בצה"ל פרסמו היום (שלישי) סיכום של השנה החולפת, במהלכה תקפו הכוחות יותר מאלף פעמים במזרח התיכון – לא כולל מבצעים חשאיים. לפי ההודעה, שנת 2021 נחתמת עם עשרות מבצעים נגד ההתבססות האירנית בלבנון וסוריה, מבצע צבאי נגד חמאס ברצועת עזה והסלמה ביטחונית ביהודה ושומרון. זאת, לצד היערכות לתקיפה אפשרית של מתקני הגרעין באיראן ושיפור יכולות ההגנה האווירית מעל ישראל.
הרמטכ"ל אביב כוכבי, הבהיר כי "יכולת התמרון של צה"ל שופרה באופן משמעותי על בסיס יכולות להעברת מודיעין איכותי לכוחות, הגדלת היקף החימושים, השלמת אמצעים, כוח אדם למערך התמרון בסדיר ושיבוץ מפעילי אש ותאי תקיפה בדרגים השונים". במקביל, נעשים מאמצים רבים לתיאום אווירי מול ארה"ב ורוסיה, כאשר מול הרוסים התיאום רגיש במיוחד, כדי לשמור על חופש הפעולה של ישראל.
האיומים המרכזיים שאליהם נערך צה"ל לקראת שנה הקרובה, הם הירי הרקטי, איום הגרעין (הפוטנציאלי) מכיוון אירן, וכוחות חודרים כמו כוח רדואן של חיזבאללה. צה"ל נדרש בכל רגע נתון להתמודד מול שש זירות פעילות, כאשר בכל זירה נדרשות כמויות רבות של כוח אדם. הזירה המשמעותית מכולן היא כמובן אירן, ומדובר למעשה בשתי חזיתות – הגרעין וההתבססות בסוריה.
לפי מאגר הנתונים, צה"ל ביצע השנה את כמות הגיחות הגדול ביותר, בפריסה רחבה של לא מעט זירות במזרח התיכון. רובן של הגיחות יישארו עלומות שנים רבות. גם הרמטכ"ל אביב כוכבי מודה, כי הפעילות השנה הייתה יוצאת דופן ומאוד אפקטיבית. "הגדלת היקף המבצעים בשנה החולפת הביא לשיבוש משמעותי של כלל צירי החדרת אמצעי הלחימה לזירות השונות על ידי אויבינו", מודה כוכבי.
הדבר הביא את התכנית הרב שנתית שהגה – "תנופה", לשיא מאז יצאה אל הפועל, עם הבנה כמה היא באמת הייתה הכרחית. לדבריו, "תוכנית בניין הכוח של צה"ל התקדמה באופן משמעותי, ובשנה האחרונה בקצב מואץ, כשבמרכזה: שיפור ניכר בהיקף המטרות והמודיעין, השלמת עסקאות להגדלה משמעותית של החימושים והמיירטים, קידום תוכנית ההגנה האווירית הארצית, ושיפור רשת התקשוב".
לצד הנתונים, בצה"ל מעריכים כי המדינות הסובבות את ישראל מורתעות, ולא ממהרות לצאת למלחמה. הן פועלות בעיקר באופן תגובתי לפעולות המיוחסות לצה"ל במזרח התיכון, בעיקר בסוריה, כאשר בפעמים רבות הן בוחרות להכיל ולא להגיב.
בזירה הצפונית, המהלומות שצה"ל מתכנן ויודע לבצע, הן בעצימות בסדר גודל אחר ממה שהיה אי פעם. יכולות המודיעין, האיסוף, ההגנה והתקיפה בזירה זו בעלייה מתמדת, וכמות המטרות ויכולות התקיפה של צה"ל עלתה בשנים האחרונות בקצב מרשים ובאיכות מודיעינית טובה מאוד.
המזרח התיכון מצוי במשברים כלכליים וחברתיים עמוקים מאוד. דבר שמשפיע באופן ישיר על המצב הביטחוני האזורי, כאשר שיתוף פעולה עם מדינות האזור מסייע לביטחון. שיתוף הפעולה הוא מודיעיני, מבצעי והגנתי. גם לתרגילים המשותפים עם מדינות זרות יש משמעות רבה, ובהחלט ניכרת התקדמות בשיתוף הפעולה הצבאי הבינלאומי עם מדינות השלום, עם המדינות הסוניות המתונות ועם מדינות הסכמי אברהם, המהוות פוטנציאל לשיתוף פעולה ולבניין כוח משמעותי.
חלק מרכזי בעימות הבא יעמוד סביב התמרון היבשתי. כוכבי מסביר כי העוצמה שצה"ל בנה בתחום התמרון היא חסרת תקדים ולא דומה למה שצה"ל ידע לעשות בעבר. "יכולת התמרון של צה"ל שופרה באופן משמעותי על בסיס יכולות להעברת מודיעין איכותי לכוחות", מסביר כוכבי. "הגדלת היקף החימושים, השלמת אמצעים וכוח אדם למערך התמרון בסדיר ושיבוץ מפעילי אש ותאי תקיפה בדרגים השונים".
עוד כלי שמשחק לטובת ישראל הוא הסכמי אברהם. המגמות הגיאו-אסטרטגיות במזרח התיכון מורכבות; הציר הרדיקלי-שיעי הוא האתגר המרכזי של צה"ל, ואחריו הזירה הפלסטינית. שינוי גדול קורה בזירה זו בעקבות ההתקרבות של הקואליציה הערבית המתונה למדינת ישראל (שאינה כוללת איראנים ופלסטינים), זהו מעצב מרכזי בסכסוך הישראלי ערבי.
לקראת השנה הקרובה, מעריכים במערכת הביטחון כי הסבירות למלחמה כללית רב-זירתית מול ישראל – נמוכה. הפעילות מול ניסיונות ההתבססות האירנית בסוריה תימשך, ובצה"ל יוסיפו להרחיב את כמות המטרות לתקיפה כמו גם את אמצעי הלחימה ואפשרויות התקיפה. בצה"ל מתכוונים להחליף את כל הנגמ"שים בנמרים, להשלים את ההצטיידות בכטמ"מים וליעל ולחדש את הפלטפורמות הקיימות.
במערכת הביטחון מוטרדים ממה שנראה כאובדן אמון של הציבור בצבא. בצה"ל לא יודעים להסביר את התופעה, אך חוקרים ובודקים את זה. חלק מהתופעה מיוחס לאובדן אמון של הציבור בכלל מוסדות המדינה – מגמה כלל עולמית.
הרמטכ"ל מוביל צוות רחב למימוש רפורמות מרחיקות לכת בתחום כוח האדם בצה"ל וממשקי צבא-חרה. במסגרת השנויים, יוגדל שילוב הנשים בתפקידי הלחימה בכ-170% ויוגדל גם מספר הנשים בקצונה. כמו כן, יוגדל היקף הגיוס של צעירים מהפריפריה ליחידות טכנולוגיות. "יעד מרכזי לשנה הקרובה הוא הטיפול בפרט, ובדגש לשיפור המזון והמענה הרפואי", סיכם הרמטכ"ל כוכבי.