מגפת הקורונה, הפגיעה בשרשרת האספקה והצמצום בקהל הקוראים גרמו בשנתיים האחרונות לזינוק חד בעולם במחיר הנייר והדבר עלול להשליך ישירות על עולם הדפוס והעיתונות.
אם לא היה די בשרשרת ההתייקרויות בכל ענפי המשק הרי שהתחום הבא המסתמן, כאשר בחלק מהעיתונים הכלליים והחרדיים כבר ניתן היה לראות את המגמה בחודשים האחרונים, הוא תחום הנייר המשפיע ישירות על מחירי המנוי ועלויות הפרסום בעיתונים וכן על עלות הוצאת ספר בעידן הנוכחי.
במגזין הבינלאומי "פאבלישרז וויקלי", נכתב כי אם הימים הראשונים של 2022 הם אינדיקציה כלשהי, הרי שהמחסור בנייר והתייקרות ההפצה הם אתגרים שהתעשייה תיאלץ להתמודד אתם זמן רב. לפי הכתבה, הבעיות החלו בעת המגפה, כשמכירות הספרים המודפסים זינקו במפתיע, והגדילו את הביקוש בזמן שאנשים עזבו משרות ייצור בהמוניהם, מפעלים נסגרו, וקווי ייצור הוסבו לייצור לנייר מבוקש יותר.
באחד מבתי הדפוס הגדולים אמרו לאחרונה לעיתון "כלכליסט" ש"סוגי נייר מסוימים הכפילו את מחיריהם. היינו מקבלים נייר בעיקר מאירופה ועכשיו קשה מאוד לקבל חומר גלם. אנחנו מנסים לקנות בכל מקום שמוכן למכור, למשל במזרח, אבל ההובלה יקרה. וגם הרבה מהייצור בחו"ל נשאר עבור השוק המקומי.
"לשם המחשה" הוא הדגים: "גיליון נייר לבן נטול עץ 80 גרם, שעליו מדפיסים 32 עמודי ספר קריאה רגיל, עלה עד לפני שנתיים 14 אגורות, היום הוא עולה 25 אגורות — עלייה של 78.5%. זה אומר עלות ייצור של עוד 1.5 שקלים בממוצע לעותק עבור המו"ל".
בנוסף לזאת עלויות השינוע המאמירות בשל הפקק בנמלי ישראל משפיעים ישירות ומשמעותית על מחירי הנייר המובא באניות, כך שבסופו של דבר מתמודדים המדפיסים עם התייקרות של 85% במחיר הנייר העולמי, 800% בעלות השינוע וכל יום המתנה בפקקים הימיים האינסופיים מחוץ לנמל מוסיף עוד 10,000 שקלים של קנס המוטל על כתפי הצרכנים.
כפי המסתמן, בתקופה הקרובה צפויה עליית מחירים בעיתונות החרדית, גם למנויים וגם למפרסמים.
בניגוד למגזר הכללי המעביר את צריכת החדשות יותר ויותר לדיגיטל הרי שבמגזר החרדי הממשיך להסתמך על הפרינט, בפרט בסופי שבוע, יאלצו משפחות רבות לספוג את ההתייקרות הזו גם כחלק מגל עליות המחירים שידע המשק, בפרט זה החרדי, בשנה האחרונה לצד העיתונים שיספגו את חלקם גם הם מתוך הבנה שלא ניתן להעמיס יותר מדי על ציבור הקוראים.