נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הורה לתגבר את הכוחות האמריקאים במזרח אירופה, על רקע המתיחות בגבול רוסיה-אוקראינה. לפי דיווח של סוכנות הידיעות אי.פי, החיילים יוצבו במזרח אירופה כבר השבוע.
כוח של כ-2,000 חיילים אמריקאים ישלח כבר בימים הקרובים מארה"ב לפולין ולגרמניה, ועוד כ-1,000 חיילים המוצבים בגרמניה יועברו לרומניה, הגובלת באוקראינה ממערב.
בחודש שעבר הודיע הפנטגון כי לאור המתיחות במזרח אירופה והחשש מפלישה רוסית לאוקראינה כ-8,500 חיילים אמריקאים נמצאים בכוננות מוגברת, למקרה שיישלחו בהתראה קצרה לאזור. ארה"ב ונאט"ו הבהירו שהחיילים שלהן לא ייכנסו לאוקראינה, שאינה חברה בברית הצבאית.
החיילים שיישלחו השבוע לאירופה אינם חלק מה-8,500 שנמצאים בכוננות בארה"ב, אלא כוחות נוספים. לפי הערכות צבאיות, כיום שוהים במדינות אירופה בין 75 ל-80 אלף חיילים אמריקאים.
דובר הפנטגון, ג'ון קירבי, אישר שתגבור הכוחות נועד להביע תמיכה בבעלות הברית של ארה"ב בנאט"ו: "זה חשוב שאנחנו שולחים מסר תקיף לאדון פוטין, ולמען האמת גם לעולם, שנאט"ו חשובה לארה"ב וחשובה לבעלות הברית שלנו".
נשיא רוסיה אמר אתמול שארה"ב ובעלות בריתה בנאט"ו דחו את הדרישות הביטחוניות המרכזיות של ארצו, שאותן היא הציבה כתנאי להפגת המתיחות בגבול אוקראינה. פוטין הוסיף שארה"ב מנסה "לגרור" את רוסיה למלחמה כדי שתוכל להטיל עליה סנקציות, ומשתמשת בקייב בתור אמצעי להשגת המטרה הזאת.
פוטין התייחס בציניות להגנה האמריקאית על שכנתו ממערב: "נראה לי שארה"ב לא מודאגת במיוחד מביטחונה של אוקראינה. המטרה המרכזית שלה היא לבלום את ההתפתחות של רוסיה, ובמובן הזה אוקראינה היא בסך הכול כלי להשגת המטרה הזאת".
הדרישות אותם הציבו הרוסים במסמך שפורסם בדצמבר אשתקד כללו הפסקת ההתרחבות של כוחות נאט"ו במזרח אירופה, התחייבות לא לצרף את אוקראינה לברית הצבאית, ודרישה שכוחות נאט"ו יפסיקו להציב מערכות נשק סמוך לגבול הרוסי.
בשבוע שעבר הגישו ארה"ב ונאט"ו לרוסיה את "מסמך התשובות" לדרישות הביטחוניות שלה, ולאחר מכן אמרו במוסקבה שהתביעות המרכזיות לא נענו – ושהדבר לא משאיר מקום לאופטימיות.