נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל יצאו היום (רביעי) לביקור ממלכתי בטורקיה בהזמנת נשיא טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן. בביקורם, יבקרו הנשיא ורעייתו באנקרה ואיסטנבול שם יערכו פגישות עם נשיא טורקיה ועם חברי הקהילה היהודית.
הרצוג יהיה המנהיג הישראלי הראשון לבקר בטורקיה מאז שנת 2008. הביקור האחרון של נשיא מדינת ישראל בטורקיה היה בשנת 2007.
עם כניסת נשיא המדינה לתפקידו, התקשר נשיא טורקיה לברך על בחירתו, שיחה שהובילה לחידוש שיח בין המדינות לאחר שנים של נתק.
בביקור, המתואם עם ראש הממשלה, שר החוץ ומשרדיהם, ידונו המנהיגים בנושאים בילטרליים שונים ובכללם היחסים בין המדינות ובפוטנציאל להגברת שיתופי הפעולה בנושאים שונים בין המדינות ובין העמים.
עפ"י הפרסום של איתמר אייכנר ב'ידיעות', הציפיות בישראל מביקורו של הרצוג בשלב זה זהירות, כשעצם הפגישה בארמונו של ארדואן היא אמירה חזקה והישג בפני עצמו. בישראל מקווים שהאווירה הטובה בין השניים תסלול את הקרקע גם לצעדים ממשיים ובכלל זה החזרת שגרירים והצרת צעדי החמאס בטורקיה. בכירים בישראל אומרים כי הטורקים כבר הוכיחו רצינות רבה בסיכול טרור, כולל באמצעות שימוש במידע שישראל העבירה להם.
לעיתוי הביקור, במהלך המלחמה באוקראינה, יש חשיבות נוספת: אפשרות להידוק הקשר עם טורקיה אם המצב באירופה יידרדר, מה שיוביל להשלכות על חופש הפעולה של צה"ל בסוריה למשל.
עוד דווח כי בצד התקוות, יש לא מעט גורמים בישראל שחוששים מהביקור של הרצוג בטורקיה ומכך שמדובר למעשה במלכודת שארדואן טומן לה. בשיחות סגורות דוחה הרצוג את הביקורת הזאת, ואומר כי כשמושטת לך יד במזרח התיכון אתה לא משיב אותה ריקה אלא משחק בכל המגרש. גורמים בישראל הוסיפו כי הם מוכנים לכל תרחיש. "אם ארדואן ישתולל ושוב יתקוף את ישראל – נסגור את הברז", הם אומרים. "אין לנו מה להפסיד, רק מה להרוויח".
מנכ"ל בית הנשיא אייל שוויקי התייחס לפגישה הצפויה בין הנשיאים היום ואמר: "הנשיא הרצוג צפוי לצאת לביקור בטורקיה. הביקור הזה הוא חלק ממסע אזורי שהוא מקיים בשבועות האחרונים. קודם לכן, הוא ביקר ביוון ובקפריסין. בביקור המתוכנן, הנשיא יבקר באנקרה, שם הוא צפוי להתקבל בטקס קבלת פנים ממלכתי בארמונו של נשיא טורקיה, לאחר מכן יגיע לאיסטנבול וייפגש עם חברי הקהילה היהודית. עם כניסת הנשיא הרצוג לתפקידו, התקשר הנשיא ארדואן לברך על בחירתו, שיחה שהובילה לחידוש השיח בין המדינות. בביקור, המתואם עם ראש הממשלה, שר החוץ והמשרדים הרלוונטיים, ידונו המנהיגים בנושאים בילטרליים שונים, ובכללם היחסים בין המדינות ובפוטנציאל להגברת שיתופי הפעולה בנושאים השונים".
עוד הבהיר כי "חשוב לציין, משקעי העבר לא נעלמים מאליהם בטח לא בזמן כל כך קצר. אנחנו מודעים היטב לכל המורכבויות והרגישויות ומגיעים לביקור הזה כשהאינטרסים של מדינת ישראל לנגד עינינו. אני מבקש להודות לשר החוץ, מנכ"ל משרד החוץ ואנשי המשרד, שהיו שותפים מרכזיים בהכנות ובהוצאת הביקור לפועל".