גורמים מדיניים בישראל חוששים כי פתיחת מלחמה מצד רוסיה נגד אוקראינה תוביל את ארה"ב לחתימה על הסכם גרוע עוד יותר עם איראן. כך דווח ב'ישראל היום'.
גורמים בכירים במערכת המדינית סבורים כי מערכה צבאית במזרח אירופה תסיט את הקשב הנמוך ממילא של הקהילה הבינלאומית משיחות הגרעין המתנהלות בווינה. בהיעדר עניין ויכולת של ארה"ב לנהל בנוקשות את שני המאבקים במקביל, מלחמה של רוסיה תדחוף אותה לוותר ויתורים גדולים עוד יותר לאיראנים.
גם בישראל וגם בארה"ב רבים מותחים ביקורת על הקו המרוכך מאוד שנוקט ממשל ביידן כלפי איראן. 33 סנאטורים מהמפלגה הרפובליקנית פרסמו בשבוע שעבר הודעה משותפת, שבה תקפו בחריפות את הוויתורים של הנשיא ביידן לאיראן.
בהודעה הבהירו כי אם ביידן לא יעביר את ההסכם לאישור הקונגרס, הם ישתמשו בכל הכלים שיש בידיהם כדי לכפות עליו לעשות זאת.
את המכתב יזם הסנאטור טד קרוז. בין היתר הוא קורא בו לממשלה לא להסיר את העיצומים מאיראן. "ממשל טראמפ הטיל מאות סוגים של עיצומים, אבחונים, חוקים והליכים נגד איראן. צעדים אלה נעשו אחרי הפרישה מהסכם הגרעין ב-2018 וללא קשר אליו".
גורם במערכת המדינית אמר כי משמעות המכתב היא איום על האיראנים שלא ניתן לסמוך על הממשל האמריקני הנוכחי, שכן במקרה של חילופי שלטון בארה"ב, היא עשויה שוב לפרוש מן ההסכם.
גם במפלגה הדמוקרטית נשמעת ביקורת על מה שנתפס כקו פייסני כלפי איראן. הסנאטור רוברט מננדז יצא בנאום נגד ההסכם. הוא הזכיר את הבטחות בכירי ממשל ביידן להגיע להסכם חזק יותר וארוך יותר, ואמר שהן לא מיושמות.
"איננו יכולים להתעלם מהתמיכה הנבזית בטרור (של איראן) או קבלת איומים על האינטרסים והחיים האמריקאים. עלינו לברך על שימושים לגיטימיים ושלווים שניתן לאמת בכוח גרעיני, אך להישאר נאמנים לעקרונות אי-ההפצה שלנו ולרצוננו הבלתי נכנע לבנות עולם יציב יותר, בטוח יותר ומשגשג עבור העם האמריקני וכל האנשים שוחרי השלום. כדי לעשות זאת, לאיראן אסור להחזיק בנשק גרעיני. הרבה מהחששות שהבעתי לגבי ה-JCPOA באוגוסט 2015 חוזרים לרדוף אותנו בשנת 2022", אמר מננדז.