בימים האחרונים הודיעו מספר טחנות קמח ישראליות שהן מייקרות את מוצריהן, בעקבות ההתייקרות משרד האוצר שוקלים לבטל או להפחית את המכס על החיטה, כך דווח היום (חמישי) ב'בכאן 11'.
עפ"י הדיווח, המהלך של האוצר הוא בכדי למתן את התייקרות הקמח בישראל ולנסות למנוע את התייקרות מוצרי המזון. כיום, יבואנים ישראליים נדרשים לשלם מכס של כ-50% על ייבוא חיטה, או לחילופין לרכוש חיטה מיצרנים ישראליים במחיר גבוה יותר כתנאי לקבלת פטור מהמכס. המנגנון נועד להגן על החקלאים הישראליים – כך שצפוייה התנגדות חריפה למהלך מצד הלובי החקלאי.
אתמול כזכור הודיעה יצרנית הקמח הגדולה בישראל 'שטיבל' לרשתות המזון כי היא "נאלצת לבצע התייקרות במחירי הקמח באופן מיידי, התייקרות ממושכת הנובעת מקנסות על המתנות אוניות וחוסר תפקוד בנמלים, עלויות חשמל, דלקים ועוד", מסרו בחברה.
עוד קודם לכן הודיעה חברת 'קמח ישראל' לחלק מרשתות המזון איתן היא עובדת כי החל מסוף חודש אפריל תעלה את מחיר הקמח ב-18%, וייתכן שההתייקרות תגיע גם ל-50%.
היום הודיעה חברת הטחנות הגדולות של 'א"י חיפה', יצרנית קמח גדולה באזור הצפון כי היא מעלה את מחירי הקמחים שלה בכ-15%. לדבריהם, אחרי פסח אף תהיה עליית מחירים נוספת.
במכתב ששלח מנכ"ל החברה, מנחם גרייבסקי, נכתב: "בשל המצב, הנמלים ברוסיה ואוקראינה נסגרו וכניסתן ויציאתן של אוניות עמוסות חיטה, תירס וסחורות אינה מתאפשרת, וממילא ההגעה שלהן מתבטלות. שני חוזים של אוניות כבר בוטלו בטענה של כוח עליות והסבו לנו נזקים עצומים. נאלצנו לרכוש חיטה באופן מיידי במחירים מופקעים כבר עכשיו". סיבות נוספות לדברי גרייבסקי הן העליות במחירי האנרגיה והתובלה: "במשך תקופה ארוכה אנחנו סופגים את עליית המחירים שנגרמת מהעליות במחירי הנפט, מחירי ההובלה הימית, הלחץ על הנמלים ותשלומי פיגורים".