ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן צפויים להציג היום (רביעי) בשעות אחר הצהרים את התוכנית הממשלתית לטיפול מיידי בהורדת יוקר המחיה. שלשום בנט הגיע ללשכתו של שר האוצר והנחה אותו לגבש תוכנית אשר תכלול צעדים שיקלו באופן מיידי על יוקר המחייה בישראל.
עפ"י הדיווח ב'ישראל היום', אלו הצעדים הנשקלים: המדינה "תספוג" חלק מהתייקרות תעריף החשמל, כך שבמקום שיעלה ב-5.7% תהיה עלייה מתונה יותר של 2-3%, הפחתת מס הכנסה על ידי נקודות זיכוי להורים עובדים, מס הכנסה שלילי למשתכרים שכר נמוך והסרת מכסי יבוא על עשרות מוצרים מיובאים, כולל בשר ועוף.
בתחילת השבוע התייחס בנט בישיבת הממשלה ליוקר המחיה: "בימים הקרובים נציג לציבור שורה של צעדים שייעודם להקל על יוקר המחיה בארץ. אני מקווה שבקרוב כבר תהיה בשורה, בעיקר במחירי המזון. אלה דברים שיהיה להם אפקט מיידי. כבר נעשו כמה צעדי בלימה, מול רשתות השיווק והיבואנים, ואני רוצה לשבח את שר האוצר, אביגדור ליברמן, ואת שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי, על כך".
"עליית המחירים העולמית אמנם מכה בישראל באופן מתון יחסית למדינות אחרות, אבל אנחנו מרגישים אותה היטב, מכיוון שהיא יושבת על מחירים גבוהים מאוד מלכתחילה. בשנים האחרונות המחיר הבסיסי בארץ עלה וכוח הקנייה ירד, באופן יחסי, ב-10-15 השנים האחרונות. לכן אנחנו צריכים לפעול בצורה הוליסטית בדבר הזה", הסביר בנט.
בנט אמר לשרים: "אנחנו צריכים להקל על רגולציה ולפתוח את המשק לתחרות. אל תפחדו, תהיו נועזים, בעיקר בתחום התקנים. תקן שטוב לגרמנים או לשבדים, הוא כנראה מספיק טוב גם לישראלים. לפער של 150%, למשל, במחיר של משחת שיניים, אין שום הצדקה. אני זוכר שאני כשר כלכלה הורדתי את מחיר הגבינה הצהובה".
הצעדים הנשקלים בתוכנית הממשלתית – הם צעדים מבורכים, אך יש צעד אחד נוסף שעשוי להקל באופן מיידי את יוקר המחיה המאמיר בישראל וככל הנראה לא נשקל על ידי הממשלה – הורדת תעריף הארנונה, שרק בחודש שעבר זינק בכ-2%.
השנה הציבור צפוי להוציא כמעט 33 מיליארד שקלים על ארנונה, בעוד לפני עשור בלבד הוא שילם כ-25 מיליארד שקלים. מדובר בקפיצה דרסטית של יותר מ-31%, כך עולה מבדיקת התאחדות התעשיינים ונשיאות המעסיקים והעסקים.
הזינוק במחיר הארנונה מוסבר כמובן לא רק בעליית התעריף, אלא גם בתוספת של יחידות דיור ומשרדים, בשינוי באופן חישוב הארנונה ועוד. את הארנונה משלמים גם התושבים וגם העסקים, וכך נוצר מצב שעלייה בתעריפי הארנונה מגדילה את עלויות העסקים, המשלמים לרוב תעריפי ארנונה גבוהים בהרבה מהציבור, ואלה מגלגלים אותם לצרכן.
בהתאחדות התעשיינים אומרים כי אחת הסיבות המרכזיות לזינוק בתעריפי הארנונה, מלבד העלייה בשני המדדים הללו, היא ביטול הסעיף "מקדם ההתייעלות" בנוסחת חישוב הארנונה. מקדם זה מיתן ב-20% את עליית תעריפי הארנונה השנתית, אך בוטל לפני כתשע שנים. התאחדות התעשיינים ונשיאות המעסיקים והעסקים, בראשות ד"ר רון תומר, נאבקות בשנים האחרונות להחזירו ולהקטין את תעריפי הארנונה המטפסים.