הממשלה אישרה היום (ראשון) בישיבתה השבועית, את הצעת ראש הממשלה, נפתלי בנט, ושרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, לחיזוק התעשייה הישראלית בתחומי התכנון והבנייה. במסגרת הרפורמה – הקלה בבירוקרטיה והרגולציה בתחומי התכנון והבניה, וקידום ודאות תכנונית לתעשייה בישראל.
עיקרי התכנית
• משך הזמן להקמת מפעל בישראל יקוצר לשנתיים במקום 5-4 שנים במצב הקיים
• יוקם מרכז רישוי היתרים ראשון מסוגו בישראל, אשר יפחית את זמן הנפקת ההיתרים ב-50%
• במסגרת פעילותו, יעסוק המרכז גם בזיהוי חסמים וטיפול בהם
• משך הזמן להוצאת היתר בנייה יצומצם משנתיים ל-3 חודשים בלבד (עבור 30% מהבקשות)
• דגש משמעותי יינתן להיבטי איכות הסביבה ושמירה על הבטיחות
על פי המצב הקיים היום, הקמת מפעל בישראל אורכת בין 4-5 שנים והיא נובעת מהליך מורכב הכולל אישורים שונים של עשרות גורמים בממשלה וברשות המקומית, זאת לצד איתור קרקע זמינה לתעשייה. במסגרת פעילות הוועדה, נותחו הקשיים העומדים בפני היזמים המעוניינים להקים או לשדרג מפעל: איתור והקצאת קרקע, תכנון סטטוטורי וקבלת היתר בנייה.
ההחלטה כוללת פיילוט, במסגרתו יוקם מרכז רישוי היתרים ראשון מסוגו בצפון הארץ. פעילות המרכז צפויה להפחית את משך הזמן להוצאת היתר בנייה למפעלים חדשים וקיימים בכ-50%.
במרכז יועסק כח אדם ייעודי שיוקצה לטובת המהלך ויכלול את נציגי המשרד להגנת הסביבה, נציבות הכבאות ופיקוד העורף, בשיתוף עם הוועדות המקומיות מטעם השלטון המקומי. מדובר במודל ייחודי המביא את כלל גורמי הממשלה והשלטון המקומי לשתף פעולה ולעבוד יחד, באופן ששם את היזם במרכז וחוסך עבורו את הממשק המרובה מול הגורמים השונים, מצמצם עלויות מיותרות, מעניק ודאות ומקצר את לוחות הזמנים. מודל ייחודי זה יעסוק גם בזיהוי חסמים רוחביים בהליך היתר הבנייה לתעשייה, והמלצה לגורמים הרלוונטיים לפתרונות.
מהלך משמעותי נוסף שיקודם במסגרת הרפורמה הוא קידום תקנות פטור מהיתר בנייה לתעשייה. תקנות הפטור יקצרו את משך הזמן להוצאת היתר בנייה למספר עבודות מוגדרות משנתיים לשלושה חודשים בלבד, עבור כ-30% מהבקשות בתעשייה.
עוד כוללת ההחלטה מסמך מדיניות לתכנון מפורט של אזורי תעשייה, המתמקדת בפתרון חסמים נפוצים בתכנון לתעשייה בישראל, בדגש על רגולציה סביבתית, התאמת התכנון הסטטוטורי לדרישות רישוי הבנייה, תחבורה ועוד. בנוסף, יכונס צוות עבודה לשיפור וליווי קבוע של סוגיות מקרקעין ותכנון ובנייה לתעשייה, אשר יורכב מנציגי משרד הכלכלה והתעשייה, רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון.
ראש הממשלה, נפתלי בנט מסר לאחר אישור התכנית: "בשורה נפלאה לענף התכנון והבנייה בישראל. כדי שהכלכלה תצמח והמשק ישגשג, המדינה צריכה לאפשר לבעלי העסקים לרוץ קדימה ולהפריע כמה שפחות. היזמים הם הרוח החיה ואנחנו צריכים לסייע להם, לא לעכב אותם בפרוצדורות מיותרות ומסובכות. במשך שנים המדינה הקשתה בהקשרים הללו, עכשיו אנחנו משחררים את הפקק ועושים צעד נוסף למען המגזר העסקי בישראל".
שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי מסרה: "שיפור הסביבה העסקית והפחתת נטל הרגולציה הוא יעד לאומי אשר נועד לקצר זמנים באופן משמעותי, כדי לאפשר לתעשייה ולמגזר העסקי להתחרות באופן הוגן ולהוביל את המשק לצמיחה. אני מברכת על היכולת לכנס פרויקט מורכב זה, המבוסס על שיתופי פעולה מקצועיים בין משרד הכלכלה והתעשייה למשרדי ראש הממשלה והפנים".