המחאה הציבורית נגד החברות שהכריזו על העלאת מחירים במשק נמשכת. אחר הצהריים התכנסה שיירת רכבים שעשתה את דרכה מגוש דן למשכן הכנסת. בכמה קבוצות ווטסאפ שכבר הספיקו להתמלא מאתמול בערב ועונות לשם "מחאת האפודים הצהובים" מארגני המחאה עצרו את התנועה ב-8:00 בבוקר ולאחר מכן הם טיפסו בשיירת מחאה למשכן הכנסת.
מטעם תנועת המחאה נמסר: "אנו האפודים הצהובים, אנו אזרחי מדינת ישראל, דורשים מחברי הכנסת להתחיל לעבוד עבורנו ולא עבור הטייקונים. כל מה שאנחנו מבקשים זה לחיות בכבוד במדינת ישראל", תנועת האפודים הצהובים החלה ברשת האינטרנט במאי 2018, והובילה להפגנות שהחלו בצרפת ב-2018. ב-22 בדצמבר נערכה מחאת אפודים צהובים בתל אביב, על רקע גל ההתייקרויות במשק הישראלי.
המחאה כאמור מגיעה בצל עליות המחירים במשק ולאחר ששר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי פנו במכתב חריף אל יצרני ויבואני המזון ודרשו מהם לעצור את גל עליית המחירים, בו איימו כי "לא יהססו לנקוט בצעדים הנדרשים להבטחת כלכלה תחרותית והוגנת". עד כה, שטראוס, סנו ואסם הודיעו שלא יעלו מחירים ואף יורידו את חלקם.
כמו כן, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד איים גם כן ואמר בריאיון ל-103FM כי "במידה והגל הזה לא ייעצר, ובמידה ואני אראה שיוקר המחייה פה ממשיך לעלות ואנחנו לא זוכים פה לשיתוף פעולה מצד כולם כמו שאנחנו נקטו בצעדים האחראיים שלנו אז אני אוציא את האנשים שלי לרחובות ואנחנו נפתח בצעדי מחאה".
בצל המחאה, ועדת הכלכלה בכנסת התכנסה הבוקר (רביעי) לדיון מיוחד שעסק ביוקר המחייה בישראל, זאת בעקבות גל עליית המחירים במשק הישראלי. הדיון מתקיים לאחר שענקית המזון אסם הודיעה אמש כי היא דוחה את העלאת המחירים בכשלושה חודשים במהלך פגישה שבכיריה ערכו עם שר האוצר.
מגיש תוכנית 'הצינור' גיא לרר אמר: "הציבור הבין שאין דרך אחרת והבין שאם לא יעשה מעשה שום דבר לא יזוז. גם החברות בעיקר הגדולות חטאו בזה שהיו בטוחות שהציבור לא יעשה כלום. שהציבור בישראל אדיש. הוכח כאן שלא כך הם פני הדברים. ברמה האישית שלי היה לי ברור שלא צריך לחשוש מהחברות הגדולות למרות שזה עיסוק במפרסמים גדולים.
"צריך להבין שמנסים במשרדים של יועצים אסטרטגיים להרדים את המחאה. הם אומרים לא נורא. יום יומיים והמחאה תירגע. אם אני יכול לשפוט הפעם זה לא יילך. עם כותרות על חצי צעדים לא אפויים זה לא יילך. הפעם לציבור נמאס באמת. העלנו אתמול פוסט אחרי ההודעה של אוסם איך הציבור מתייחס אליה. אם פעם זה היה יופי תודה רבה, הפעם אנו לא שם. הציבור מרגיש את יוקר המחיה כמו מגף כבד על הצוואר ונמאס לו".
לינור דויטש, מלובי 99, אמרה בוועדה כי "אנו כופרים בטענה של החברות כי עליית המחירים מגיעה בגלל מחירי השינוע. הדוחות הכספיים של אסם ושסטוביץ אינם חשופים אבל אנחנו יכולים לראות שאסם נבחרה לשבח בדוחות של נסטלה העולמית שמחזיקה באסם שם מציינים את ישראל בתוך חמש המדינות הרווחיות ביותר בשנת 2020".
מיכל כהן, ראש רשות התחרות, אמרה: "אנחנו בודקים את עליית המחירים לא בגלל שאסור להעלות מחירים אלא בגלל שאם יש עבירה על החוק אנחנו נאכוף אותו. תמיד יש טענות על יוקר המחיה, הצרכן מרגיש את הדבר הזה בכיס לא מהיום אבל הצרכן לא תמיד בודק מחירים. אגלה לכם סוד: אם חברה עומדת בפני החלטה האם לעלות מחיר – היא תמיד תשקול האם זה רווחי לה אם החברה תבין שזה לא רווחי לה ושזה יגמר בהפסד היא לא תעלה מחירים".
נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין שהשתתף בדיון אמר: "ממשלת ישראל תורמת ישירות להעלאת יוקר המחייה בישראל. אם הממשלה תעשה את הפעולות הנחוצות, אפשר יהיה לשתף פעולה עם המגזר העסקי ובאמת להוריד את יוקר המחייה".
נשיא המועצה האקדמית העליונה, פרופ' ירון זליכה, קרא להכריז על היבואנים הבלעדיים כמונופולים: " למיטב הבנתי הממשלה העבירה מסר חד משמעי לציבור המונופולים שהחגיגה החלה והם יכולים להעלות מחירים ולנצל את המעמד המונופוליסטי שלהם על ציבור הצרכנים. אני רוצה להציע 5 צעדים. רשות התחרות חייבת להכריז על מונופולים. בתחום הרכב נאסר על יבואן לחתום על הסכמי בלעדיות, אני מציע לאמץ את זה ולאסור על מונופול מקומי כמו אסם להיות גם יבואן כי ככה לא מאפשרים לייבוא להתחרות בייצור המקומי".
הוא הוסיף: "יש לבטל את כל המכסים ביטול מוחלט ושהכנסת תחוקק חוק שמחייב מונופולים לפרסם דוחות כספיים שקופים לציבור כמו בבנקים ובחברות ביטוח שהן לא בורסאיות, כדי שהציבור ידע עד כמה הרווחיות שוחקת אותנו ורשות התחרות מפקירה אותנו. רשות התחרות יודעת את זה הציבור לא ואנחנו לא יודעים כמה רשות התחרות הפקירה אותנו בשנים האחרונות הפקירה אותנו, סירבה להכריז על יבואנים בלעדיים כמונופולים ומסרבת לאכוף את החוק שאוסר על מונופולים לגבות מחירים מופרזים".
"הממשלה צריכה להבין שאנחנו בפני גל אינפלציוני שלא יסתיים עכשיו, היא צריכה להיות מאוד זהירה לא לאשר ייקור של המוצרים המפוקחים כפי שעשתה לפני חודש ולהעלות מיסים שמייקרים את המחירים. הממשלה צריכה לספוג את עליית מחירי הדלק והחשמל, לפחות באופן חלקי, וגם להיערך למשבר הכלכלי שצפוי לקרות לנו גם בגלל התייקרויות המחירים וגם בגלל הבועה שמתפוגגת בארה"ב".