סך היקף אובדן המזון בישראל עומד על 2.5 מיליון טון, בשווי של 19.1 מיליארד שקלים – כ-615 שקלים לחודש לכל משק בית בישראל. כך לפי נתונים מתוך דוח אובדן והצלת המזון בישראל לשנת 2020, שפרסם הבוקר (שני) ארגון לקט ישראל זו הפעם השישית.
לפי הדוח, בשנת 2020 חלה ירידה של כ-50 אלף טונות באובדן המזון, בשל שינויים בהרגלי הצריכה – עליה בהיקף הרכישות המקוונות, ירידה בהיקף הרכישות בשוקים הפתוחים ומעבר מצריכת מזון במקטע המוסדי שנסגר, לצריכת מזון בבית. לצד הנתונים החיוביים עולה כי 150 אלף איש נוספו למעגל אי-הביטחון התזונתי עקב המגיפה.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, התייחסה לנתוני הדוח ואמרה: "להפחתת אובדן המזון תרומה חשובה לעמידתה של ישראל ביעדי הפחתת פליטות גזי החממה שעליהן התחייבה ערב ועידת האקלים בחודש שעבר. נמשיך ונקדם מדיניות להפחתת אובדן מזון בהתאם לאסטרטגיית הפסולת של המשרד להגנת הסביבה, ובהתאם לתוכנית הלאומית לשינוי אקלים".
גידי כרוך, מנכ"ל עמותת "לקט ישראל", הוסיף: "היתרון הגדול בהצלת מזון הוא היכולת לא רק לסגור את פער חוסר הביטחון התזונתי כולו בישראל ברבע מהתקציב, אלא שיש ביכולתה ליעל ולמנוע בזבוז משאבי טבע וייצור, לסייע בהפחתת פליטות ומזהמים ולחזק את המאבק במשבר האקלים הפוקד את העולם כולו".
סקר צרכנים של עמותת הרווחה הגדולה בארץ, חסדי נעמי, שנערך לקראת חג הפסח האחרון מעלה כי 77% מהציבור זורקים אוכל בימי שגרה ולא רק בחגים, והמזון המבוזבז אצל כשליש מהצרכנים שקול ליותר מ־150 ארוחות בשנה. 18% מעידים כי הם זורקים אוכל מעל שלוש פעמים בשבוע. 35% פעמיים בשבוע, ו־24% אחת לשבוע.
על פי הנתונים, 31% מאלה שזורקים מזון טוענים כי כמות המזון שהם זורקים גבוהה מ־12 ארוחות בחודש. 37% אמרו שהם זורקים מזון בכמות שמוערכת בכשש ארוחות חודשיות. גברים זורקים כמויות יותר גדולות של מזון בהשוואה לנשים, אבל דווקא בקרב צעירים עד גיל 30 כמויות המזון הנזרקות נמוכות יותר בהשוואה לקבוצות גיל אחרות.
בזבוז מזון שמיש הוא תופעה החוצה מגזרים ואזורים – מהסקר עולה כי 85% מהחילונים מעידים כי הם עושים זאת, כמו גם 80% ממי שמגדירים עצמם מסורתיים ו־70% מהדתיים. הציבור בתל אביב ובגוש דן הוא ה"בזבזן" ביותר, כאשר 81% מתושבי האזור העידו שהם זורקים מזון שמיש. המצב לא טוב בהרבה יותר באזור ירושלים (75%), חיפה והצפון (75%), השרון (76%) והדרום (72%). 69% העידו שהם זורקים בשר ועוף, 55% ציינו פירות וירקות, 51% זורקים לחמים, מאפים ודגנים.
מנכ"ל חסדי נעמי, משה כהן: "הקורונה שינתה את חוקי המשחק, מי שהיה עני הפך לעני עוד יותר ורבים ממי שמעולם לא קיבלו סל מזון – קיבלו אחד לראשונה בחייהם. המשבר הקשה הזה מקבל משנה תוקף כשאנחנו מגלים ש 77% מהציבור זורקים אוכל שמיש. בעוד שיש מי שזורקים אוכל, יש מי שמחפשים אוכל".