האיחוד האירופי, ארה"ב, בריטניה ובעלות בריתה הסכימו להוציא בנקים רוסיים ממערכת -Swift, מערכת תשלומים בינלאומית המשמשת אלפי מוסדות פיננסיים.
מטרת המהלך היא לפגוע ברשת הבנקאות של המדינה ובגישה שלה לכספים באמצעות Swift, שהיא חיונית לכל עסקה של כספים ברחבי העולם
מה זה סוויפט?
סוויפט הוא העורק הפיננסי העולמי המאפשר העברה חלקה ומהירה של כסף מעבר לגבולות. סוויפט הוא ראשי תיבות של Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication [האגודה העולמית לתקשורת פיננסית בין בנקאית]. מערכת סוויפט נוצרה ב-1973 ובסיסה הוא בבלגיה, סוויפט מקשרת בין 11,000 בנקים ומוסדות ביותר מ-200 מדינות. סוויפט הוא לא בנק במובן הרגיל הידוע. היא מערכת מסרים מיידיים המיידעת את כל המנויים בעולם על העברות כספים מתי נשלחו ומתי יגיעו.
מי הבעלים והשליטה בסוויפט?
סוויפט נוצרה על ידי בנקים אמריקאים ואירופים, שלא רצו שמוסד אחד יפתח מערכת עצמאית ויהיה מונופול. הרשת נמצאת כעת בבעלות משותפת של יותר מ-2,000 בנקים ומוסדות פיננסיים. הוא מפוקח על ידי הבנק הלאומי של בלגיה, בשיתוף עם בנקים מרכזיים גדולים ברחבי העולם – כולל הפדרל ריזרב בארה"ב ובנק אוף אנגליה.
תפקידה של סוויפט הוא לאפשר סחר בינלאומי מאובטח עבור חבריה, ואינה אמורה לקחת צד במחלוקות. עם זאת, איראן נחסמה לסוויפט ב-2012, כחלק מהסנקציות על תוכנית הגרעין שלה. היא איבדה כמעט מחצית מהכנסותיה מיצוא הנפט ו-30% מסחר החוץ. סוויפט מצידה הודיעה שאין לה השפעה על הסנקציות וכל החלטה להטיל אותן נתונה בידי ממשלות.
אילו סנקציות מוטלות על רוסיה?
סוויפט שולחת יותר מ-40 מיליון הודעות ביום, כשטריליוני דולרים מחליפים ידיים בין חברות וממשלות. קצת יותר מ-1% מההודעות הללו הם תשלומים מרוסיה ואליה.
מדוע במערב חילוקי דעות בנושא ניתוקה של רוסיה מסוויפט?
כמה מדינות – כמו גרמניה, צרפת ואיטליה – נרתעו מלנקוט צעדים נגד השימוש של רוסיה בסוויפט. רוסיה היא הספקית העיקרית של האיחוד האירופי של נפט וגז טבעי, ומציאת אספקה חלופית לא תהיה קלה. עם מחירי אנרגיה שכבר מזנקים, שיבוש נוסף הוא משהו שממשלות רבות רוצות להימנע. כאב ראש נוסף הוא בכך שחברות שרוסיה חייבת להן כסף יצטרכו למצוא דרכים חלופיות לקבל תשלום. הסיכון לכאוס בנקאי בינלאומי גדול מדי, אומרים חלק מהאנשים.
איך חסימה של רוסיה לסוויפט ישפיע עליה?
בשלב זה לא ידוע אילו בנקים רוסיים יוסרו מסוויפט. הדבר יתברר בימים הקרובים. בהצהרה של האיחוד האירופי, ארה"ב, בריטניה ואחרות נאמר כי המהלך "יבטיח שהבנקים הללו יהיו מנותקים מהמערכת הפיננסית הבינלאומית ויפגעו ביכולתם לפעול בעולם". המטרה היא שחברות רוסיות יאבדו גישה לעסקאות חלקות ומיידיות רגילות שמספקת סוויפט. התשלומים עבור האנרגיה והמוצרים החקלאיים יקרי הערך שלה ישובשו קשות.
סביר להניח שהבנקים יצטרכו להתמודד ישירות אחד עם השני, להוסיף עיכובים ועלויות נוספות, ובסופו של דבר לחתוך הכנסות לממשלת רוסיה.
בעבר רוסיה אוימה בחסימתה מסוויפט ב-2014 כשסיפחה את קרים. רוסיה אמרה כי המהלך יהיה בגדר הכרזת מלחמה. בפועל האיום לא מומש, אבל הוא גרם לרוסיה לפתח מערכת העברה חוצת גבולות משלה, חדישה.
כדי להתכונן לסנקציה כזו, ממשלת רוסיה יצרה מערכת כרטיסי תשלום לאומית, הידועה בשם מיר, לעיבוד תשלומי כרטיסים. עם זאת, מעט מדינות זרות משתמשות בו כיום.
שר האוצר לשעבר של רוסיה, צוטט כי ניתוק מסוויפט עלול לכווץ את כלכלת רוסיה ב-5%.
אבל יש ספקות לגבי ההשפעה המתמשכת על כלכלת רוסיה. בנקים רוסים עשויים לנתב תשלומים דרך מדינות שלא הטילו סנקציות, כמו סין, שיש לה מערכת תשלומים משלה.
פורסם במקור בערוץ התקשורת הזרה BBC