ישראל טירפדה לאחרונה את יוזמת ארצות הברית להעביר סוללות 'כיפת ברזל' לאוקראינה כדי שלא להסתכן בעימות עם רוסיה, כך חושף נדב אייל ב'ידיעות אחרונות'.
עפ"י הדיווח, החל מהקיץ האחרון פתחה ישראל בשורה של מהלכים בניסיון למנוע התנגשות עם האמריקאים (ועם האוקראינים בפרשה), והצליחה להוריד את הנושא מסדר היום. גורמים באוקראינה הביעו אכזבה מעמדת ירושלים.
בגלל השליטה הבלתי רישמית של רוסיה במשטר הסורי מה שיוצר למעשה "גבול מושתף" בין ישראל לרוסיה – בישראל סבורים שממשל ביידן ומנהיגי הקונגרס מבינים את הצורך הישראלי בזהירות, ולכן נהגו "ברגישות ובאחריות", ביחס למכירת 'כיפת ברזל'.
בעקבות הפרסום שנעשה למערכת ההגנה הישראלית-אמריקנית במבצע 'שומר החומות' בקיץ האחרון, האוקראינים החלו פועלים במרץ בוושינגטון כדי לשכנע מחוקקים אמריקאים ליזום העברה של מערכת ההגנה מפני רקטות ומרגמות אליהם.
ממשלת אוקראינה ביקשה באורח רשמי מממשל ביידן להעביר טילי פטריוט וכיפת ברזל לאוקראינה אף שפלישה רוסית לא נראתה באופק, אך הממשל – וגם חברי הקונגרס משני צידי הבית, רפובליקנים ודמוקרטים – נטו לגישה אגרסיבית יותר מול הקרמלין סביב המשך המאבק המזוין במזרח אוקראינה.
כאמור, עפ"י הדיווח, ישראל הבהירה לממשל האמריקני בשיחות לא רשמיות שלא תוכל להסכים להעברת סוללות כיפת ברזל לקייב, בשל היחסים עם רוסיה, האוקראינים, שחשו בפעולות הישראליות, פנו בחודשים האחרונים ישירות לממשלת בנט-לפיד וביקשו תמיכה ישראלית באספקת המערכת.
בראיון ל'כאן חדשות' לפני כחודש, דיבר שר החוץ של אוקראינה דיבר על הרצון האוקראיני במערכות הגנה ישראליות, האוקראינים גם ביקשו סוללות פטריוט ממשלת ארה"ב שקיבלה החלטה עקרונית שלא לספק להם מערכות הגנה מהסוג הזה. האמריקאים גם השתכנעו מהטיעונים הישראליים, והעברת כיפת ברזל לאוקראינה ירדה לגמרי מהפרק.
בדיווח ב'ידיעות' אף צויין, כי לממשלת ישראל היה חשוב מאוד שהדברים ייעשו בשקט, כדי שלא לפגוע גם באוקראינה.
בלשכת שר החוץ, יאיר לפיד לא התייחסו לידיעה.