במשרד האוצר עוד לא מוכנים לדבר על פיצויים, אך ענפים שלמים במשק כבר החלו להרגיש את המחיר הכלכלי הכואב של גל האומיקרון ומדווחים על ירידה משמעותית בהכנסות בשבוע האחרון בעקבות הזינוק בתחלואה ובבידודים.
אתמול דווח על ירידה דראסטית של 50% בהכנסות בתחומי עיצוב השיער והקוסמטיקה. הסיבה: חשש של לקוחות מקבלת טיפול או תספורת כמו גם היקף הבידודים הובילו לביטול אלפי טיפולים. "אצלנו לצערנו אי אפשר לעבוד מרחוק", אמרו בהתאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה. ההערכה: הענף הפסיד בימים האחרונים הכנסה יומית של שמונה מיליון שקל.
"אין לנו עבודה. אנשים מבטלים עוד ועוד תורים, רבים נכנסים לבידוד בגלל הילדים. אנשים, במיוחד מבוגרים, חוששים לצאת מהבית", אמר יאיר קמיר, יו"ר ארגון מעצבי השיער בהתאחדות המלאכה, ובעל מספרות בפתח תקווה. "קשה להאמין איך המדינה מפקירה אותנו, לפחות בסגרים הקודמים היה פיצוי" אמר לעיתון ידיעות אחרונות.
גם בענף המזון רשמו ירידות מדאיגות: תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", סיפר לעיתון כי בקניונים רואים ירידה של מעל 50% בכל עסקי המזון עקב ריבוי הבידודים והגבלות התו הירוק.
קובי מפן כהן, הבעלים של "מיט מרקט", רואה איך ההיסטוריה חוזרת וחש כמו שהרגיש לפני שנתיים, בתחילת הסגר הראשון. "לפני חודש פתחתי מסעדה חדשה והנה עוד הפעם אני נמצא בסיטואציה דומה. זה הזוי", אמר לידיעות אחרונות, לדבריו "הפעם עדיין אנחנו לא בסגר יזום על ידי המדינה אבל התוצאה בשטח זה יותר מסגר — אין אנשים ברחובות, בחנויות או במסעדות".
גם רונן נמני, הבעלים של קבוצת קפה קפה תיאר את המצב המייאש. "בלי לעשות סגר יזום המצב הגיע לקטסטרופה כזו שזה יותר ממה שחווינו בסגר הראשון. אז עוד קיבלנו סיוע מהקניונים ופיצוי מהמדינה. עכשיו כלום! אף אחד לא עוזר", אמר. "לכן שווה לנו לסגור, אין עבודה. החנויות ריקות, המסעדות במתחמי המזון שוממים לחלוטין. בקניונים בשעות הצהריים אין תנועה בכלל. ומי יפצה על זה?". נמני קרא למדינה "להכניס את היד לכיס ולתת פיצויים" שכן "הכל הולך ומתדרדר". גם המעבר מתו ירוק לתו סגול כבר חסר טעם בעיניו: "מה זה כבר מועיל לנו בשעת חירום כזו כשהלקוחות לא מגיעים לקניונים?"
יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה אמר כי 85% מבעלי העסקים בישראל הם בעלי עסקים קטנים ואין להם מענה לתשלום על ימי הבידוד ומחלה. "כמעט כמו בכל שלב במהלך השנתיים האחרונות, ניסו הפוליטיקאים לגזור קופון על חשבון העצמאיים ובעלי העסקים הקטנים – אבל בשטח אין כלום", אמר. "אתם ממשלה מנותקת. במקום לצייץ בטוויטר ולקיים מסיבות עיתונאים, תתחילו לעבוד ולהצדיק את סכומי הכסף הדמיוניים שאתם מקבלים במסגרת הניפוח התמידי שלכם". במשרד האוצר העריכו שאם יהיו מאה אלף מבודדים בחודש העלות החודשית למשק תגיע ל־700 מיליון שקל רק כתוצאה של הבידודים. אם יהיו חצי מיליון מבודדים בחודש העלות תגיע ל־3.5 מיליארד שקל.
"