הרפורמה בכשרות עלולה לא לצאת לדרך במועדה המקורי, ב- 1 בינואר 2023, בין השאר בשל סכסוך העבודה ברבנות הראשית ועיכובים בהקמת יחידת פיקוח – כך אומר גורם בכיר ל'ישראל היום'.
ברבנות הראשית ובמשרד הדתות מתמודדים בחודשים האחרונים עם אתגרים שנובעים מהצורך להקים יחידה חדשה שתהיה ממונה על מערך הכשרות, כמו גם מהנתק המוחלט זה חודשים ארוכים בין שר הדתות מתן כהנא לרה"ר הראשל"צ רבי יצחק יוסף, המכהן כנשיא מועצת הרבנות הראשית.
כחלק מהרפורמה בכשרות הבטיח שר הדתות להקים יחידה גדולה שתפקח על פעילות התאגידים הפרטיים שיספקו שירותי כשרות, אך עד עתה לא מונה לה מנהל – בין השאר, משום שלא התקבל אישורו של נציב שירות המדינה לכך. בסביבת השר טוענים כי מדובר בעניין של שבועות ספורים עד שהנושא ייפתר, אך אם הוא יידחה – עלול הדבר לדחות את כל הקמת היחידה.
המכשול החריף יותר מגיע מצד עובדי הרבנות הראשית, שפתחו לאחרונה במאבק על שכרם. הסיבה: דרישת משרד האוצר שיחתמו על הסכמי עבודה חדשים שיעגנו את שכרם כפי שהיה עד כה, אשר נמוך בהרבה מזה שיקבלו עובדים חדשים. יו"ר ועד עובדי הרבנות ביקש בסוף פברואר מנציב שירות המדינה שיסייע להם בסכסוך שיש להם בעניין, בטענה כי לא ייתכן שהם לא יקבלו אותם התנאים שיקבלו העובדים החדשים.
לאחרונה הגיש ח"כ אבי מעוז (הציונות הדתית) שאילתא לשר הדתות בנושא היחידה החדשה – מה מצב הקמתה, כמה תקנים הוקצו לה ומה היחס בין תנאי ההעסקה של העובדים הוותיקים לחדשים.
אם סכסוך זה יימשך ואף יחריף, הדבר עלול להוביל למצב שבו לא יהיו די מפקחים בתחילת ינואר 2023. גורם בכיר אמר כי: "ייתכן שהרפורמה תידחה בשל האתגרים ולא תצא לדרך במועד הנקוב".
בדיווח ב'ישראל היום' צויין כי חלק מהאתגר נובע מכך ששר הדתות כהנא מעוניין בתמיכת הרבנים הראשיים למינויים שהוא מבצע, כחלק מהקמת היחידה הממונה, אך הרב יצחק יוסף מסרב לפגוש אותו או לשתף פעולה.
גורם שעוסק בתחום ציין כי הדבר אינו מהווה מחסום בפני הרפורמה, מכיוון שאם הרבנות מסרבת לשתף פעולה בעניין, יש דרכים לפעול בלעדיה.