הצעת חוק חדשה של ח"כ משה טור־פז (יש עתיד) מבקשת לצמצם את כוחה של הרבנות הראשית בגוף הבוחר את הרב הראשי, ומנגד, לחזק גורמים ליברליים בהרבה וזאת לקראת סיום כהונת הרבנים הראשיים בעוד שנה וחצי, כך דווח בעיתון 'ישראל היום'.
על פי החוק כיום מונה האסיפה הבוחרת 150 חברים, ובהם 80 רבנים – שמתוכם נבחרים עשרה על ידי הרבנים הראשיים. אלא שלפי הצעת החוק של ח"כ טור־פז, מספרם של חברי האסיפה יצומצם ל־120, והנציגות לרבנות הראשית תוגבל ל־50 רבנים בלבד. עשרה מתוכם ייבחרו על ידי שר הדתות, מתן כהנא, לצד שישה רבני קיבוצים אשר נחשבים ליברליים יותר, וייבחרו אף הם בידי השר. בהצעה מוסיף ח"כ טור־פז להצר את צעדי הרבנות הראשית, באמצעות הסרת 18 ראשי מועצות דתיות מהאסיפה הבוחרת.
הצעת החוק מחזקת את הכנסת באסיפה הבוחרת, עם שמונה נציגים מקרב חברי הכנסת (לעומת חמישה בחוק הקיים). נוסף על כך, בניגוד למצב היום, שבו חברים באסיפה הבוחרת שני שרים בלבד, בחוק המוצע נכללים ארבעה שרים – שר הדתות, שר התפוצות, שר העלייה והקליטה ושרה נוספת שתבחר הממשלה.
לצידם יהיו באסיפה, בין השאר, גם יו"ר אגודת הסטודנטים וסגנו, יו"ר ההסתדרות, עשרה אנשי ציבור מתחומי הרוח, החינוך והתרבות, שלוש נציגות של ארגוני נשים העוסקים בתחומים שבהם פועלת הרבנות הראשית ושלושה נציגי ועד ראשי האוניברסיטאות – כלומר, תוספת כוחות ליברליים בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים. כן יכהנו באסיפה 25 ראשי הערים הגדולות וששת ראשי המועצות המקומיות הגדולות. הצעת החוק שמה דגש על הייצוג הנשי באסיפה, וברבים מחלקיו מופיע חיוב להכניס ייצוג נשי בקרב אישי ציבור.
ההצעה כוללת שני שינויים רבי משמעות נוספים: האחד – הפיכת ההצבעה מחשאית לגלויה, כדי למנוע עסקאות חשאיות מאחורי הקלעים; והשינוי הנוסף – תנאי שלפיו אדם שירצה להתמודד על התפקיד, יצטרך להיות דיין או בעל כושר דיינות. מדובר בפרט חשוב, לנוכח זהות מועמד פוטנציאלי – הרב דוד סתיו, בעל כושר דיינות, הנחשב בעיני החרדים שנוי במחלוקת, בלשון המעטה.
"במשך השנים נבחרו לתפקיד הרבנים הראשיים פוסקי הלכה עם תפיסה ציונית ואחריות ציבורית", כתב ח"כ טור־פז בדברי ההסבר להצעת החוק, "בשנים האחרונות אנו עדים להחמרה וניתוק, תוך כדי העדפת שיקולים פוליטיים". הודות להצעה, אומר ח"כ טור־פז, "בחירת הרבנים תשקף את מגוון הדעות והקולות בישראל".