משבר קשה בקרב החקלאים המייצאים לרוסיה. התשלומים נעצרו ומאות טונות של ייצוא חקלאי נרקב במחסנים ועומד בפני השמדה תוך גרימת נזקים של מיליוני שקלים לחקלאים.
לפי הדיווח של מתן צורי במוסף ממון בעיתון ידיעות אחרונות, כי ענף החקלאות הישראלי סופג מכה אחר מכה, והפעם בגלל המלחמה ברוסיה: בעוד החקלאים נאבקים ברפורמה בחקלאות השנויה במחלוקת, המלחמה ברוסיה הובילה לכך שהחקלאים הפסיקו לייצא למדינה עקב הסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה.
הבעיה המרכזית: אין אפשרות להעביר כספים בעבור הסחורות בשל הסנקציות על הבנקים וחברות האשראי. הפגיעה היא אצל כלל המגדלים בארץ, שרובם מייצאים לשוק הרוסי.
כך למשל החברה החקלאים שכ"מ של הקיבוצים כפר-עזה ומפלסים שבצפון הנגב. החברה משווקת לרוסיה 3 טון גזר בשנה, שנאסף מ-300 דונם של גידולים. בימים אלו אמורים בחברה להתחיל באיסוף הגזר ולארגן את המשלוחים, אבל כרגע הוחלט לעצור הכל וייתכן כי הגזר יושמד אם לא יימצא פתרון.
"המלחמה הזו הנחיתה עלינו מכה אנושה", מספר ראובן ניר, מנכ"ל שכ"מ. "בינתיים אנחנו משאירים את הגזר באדמה ושוקלים מה לעשות, אולי לחפש שווקים אחרים. אבל בשורה התחתונה אנחנו תקועים. 70 אחוז מגידולי הגזר משווקים לרוסיה ואין עם מי לדבר שם".
"הכל קרס ואם נשלח לשם סחורה לא נקבל תשלום עבורה. סגרו להם את כל אפשרויות התשלום או העברת כספים, גם בבנקים וגם בחברות האשראי. אני חושש שניאלץ להשמיד הכל ולהפסיד את הכסף" אמר בייאוש.
גם בענף הפלפל, תפוחי האדמה והצנוניות משווקים לרוסיה. בחברת 'יראון עבודות חקלאיות' במושב שרשרת שבצפון הנגב, מגדלים סלרי, צנונית וכרוב סיני, והחליטו בכל זאת לקטוף חלק מהגידולים, אלא שהם הועברו למקררים בתקווה שיימצא פתרון בקרוב.
מנכ"ל החברה, אופיר טרבלסי, מספר כי הימים קרובים הם קריטיים מאוד. "חלק מהסלרי קטפנו והעברנו למקררים כי זה יכול להחזיק עוד קצת זמן", הוא מספר. "נותרו לנו עוד יומיים לקבל החלטה האם להמשיך לקטוף או פשוט לגרוס הכל".
"אנחנו חיים על השוק הרוסי מזה 15 שנה ומעולם לא היה לנו משבר כזה. 95 אחוז מהגידולים שלנו משווקים לרוסיה. 5,000 טון סלרי, 5,000 טון צנונית ועוד קצת כרוב סיני. כל זה מיועד לרוסיה, אבל כרגע תקוע. זה פשוט קטסטרופה. זה מצב שאנחנו לא יודעים מה לעשות ומעולם לא התמודדנו מולו" מסביר טרבלסי.
"מה שנשאר לנו זה להתפלל שהמלחמה שם תיגמר מהר והכל יחזור לקדמותו, אבל ככל שעובר הזמן, אנחנו פחות אופטימיים. אין לנו ממש פתרון. כרגע אנחנו מחשבים מחדש ובונים תוכנית לניהול סיכונים. אנחנו משווקים לשוק הישראלי 10-5 אחוזים מהסחורה שלנו. אין לנו אלטרנטיבות כי לאירופה יש את גידולים שלה אז אין לנו מקום לשווק לשם" מוסיף טרבלסי להסביר.
"מפעם לפעם אנחנו מייצאים לסינגפור אבל זה שוק מאוד קטן. אנחנו עובדים מול הרשתות והסוחרים ברוסיה ואין שם כרגע מענה. לפני המלחמה היינו שולחים 30-20 מכולות בכל שבוע. היום- כלום. וגם על מה ששלחנו עד כה – לא קיבלנו כסף" קבל טרבלסי.
"לצורך המחשה, התשלום האחרון שקיבלתי היה בחודש ינואר. אבל זה מעבר לנושא של חסימות הבנקים וחברות האשראי. ערכו של הרובל הרוסי צנח בעקבות המלחמה ועכשיו כל ההכנסות נחתכו בחצי. אני לא יודע מה יוליד יום, אבל צפויה לנו תקופה מאוד קשה, שברור כי לאורך זמן זה לא יחזיק מעמד" אמר לסיכום.
שמיטה זועקת הצילו!!!!
יבול ארץ ישראל אסור לצאת לחו"ל בשנה זו.
ומי שלא עושה זאת מעצמו, בעל האדמות עושה את זה עבורו מלמעלה.
היזהרו
שיעבירו את זה לאוקראינה
או לארגונים שמאכילים את הפליטים בגבולות אוקראינה
סתם מתבכיינים