לרביעי. ההחלטה תובא בהמשך לאישור שרי הממשלה.
המדינות שכבר נמצאות ברשימת המדינות האדומות, שהכניסה אליהן אסורה, הן: אוגנדה, איי סיישל, אנגולה, איחוד האמירויות, אריתריאה, אירלנד, אתיופיה, אסוואטיני, בוטסואנה, בורונדי, בורקינה פאסו, בנין, בריטניה, גאנה, גבון, ג'יבוטי, גינאה, גינאה ביסאו, גינאה המשוואנית, גמביה, דנמרק, דרום אפריקה, דרום סודן, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, הרפובליקה המרכז אפריקנית, הרפובליקה של קונגו (קונגו בראזוויל), זימבבואה, זמביה, חוף השנהב, טוגו, טנזניה, ליבריה, לסוטו, מאוריטניה, מאורציוס, מאלי, מדגסקר, מוזמביק, מלאווי, נורבגיה, ניגריה, ניז'ר, נמיביה, סאו טומה ופרינסיפה, סומליה, סנגל, סיירה לאון, סנט הלנה (בריטניה), ספרד, פינלנד, צ'אד, צרפת, קומורוס, קייפ ורדה, קניה, קמרון, ראוניון (צרפת), רואנדה ושוודיה.
ממונה הקורונה פרופסור סלמן זרקא אמר הבוקר לכאן חדשות כי צריך להכין את הציבור לכך שאנו עומדים בפני גל תחלואה גבוה. הוא המליץ לאנשים עם גורמי סיכון ומעל גיל 65 לשמור על עצמם ולהימנע מללכת לאירועים המוניים.
פרופסור זרקא הזהיר כי האומיקרון מדבק מאוד ולכן גם אם הווריאנט החדש פחות אלים, מה שעדיין לא הוברר, מספר המאומתים יילך ויגדל ובתי החולים יהיו מלאים. הממונה על הטיפול במשבר הקורונה הוסיף כי נבחנת האפשרות למתן מנה רביעית למבוגרים ולאנשים בקבוצות הסיכון וכי ייתכן שיוחלט להתחיל לחסנם כבר בחודש ינואר.
ראש הממשלה נפתלי בנט אמר הבוקר (ראשון) שהוא מודאג מהפער בשיעור הילדים שחוסנו לקורונה בין אוכלוסיות שונות. בנוסף הדגיש שייתכנו הגבלות נוספות למניעת התפשטות זן האומיקרון אך "לא יהיו הגבלות שלא לצורך". הממשלה תאשר בין היתר קידום הצעת חוק שתאפשר למדינה לגבות תשלום ממבודדים שיידרשו לבידוד במלונית.
בישיבה השתתפה גם מיכל זכות, תלמידת כיתה י"א שחלתה בנגיף הקורונה וסובלת מהשפעת תסמינים לטווח ארוך. מיכל ואביה שיתפו את ראש הממשלה והשרים בהתמודדותם עם תסמיני המחלה שנותרו לטווח הארוך (Long COVID), בהם בעיות בזיכרון, קשיים קוגניטיביים, עייפות ותשישות, ועוד.
"אני מודאג במיוחד מהפער בין אוכלוסיות שונות בישראל. ברמת השרון, באפרת, בעומר ובמודיעין מכבים-רעות, כבר חוסנו כ-30% מהילדים. אבל בקריית מלאכי, בטבריה וברהט, בערך כ-3%", אמר בנט בפתח ישיבת הממשלה, "זה לא צריך להיות ככה. החיסון נגיש לכל אזרחי ישראל – לא רק לעשירים."
בנט קרא לציבור לקחת אחריות ולחסן את הילדים: "מדינת ישראל תעשה את חלקה: מערכת הבריאות, מערכת החינוך – כולם מבינים שחייבים להתגייס בכל הכח לחסן את ילדי ישראל. אבל לכל אחד מאיתנו ישנה גם אחריות אישית. אלה הילדים שלנו. הדבר הטבעי ביותר, החובה הראשונה שלנו כהורים, היא להגן עליהם, לא להותיר את הילדים חשופים."
ראש הממשלה התייחס בדבריו גם לסוגיית הרחבת ההגבלות, במסגרתה הוא ושר הבריאות הורוביץ שינו את דעתם בשבוע שעבר כשהתכוונו לקדם צמיד לבעלי תו ירוק בקניונים, ולאחר ביקורת שינו את הכיוון להחלת 'תו סגול מהודק' בקניונים שיכלול הגבלת תפוסה ואכיפה מוגברת של עטיית מסכות. לדבריו, "הממשלה עד כה נהגה באחריות והיא תמשיך לנהוג כך. אנחנו נתאים את החלטותינו להיגיון האפידימיולוגי, למצב התחלואה ולתפיסה הכוללת. לא יהיו הגבלות שלא לצורך, אבל היכן ומתי שצריך להדק – נהדק."
בנט הדגיש ש"האומיקרון כבר חדר לארץ, כלומר – יש כבר הידבקויות בקהילה, ואנחנו גם רואים כבר עליה במקדם ההדבקה. זה התחיל. הפעם, בגלל הטבע המדבק מאוד של הווריאנט, צריך להבין – ההגנה הקולקטיבית, הלאומית, שהמדינה נותנת, לא מספיקה."
"אנחנו בישראל רואים מה קורה בשאר העולם, יש לנו מעין מבט לעתיד: מדינות אירופה בסגר או לקראת סגר, כמו הולנד שנכנסה לסגר מלא של כמעט חודש שהחל להבנתי היום, חגיגות חג המולד התבטלו הלכה למעשה, ויש אחוזי תחלואה חסרי תקדים. עכשיו כבר ברור הרבה יותר מה עומד מולנו. העובדה שמדינת ישראל במצב טוב יחסית כרגע היא לא מקרית, היא תוצאה של עבודה קשה וניהול הדוק של כל שרי הממשלה ושל כולנו פה.
אני מבין לגמרי את העייפות בציבור: גל רודף גל, כמו שכתוב בשיר, אבל זו המציאות שאנחנו חיים איתה, והמטרה שלנו ממשיכה להיות לקיים את כלכלת ישראל, את המשק ואת מערכת החינוך, כמה שאפשר גם במהלך המגיפה. לכן, אנחנו נמשיך לקבל את ההחלטות הנכונות, ויחד – ממשלה אחראית ואזרחים אחראיים – נעבור בעזרת השם, את הגל החמישי בשלום".
הממשלה תאשר קידום הצעת חוק שתאפשר גביית כספים ממבודדים שיידרשו לבידוד במלונית. עד כה השהות במלונית מומנה על ידי המדינה, בהתאם לחוק. לפני מספר שבועות הודיעו בנט והורוביץ שהם מעוניינים לשנות את מדיניות הבידודים כך שחוזרים לא מחוסנים מחו"ל, ששהו במדינות אדומות, יחויבו בבידוד של יום במלונית על חשבונם, עד לקבלת תוצאת בדיקה שלילית.
בנט והורוביץ סיכמו בחמישי להביא לאישור הממשלה רשימה נוספת של מדינות אדומות, בהתאם להמלצה שתגובש במשרד הבריאות במהלך סוף השבוע. עד כה לא פורסמה רשימת מדינות מעודכנת, אך משרד הבריאות הודיע שהמדינות שהמשרד שוקל להכריז עליהן כאדומות הן נורבגיה, אירלנד, איחוד האמירויות, צרפת, ספרד, שבדיה ופינלנד.
אנגליה ודנמרק הצטרפו בחצות שבין חמישי לשישי לרשימת המדינות האדומות, יחד עם 49 מדינות בדרום יבשת אפריקה ובאיים הסמוכים. שהיית ישראלים במדינות אלו אסורה אלא באישור ועדת חריגים, והחוזרים מהן נדרשים לבידוד של שבוע שיומו הראשון יתקיים במלונית קורונה, עד לקבלת תוצאת בדיקה שלילית. עקב ההתפשטות הרחבה של זן האומיקרון, הנחה בנט להרחיב את רשימת המדינות בהקדם. המדינות האדומות נקבעת באמצעות קריטריונים להתפשטות תחלואה שהגדיר משרד הבריאות, ומתפרסמת באתר הקורונה של משרד הבריאות.
בשבוע שעבר חזרו בהם בנט והורוביץ מהכוונה לחייב תו ירוק בקניונים, ולתת צמיד למי שזכאי לתו הירוק בלבד. לפי הצעה זו מי שאינו נושא תו ירוק יוכל לגשת רק לשטחים שאינם מקומות חיוניים כמו סופרמרקטים, בתי מרקחת, מרפאות, מוסדות ציבור ותחנות תחבורה ציבורית. שר הבריאות ורה"מ נסוגו כעבור יום מההצעה שהעלתה קשיי יישום רבים, בעקבות ביקורת חריפה מצד בעלי הקניונים.
בשישי האחרון הודיע משרד הבריאות על זיהוי 45 מאומתים חדשים לזן האומיקרון. עד כה זוהו בישראל 134 מאומתים, שהגיעו ממגוון רחב של מדינות: 86 מהמאומתים ששבו מדרום אפריקה, אנגליה, צרפת, ארה"ב, איחוד האמירויות, הונגריה, איטליה, נמיביה, טנזניה, גרמניה, מרוקו, ספרד, סרביה, בלגיה, וטורקיה. 28 מאומתים נוספים נדבקו מאנשים ששבו מדרום אפריקה, אנגליה, ארה"ב וצרפת. 20 מאומתים נוספים נדבקו בקהילה ב-3 אירועים שונים, כלומר, מקור ההדבקה שלהם אינו ידוע.