קבינט הקורונה יתכנס הערב (שלישי) לאחר שלא כונס בחודש האחרון. הדיון יתקיים בשעה 18:00 בערב באופן דיגיטלי באמצעות הזום. גורמים בממשלה אומרים כי הקבינט צפוי לדון באישור "תו סגול מורחב" בקניונים וכן "תו ירוק" במסחר בחנויות של מעל 100 מ״ר.
במקביל, שרי הממשלה אישרו אחר הצהריים את צמצום העבודה במגזר הציבורי ב-50% למשך חודש אחד בלבד. עוד קודם לכן, ולקראת דיון קבינט הקורונה, הנחה שר הביטחון בני גנץ את פיקוד העורף להרחיב את פעילות מפקדת "אלון" ולהיערך ל-5,000 מאומתים ביום.
מוקדם יותר, אמר פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן, המייעץ לקבינט הקורונה, כי בשלב הזה של אי הוודאות לגבי זן האומיקרון – לא יהיה מנוס מהידוק ההגבלות ואכיפה של התו הירוק, וכי יש לשקול גם להגביל לא מחוסנים מהגעה להתקהלויות. בריאיון לתוכנית "סדר יום" בכאן רשת ב הסביר פרופ' סגל כי הוא מעריך שהגל החמישי בישראל כבר התחיל: "לפי ניתוח שלנו, יש שתי הכפלות בשבוע של הנדבקים באומיקרון, ויש דיווחים סותרים לגבי האלימות שלו"
משרד הבריאות עדכן הבוקר כי אתמול אובחנו 1,306 מאומתים לקורונה – שיא שלילי מאז חודש אוקטובר, וכי מקדם ההדבקה ממשיך לעלות ועומד על 1.28. מספר החולים במצב קשה – 81, מתוכם 41 מונשמים. מבין המאומתים, 304 חזרו מחו"ל בעשרת הימים האחרונים.
"אני לא מצליח להבין את כבוד ראש הממשלה, שמתעקש, בצורה שאינה מובנת לנו, להחיל את מתווה התו הירוק כשיש מתווה לא פחות טוב ממנו ששומר על חיי הקונים", אמר ל-N12 שחר תורג'מן, יו"ר התאגדות רשתות המסחר, האופנה וההסעדה, בהתייחסות למתווה התו הסגול הקיים.
"אם ממשלת ישראל חושבת שהיא תחמיר את התקנות כך שתהיה ירידה בפדיון והיא לא תפרסם במקביל מתווה לפיצוי של העסקים הקטנים הבינוניים והגדולים – היא טועה. אין דבר כזה", המשיך. "לחלק מהשרים אין אומץ להביע את העמדה שלהם. ראש הממשלה ננעל על סוגית המסחר, בסדר, אתה לא רוצה להקשיב לנו? אז אם אתם רוצים הגבלות – תייצרו מנגנון פיצוי".
בענפים רבים אחרים, כמו התרבות, ההסעדה והאירועים, התו הירוק כבר מוחל באופן מלא, ולכן החלתו על "כל המשק" לא תהווה עבורם שינוי משמעותי. עם זאת, הפרסומים שיוצאים מידי ערב מישיבות הממשלה על החמרת ההגבלות, כמו גם אי הימצאותם של תיירים בארץ והמלצות ראש הממשלה להימנע מהתקהלויות ולעבוד מהבית, כבר נותנים את אותותיהם.
"עצם השיח על הגבלות הזה כבר יוצר אספקט של ירידה בפעילות כי אנשים חוששים לצאת וזה פוגע בעסקים שלנו", מסביר שי ברמן, יו"ר איגוד המסעדות והברים. "אנחנו בקשר עם הממשלה ועם שר האוצר. עם משרד ראש הממשלה לא היינו בקשר בשבועות האחרונים והייתה פה אסקלציה בשבוע האחרון, גם מבחינת ההתפרצות של המגפה וגם מבחינת השיח בממשלה והכיוון של ראש הממשלה, שיח מאוד קיצוני מאוד מטריד, שמדבר על הגבלות למגזר העסקי.
"בשבוע האחרון אנחנו רואים ירידה דרמטית בעבודה, גם בגלל השיח על זן האומיקרון, גם בגלל מזג האוויר וגם בגלל ההגבלות על התיירים. אנחנו רואים במקומות כמו ירושלים ממש משבר גדול, כי העיר בהיבט הבילויים וחיי הפנאי היא מבוססת על תיירות. בשבועות האחרונים עסקים שם מספרים על ירידה של 30%-50% לעומת דצמבר 2019, טרום הקורונה. זה לא מה שקורה במרכז הארץ".