האומיקרון טרף את הקלפים ובכל שרשרת הייצור ואספקת החיסונים העולמית לשנת 2022 נאלצים לחשב מסלול מחדש. הלחץ של המדינות על היצרנים להגדיל את כושר הייצור ולעמוד בביקושים הוא עצום.
וושינגטון פוסט צופה, כי הביקוש לחיסונים של פייזר ומודרנה מצד המדינות המפותחות יגדיל עוד יותר את פערי החיסון מול המדינות המתפתחות. מספר גדול של בלתי-מחוסנים במדינות המתפתחות מגדיל את הסיכון להתפתחות זנים נוספים, מזהירים המומחים.
עד סוף 2021 סופקו לכלל מדינות העולם 9 מיליארד ו-200 מיליון חיסונים. שתי חיסונים ל-70% מתושבי העולם יצריכו 11 מיליארד מנות, ובתוספת מנה שלישית מצריך אספקה של 16 מיליארד. היות וחצי מהחיסונים שניתנו עד כה בעולם הם מתוצרת רוסיה וסין. לכן, הערכה המקצועית שבכדי לבלום את המגיפה יש צורך ב-22 מיליארד מנות של פייזר ומודרנה, כמות שאינה בהישג יד לפי התחזיות הנוכחיות.
פייזר סיפקה עד כה 3 מיליארד מנות ומתכננת לייצר השנה 4 מיליארד. היא גם התחייבה למכור מיליארד מנות בהנחה לממשלת ארה"ב, אשר תתרום אותן למדינות מתפתחות. פייזר דיווחה על הכנסות של 36 מיליארד דולר ממכירת החיסונים אשתקד ו-22 מיליארד דולר השנה, בהתבסס על הסכמים שכבר חתומים.
החיסונים של מודרנה וג'ונסון אנד ג'ונסון מתאימים יותר לאיזורים מרוחקים של פייזר דורש שרשרת אספקה בהקפאה עמוקה], אך שתיהן סיימו את 2021 מתחת ליעדי הייצור שלהן. מודרנה ייצרה 800-700 מיליון מנות לעומת תחזית למיליארד; רוב החיסונים נמכרו למדינות עשירות, אם כי החברה חתמה על הסכם עם ארגון הבריאות העולמי לאספקת חיסונים למדינות עניות.
מודרנה מצויה תחת ביקורת פוליטית גוברת על כך שאינה עושה די כדי לספק חיסונים ברחבי העולם, למרות שבניגוד לפייזר – היא קיבלה מיליארדי דולרים מהממשל מראש למחקר ופיתוח החיסון החברה מסרבת לחלוק את הטכנולוגיה שלה עם מדינות מתפתחות, כך שניתן יהיה לייצר את החיסון מחוץ לקווי הייצור המוגבלים שלה. החברה גם דחתה את דרישת הממשל להעביר אליו את זכויות הפטנט על החיסון, למרות שמדעני המכון הלאומי לבריאות נטלו חלק משמעותי בפיתוחו.
ג'ונסון אנד ג'ונסון נתקלה בבעיות בשתי חזיתות – בטיחות החיסון וייצורו, המרכז לבקרת מחלות קרא בחודש שעבר לציבור האמריקני להעדיף את החיסונים של פייזר ומודרנה, משום שסכנת קרישי הדם מהם נמוכה בהרבה מזו של חיסוני ג'ונסון אנד ג'ונסון.
לגבי הספקי הייצור הודתה החברה, כי תגיע למיליארד מנות רק במועד בלתי ידוע בשנה הקרובה. מפעל אמרגנט בבולטימור, המייצר את הרכיבים לחיסון של ג'ונסון אנד ג'ונסון, ערבב אותם בטעות בשנה שעברה עם הרכיבים לחיסון של אסטרה-זנקה ובשל כך סיפק עד כה רק 120 מיליון מנות.