היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט מטיל הבוקר פצצה עם השלכות פוליטיות רגע לפני עזיבת המשרד בצאלח א-דין, היועמ"ש ניהל דיונים והתייעצויות כדי לסגור את סוגיית המאחז הלא חוקי אביתר – וביומו האחרון בתפקיד אישר את המתווה שיאשר את הכשרתו, כולל צו תכנון. כך חושף היום העיתונאי שלום ירושלמי ב'זמן ישראל'.
מנדלבליט למעשה הכשיר את ההתנחלות שהבעירה את השטח, ובכך איפשר לקבוצה גדולה לחזור לשם בעתיד הקרוב ולהקים במקום ישיבה.
לפי גורמים ממשלתיים, מנדלבליט נתן אור ירוק להקים את הישיבה באביתר, כפי שמחייב ההסכם בין הצדדים. אולם מלשכת היועץ המשפטי נמסר לזמן ישראל כי "הטענה הזו אינה נכונה. מעבר לזה איננו מתייחסים להתייעצויות פנימיות בין משרדי הממשלה".
אולם, לזמן ישראל נודע כי מתווה אביתר אכן אושר על ידי מנדלבליט ממש בשעות האחרונות שלו במשרד המשפטים, והיועץ המשפטי לממשלה אף אישר את צו התכנון המיוחד במסגרת מתווה יחודי, אשר הופעל רק במקרה אחד נוסף בעבר – ההתנחלות בתפוח מערב.
קרוב לשבעה חודשים מחכים באביתר למוצא פיו של מנדלבליט. אביתר הוקמה בתחילת יוני 2021 אחרי הפיגוע בצומת תפוח שבו נהרג תלמיד הישיבה מאיתמר, יהודה גואטה. בתוך זמן קצר עלו על הקרקע 50 משפחות, הקימו בתים מאבן, כבישי אספלט, ישיבה ובית כנסת.
המקום משך אליו אלפים מדי שבוע. המנהל האזרחי הוציא צווי תיחום והריסה, ואיים בפינוי בכוח בטענה שההתנחלות אינה חוקית. הפינוי לא בוצע בפועל, כנראה בגלל המלחמה בעזה שמיקדה את פעילות כוחות הביטחון ואת תשומת הלב בכיוונים אחרים.
אחר כך העניינים הסתבכו. ההתנחלות הלכה וגדלה, וראש הממשלה נפתלי בנט – בעצמו מנכ"ל מועצת יש"ע בעבר – לא רצה לראות פינוי אלים שבועות אחרי שנכנס לתפקידו. המראות של עמונה ועצמונה היו עלולים להרוס לגמרי את הדימוי המעורער שיש לו בציונות הדתית.
המתיישבים עצמם לא רצו לזוז. הם ידעו שאם הם יוצאים מהבתים, הם אולי לא יחזרו אליהם יותר. בין הצדדים התקיים מו"מ ממושך. שר הביטחון גנץ ושרת הפנים איילת שקד מצד אחד, יו"ר המועצה האזורית שומרון יוסי דגן והרב אליקים לבנון – מייצגים את המתיישבים.
ראש הממשלה בנט עודכן על כל התקדמות. בסוף הוחלט כי התושבים יתפנו וסקר מהיר שיערוך הצבא יקבע אם האדמות הן אדמות מדינה.
אולם למרות אישור היועמ"ש, הדרך עדיין ארוכה. השלב הבא לקראת הקמת הישיבה הוא הכרזה על האדמות כאדמות מדינה, מהלך ששר הביטחון מקדם. לאחר מכן, גנץ עתיד להנחות על הוצאת צו תיכנון מיוחד.
לאחר ההכרזה על אדמות מדינה ינתנו 45 יום להגשת עררים, ואם לא יוגש ערר יוצא דופן, צו התכנון יצא מיד אחר כך. עם זאת, קידום מהלכים אלה תלוי במשרד הביטחון ובנכונותו של השר בני גנץ להאיץ את הההליכים.
יוסי דגן ראש המועצה האזורית שומרון אמר בתגובה, "זו החלטה נכונה טריוויאלית והגונה, הסכמים צריך לכבד, התקדמנו שלב משמעותי משפטי נוסף בדרך לעשיית צדק והקמת התיישבות הקבע בישוב אביתר".
"ממשלת ישראל צריכה כעת לקיים את חלקה בהסכם ועם ישראל כולו מצפה ממנה להכריז על המקום כאדמת מדינה ולהעלות כחוק את הישיבה ואת המשפחות לאביתר. זה דבר נכון, צודק וציוני שהיה צריך לעשות בלי קשר לפיגוע, אבל שבעתיים אחרי הרצח של אביתר בורובסקי ויהודה גואטה".
"באביתר צריכה להינתן תשובה ציונית הולמת. אני מצפה, יחד עם העם כולו, מממשלת ישראל להכריז על אביתר כאדמות מדינה ולקיים את חלקה בהסכם. עם ישראל מחכה להקמת הישיבה וההתיישהות באביתר ולהכניס לאביתר את ספר התורה לעילוי נשמת יהודה גואטה הי"ד", סיכם דגן.
במועצת יש"ע הגיבו: "אנחנו מברכים את היועץ המשפטי לממשלה היוצא אביחי מנדלביט על שבחר בדרך האמת והצדק, ואישר משפטית את מתווה הממשלה ליישוב אביתר. אנחנו בטוחים ששר הביטחון יקיים את הבטחתו ומקווים שהמתווה יתחיל כבר בימים הקרובים. מועצת יש"ע תמשיך לפעול במלוא המרץ למען הקמת הישיבה ולהסדרת היישוב אביתר בהקדם האפשרי".
מנגד, בשמאל זעמו על המהלך. יו"ר סיעת מרצ ח"כ מיכל רוזין אמרה כי "אישור היועמ"ש להקמת המאחז הלא חוקי אביתר הוא ניצחון עבור אלימות פורעי החוק במאחזים. האישור הזה, נוגד את הקו המנחה של ההסכם הקואליציוני ומנוגד לחלוטין לעמדתה של מרצ".
ארגון שוברים שתיקה מסר כי "בישראל משתלם לגנוב ולעבור על החוק. זה בדיוק מה שמוכיח הסכם הכניעה המביש הזה לקבוצת עבריינים אידיאולוגים שלא רק יקבלו ישיבה ויישוב אלא גם יגררו חיילים לאבטח אותם. החלטה זו מנוגדת להסכמים הקואליציונים ואנחנו דורשים מחברי הממשלה המתנגדים למהלך להשמיע את קולם ולעצור את העסקה".