בכירי הרופאים יוצאים נגד הנהלת משרד הבריאות, בטענה שהמדיניות החדשה שלה תפגע קשות במאבק בהשמנה. לטענתם, מדיניות זו תאריך את התורים לניתוחים בריאטריים (הידועים כ"ניתוחים לקיצור הקיבה"), שמביאים לירידה במשקלם של סובלים מהשמנת יתר – ומצילים את חייהם, כך מדווח עיתון 'ישראל היום'.
מאבק הרופאים, הנחשף כאן לראשונה, החל בעקבות הכוונה המשותפת של משרדי הבריאות והאוצר להפחית בכ-50 אחוז את תעריף הניתוחים הבריאטריים שמשלמות קופות החולים לבתי החולים הציבוריים בארץ – וכן להפחית את הביטוחים המשלימים לבתי החולים הפרטיים.
הנושא נדון בימים אלה בוועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והבריאות. משרד הבריאות, שהגיש את ההצעה להפחתה בתעריפי הניתוחים, קבע כי מבחינת בתי החולים מדובר בניתוחים בעלי "רווחיות גבוהה", וכי בהחלטה על ביצועם "עלול להיות מעורב שיקול שאינו ענייני ומקצועי".
הניתוחים הבריאטריים מביאים לירידה מוצלחת במשקל בקרב כ-7,000 ישראלים בשנה הסובלים מהשמנת יתר קיצונית. לפי נתוני מערכת הבריאות, כ-30 אחוזים מהישראלים הבוגרים סובלים מהשמנה. לא זו בלבד, אלא שעלות הטיפול בהשמנה למערכת הבריאות ולכלל רשויות המדינה מוערכת בכ־20 מיליארד שקלים בשנה.
ראשי איגוד הכירורגים בהסתדרות הרפואית כתבו השבוע למשרד הבריאות כי הניתוחים הבריאטריים מביאים, נוסף על ההורדה המיוחלת במשקל, גם להקלה בבעיות דוגמת סוכרת, לחץ דם גבוה, שבץ מוחי וסרטן. ניתוחים אלה, הוסיפו, מבוצעים רק לאחר אישור ועדות מיוחדות בבתי החולים – כך ש"רק המתאימים מנותחים, ונמנעת האפשרות כי חולים ינותחו רק לפי ה'רווחיות'".
עוד כתבו הכירורגים כי קיצוץ תעריפי הניתוחים יפגע בנזקקים לרפואה הציבורית. "הפיכת הניתוח להפסדי. תגרום לירידה משמעותית ומכוונת בכמות הניתוחים בבתי החולים הציבוריים, וזאת למרות העלייה במספר החולים הנדרשים להם. המהלך יוביל לקיטוב ולאי-שוויון בין בעלי האמצעים והביטוחים הפרטיים לבין אלו התלויים במערכת הציבורית". על הפנייה חתומים יו"ר איגוד הכירורגים, פרופ' יורם קלוגר, ויו"ר החברה לכירורגיה בריאטרית באיגוד הכירורגי, ד"ר נאסר סקרן.
גם ד"ר דרור דיקר, יו"ר האיגוד הישראלי לטיפול בהשמנת יתר בהסתדרות הרפואית ומבכירי המומחים בארץ למאבק בהשמנה, התריע בפני משרד הבריאות על השלכות הפחתת תעריפי הניתוחים. לדבריו, "אין כלי דומה מבחינת יעילות בהפחתת תמותה ותחלואה בקרב סובלים מהשמנה".
גם יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת במשרד הבריאות, פרופ' איתמר רז, כתב למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, כי הניתוח "מחזיר את ההשקעה ואפילו חוסך כסף".