ישראל הפכה את תוכנת הריגול פגסוס של חברת NSO למרכיב מרכזי ביחסי החוץ ובאסטרטגיית הביטחון הלאומי שלה, והשתמשה בה בשנים האחרונות כדי לשפר את יחסיה עם שורת מדינות – בהן סעודיה. כך עולה בתחקיר גדול שפרסם היום (שישי) העיתון ניו יורק טיימס.
מכירת תוכנת הריגול מילאה תפקיד קריטי בהשגת התמיכה של מדינות ערביות בקמפיין הישראלי נגד איראן ובתמיכתן ב"הסכמי אברהם".
ב-2017, ישראל החליטה לאשר את המכירה של תוכנת פגסוס לסעודיה, בייחוד לסוכנות המודיעין המקומית שהיתה תחת הפיקוח של יורש העצר מוחמד בן סלמאן. מאותו רגע, קבוצה קטנה של בכירים בממסד הביטחוני הישראלי – שדיווחו ישירות לראש הממשלה דאז בנימין נתניהו – הובילו את המגעים עם הסעודים.
המגעים עם הסעודים נעשו "תחת שמירה על חשאיות מרבית", אמר מקור ישראלי שהיה מעורב בהם. פקיד ישראלי סיפר לניו יורק טיימס שבישראל קיוו אז לזכות בהכרת תודה מצד יורש העצר הסעודי. החוזה בין הצדדים נחתם ב-2017 כשהסכום עבור ההתקנה הראשונית של התוכנה עמד על 55 מיליון דולר.
לאחר רצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חאשוקג'י בקונסוליה של ארצו באיסטנבול, עלו טענות שסעודיה השתמשה בתוכנת פגסוס כדי לרגל אחר חאשוקג'י.
בחברת NSO דחו בתוקף את הטענה ומסרו שהם ביצעו בדיקה ולא מצאו שהיה שימוש בתוכנה נגד העיתונאי מתנגד המשטר בריאד.
ב-2019 השתנו פני הדברים ו-NSO הסכימה לחדש את הפעלת פגסוס בסעודיה.לנתניהו היה חשוב מאוד שהסעודים יהיו מרוצים, זאת בשעה שהוא ניהל אז מגעים לנורמליזציה עם כמה מדינות ערביות. בספטמבר 2020, נתניהו, נשיא ארה”ב דונלד טראמפ ושרי החוץ של איחוד האמירויות ובחריין חתמו בבית הלבן על “הסכמי אברהם” ובישרו על עידן חדש של שלום באזור.
מלשכתו של נתניהו נמסר בתגובה: "הטענה שראש הממשלה נתניהו דיבר עם מנהיגים זרים והציע להם מערכות אלה בתמורה להישג מדיני או הישג אחר כלשהו- היא שקר מוחלט.
כל המכירות של מערכת זו או מוצרים דומים של חברות ישראליות למדינות זרות נעשות באישור ובפיקוח של משרד הביטחון, כמתחייב עפ״י החוק הישראלי".