הממשלה אישרה היום (ראשון) את הקמת ועדת חקירה ממלכתית בפרשת כלי השיט והצוללות. ראש הממשלה נפתלי בנט נמנע בהצבעה, ושרת הפנים איילת שקד התנגדה.
רה"מ בנט כאמור נמנע בהצבעה, ונימק: "תפיסתי הבסיסית היא שממשלה צריכה למשול, ואם היא לא מושלת לשביעות רצון הציבור – הציבור יחליף אותה בבחירות. בימינה יש 3 שרים – מתן הצביע בעד, שקד נגד ואני בוחר להימנע, ואני אסביר למה:
ביטחון ישראל זה קודש הקודשים. כמי שפיקד על מבצעים ולחם, חלילה לכל אדם לחשוב שהוא נושא בנשק הלא נכון בגלל שחיתות או דבר מהסוג הזה.
להבנתי, ביערנו את זה. תהליכי הרכש מקום הממשלה הם תהליכים נקיים ורציניים, אני מאוד שמח שמה שנתקע אצלם משך כמעט עשור אנחנו טיפלנו בנמרצות ב-7 חודשים והסרנו את החסמים. דאגנו ל-50 שנה קדימה" אמר בנט.
והוסיף "אני שומע בקשב את הדברים שאמרה שרת הפנים על הזמן שעבר ועל ממשלה שחוקרת את קודמתה. אני רואה גם ומקבל את עמדות שותפיי על החשיבות לבער את הנגע. מה שחשוב הוא שהנושא לא ישמש לניגוח פוליטי וחלילה להגברת המחלוקות והשנאה" אמר.
שקד אמרה כי הוועדה עלולה להביא לצמצום מרחב הפעולה של הממשלה, ולהפר את האיזון בינה ובין הצבא. "הממשלה הזו מקימה כבר שתי ועדות חקירה על ממשלות קודמות", אמרה. "הוועדת חקירה היא רק על הדרג המדיני. מה קרה פה? הגוורדיה הביטחונית, אלופים במיל', רוצים לבדוק את הדרג המדיני". היא הוסיפה: "היועמ"ש ופרקליט המדינה קבעו שהדרג המדיני לא היה נגוע בפלילים, אז כשנוח מקשיבים להם וכשלא מתאים לא מקשיבים להם?".
שר המשפטים גדעון סער, שתמך בהקמת הוועדה, ציטט מפסק הדין של בג"ץ מיולי האחרון לפיו "נותרו סימני שאלה המרחפים ממעל שיש בהם כדי להטיל צל על תקינות הליכי קבלת ההחלטות בתחום רכש כלי השיט". לדבריו, "ועדת חקירה במקרה זה משרתת את אינטרס השמירה על ביטחון המדינה".
השר לשירותי דת מתן כהנא כתב "החלטתי להצביע בעד ועדת חקירה לפרשת הצוללות. בחודשים האחרונים העמקתי בסוגייה. מתוך הכרות עם עולם הרכש האסטרטגי בצה"ל הגעתי למסקנה כי בפרשיית הצוללות יש דברים שראויים להיחקר בצורה מעמיקה. הדברים נוגעים בקודש הקודשים של בטחון ישראל".
ועדת חקירה ממלכתית היא בעלת הסמכויות הנרחבות ביותר מבין סוגי ועדות הבדיקה השונות. לוועדה סמכות לזמן לעדות פומבית עובדי מדינה ואזרחים, ואף לחייבם להגיש לה חומרים, גם חסויים. ועדת החקירה הממלכתית רשאית לנפק המלצות אישיות לגבי התנהלותם של נושאי משרה ואף להמליץ להעביר אותם מתפקידם. לפי פסיקת בג"ץ, על הממשלה לדון בממצאים אולם אין חובה עליה לקבלם. ועדת החקירה הממלכתית האחרונה שהוקמה, ושעודנה מתנהלת, היא ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון הר מירון בראשות נשיאת בית המשפט העליון בדימוס מרים נאור.
התנועה לאיכות השלטון מברכת על הקמת ועדת החקירה הממלכתית לחקר פרשת הצוללות וכלי השיט: ״ניצחון ענק למלחמה בשחיתות, לביטחון הלאומי ולתנועה״.
יו״ר התנועה לאיכות השלטון, עו״ד ד״ר אליעד שרגא: "אירוע היסטורי. מאחלים הצלחה רבה לוועדת החקירה במשימתה החשובה להפיק את כל הלקחים מהפרשיות הללו, שפגעו קשות בביטחון הלאומי ובקודש הקודשים של מדינת ישראל"