הזעזוע שיורגש אולי יותר מכל ברחבי העולם כולל בישראל יהיה אם תפרוץ המלחמה יהיה בתחום מחירי הנפט והדלק. מחיר חבית הנפט זינק בתוך שעות ספורות ביממה האחרונה מ־94־95 דולר עד ל־99־100 דולר, מחיר שלא נקבע לנוזל השחור כבר תקופה ארוכה. מלחמה בארצות שהן יצרניות נפט והטלת סנקציות על רוסיה, כבר מזעזעות את שוק הנפט ועליות מחירים נוספות בו בימים הקרובים כמעט בטוחות לגמרי.
עלייה של 10% בחודש אחד במחיר הנפט, חלק ניכר ממנה רק בשתי היממות האחרונות, מגלגלת מיד כדור שלג. מחירי התובלה עולים, מחירי האנרגיה במפעלי הייצור מאמירים ויחד עימם מחירי הדלק למטוסים ולכלי רכב. התוצאה תורגש בעולם ובישראל כבר בימים הקרובים: מחירי הדלקים בתחנות יעלו וגם תחילה של התייקרויות חדשות צפויה קרוב לוודאי.
לפי הדיווח הבוקר ב'ידיעות אחרונות', אין לשלול מצב שהדחייה האחרונה בעליית מחירי התחבורה הציבורית כמעט ב־10%, שהשרים אביגדור ליברמן ומרב מיכאלי, ביצעו ממש ברגע האחרון, לא תמנע את ייקור התחבורה הציבורית כבר בקרוב. אם מחיר חבית הנפט אכן ינוע סביב 100 דולר בסוף השבוע, תהיה זאת עלייה של כ־10% בחודש האחרון, שיחד עם התחזקות הדולר תביא לעלייה מטאורית נוספת במחירי הדלק בתחנות בארץ.
מחיר ליטר דלק אוקטן 95 בשירות עצמי, שיגיע לראשונה מזה שנים לסביבות שבעה שקלים, הוא כבר לא בבחינת נבואה שחורה, אלא זאת תהיה עובדה בשטח. זאת כמובן אם לא תוכרז לפתע הפסקת אש ונסיגת כוחות רוסיה בחזית אוקראינה, מה שלא צפוי כרגע.
ואיך מחשבים בעצם בארץ את מחיר הדלק? בכל אחד בחודש מחירו נקבע על פי נוסחה ידועה מראש: החישוב מתבסס על בסיס מחיר חבית הנפט בחמשת הימים שלפני שני ימי העסקים האחרונים של החודש. הימים לחישוב הפעם הם: שני עד חמישי (מחר). כמו כן מחושב שער הדולר הנכון יומיים לפני פרסום המחיר החדש. על פי הנוסחה הזאת מחיר ליטר אוקטן 95 שעולה היום 6.71 שקל בשירות עצמי עלול לחצות את רף שבעת השקלים. המחיר כרגע בשירות מלא הוא 6.92 שקל ולכן המחיר צפוי לעלות הרבה מעבר לשבעה שקלים.
השווקים, מכל מקום, לא המתינו אחרי נאומו של פוטין. הבורסות בדרום־מזרח אסיה רשמו ירידות חדות של 1.5% עד 3% (הניקיי ירד ב־1.7% וההאנג סנג צנח ב־2.9%), הבורסות באירופה הציגו בחלקן ירידות שערים לא חדות, וחלקן דווקא הראו עליות קלות לאחר שירדו בחדות בבוקר.
הטלטלה נמשכה גם בבורסה בתל־אביב שבה השערים ברובם צנחו תחילה, אך חלק מהמניות התאוששו לקראת אחר הצהריים והבורסה ננעלה לבסוף בעליות שערים קלות. מדד ת"א 35 עלה ב־0.3%, ת"א 90 נותר יציב ות"א 125 עלה ב־0.2%. מדד מניות הנפט והגז זינק ב־3.4%. בה בשעה החל השקל הישראלי לאבד מערכו מול המטבעות הזרים. שער הדולר עלה במשך היום, אך שב לרדת בהמשך היום, בעוד טלטלה, עד ששערו היציג נקבע אחר הצהריים בעלייה של שליש האחוז על 3.2190 שקל. גם שער היורו התנדנד ושערו היציג נקבע על 3.6531 שקל. ובינתיים עולה בעולם גם מחיר הזהב, שתמיד מהווה "מקלט" מרגיע בימים של זעזועים פיננסיים, והוא הגיע אתמול למחיר שנע בין 1,905 דולר ל־1,915 דולר.