הרמטכ"ל אביב כוכבי טוען מעל לכל במה שכשירות הכוחות למלחמה הבאה עומדת בראש סדר העדיפויות של צה"ל. אך מתברר שצה"ל אינו מקיים אפילו את חובותיו המינימליות הקבועות בחוק כדי להוכיח כשירות זו.
על פי חוק המילואים מ-2008, נדרש צה"ל להציג מדי שנה – באמצעות שר הביטחון – את רמת הכשירות של מערך המילואים לממשלה, ולדווח עליה גם לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. אולם מתברר כי צה"ל נמנע מכך כבר שלוש שנים, מ-2018.
חוק המילואים נועד, כלשונו, "להגדיר את מבנה מערך המילואים של צה"ל, כשירותו ומטרותיו, וכן את המתווה לקריאה לשירות מילואים ואת חובותיו של חייל המילואים וזכויותיו, תוך ראיית מערך המילואים כחלק בלתי נפרד מצה"ל המהווה נדבך מרכזי שעליו נשען הצבא לצורכי ביטחון המדינה ותוך ראיית הנמנים עם מערך המילואים כתורמים תרומה ייחודית למדינת ישראל".
סעיף 3 לחוק קובע כי היקף מערך המילואים ייקבע בידי הממשלה, לפי הצעת שר הביטחון שיישען על המלצת הרמטכ"ל, וכי הממשלה תבחן את הנושא לפחות מדי לשנה. על צה"ל, נקבע בחוק, מוטלת החובה והאחריות להבטיח את רמת הכשירות של מערך המילואים והמשרתים בו. רמת הכשירות הזאת טעונה אישור של שר הביטחון, ואחת לשנה יש להציגה לממשלה, ולהביאה לידיעת ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
כאמור, מתברר שצה"ל נמנע מלציית לחוק. דיווחים על רמת הכשירות של מערך המילואים לא נמסרו כבר כמה שנים לממשלה או לכנסת. בתקופה הזאת כיהנו במשרד הביטחון שלושה שרים: בנימין נתניהו, נפתלי בנט ובני גנץ – והמדיניות של היעדר גיבוש דו"ח כשירות מוסדר, אישורו בידי השר והצגתו, לא הופסקה.
גורם פוליטי בכיר הגדיר את העניין כ"שערורייה". לדבריו, הנושא אינו נתון לבחירתו של צה"ל או לשיקול דעתו של הרמטכ"ל. "הממשלה ממונה על צה"ל, ומחובתה לקבל תמונת מצב אמינה. ועדת החוץ והביטחון מפקחת על הצבא, והיא חייבת להכיר את הנתונים. העובדה שצה"ל נמנע מלעשות זאת כבר שלוש שנים מעוררת תהיות, לכל הפחות".